Så hittar du bästa studsmattan 2017–2018

 

När du inser att studsmattan inte var en fluga utan något som barnen faktiskt återvänder till år efter år är det kanske dags att skaffa en egen. Vi hjälper dig att hitta den bästa studsmattan för maximal säkerhet och nytta – och inte minst för högsta möjliga nöje.


De har blivit ett naturligt inslag i våra villaområden, de stora runda studsmattorna. Och populariteten tycks inte minska, snarare tvärtom.

Om du inte redan fallit för barnens tjat eller för den delen din egen nyfikenhet är det kanske dags att göra slag i saken. Att hoppa studsmatta är inte bara roligt utan främjar också hälsan. Det utvecklar motorik, balanssinne och styrka.

Stor skillnad i hållbarhet

Prisvariationen är stor. Det finns modeller för så lite som ett par tusen kronor upp till cirka 9 000 kronor. De ser tämligen lika ut men skiljer sig åt på ett flertal punkter. Faktum är att den största skillnaden inte rör själv funktionen, hur bra man studsar. Istället handlar det i hög grad om hur säker mattan är och naturligt nog också om vilken kvalitet de håller. Även om själva mattan tas in under vinterhalvåret kanske du vill ha möjlighet att låta ställningen stå kvar utomhus – utan att den tar skada.

Många mattor säljs via nätet, vilket har sina fördelar för dig som kund. En matta med ställning kan väga uppåt 200 kg och är en tämligen otymplig historia. Att då få den hemlevererad från nätbutiken är förstås en högst värdefull fördel. Däremot innebär ett nätköp att du inte kan prova mattan innan, vilket ofta är ett krav om du vill vara säker på att hitta en modell som passar dig och övriga som ska använda mattan.

Så hur väljer man studsmatta? Vad är en bra studsmatta och vad bör man se upp med?

Vi ger dig guiden som hjälper dig hitta bästa studsmattan (längre ned på sidan) – och har också gått igenom tester som gjorts och hittat de bästa studsmattorna 2016.

Bästa studsmattan 2017–2018

Berg Favorit

Berg Favorit

Holländska Berg får högt betyg hos Bäst-i-test. Den har en bra studs,  är stabil och andas hög kvalitet. Ytterligare plus får mattan för skyddsnätet som buktar inåt och därmed skyddar de hoppande bättre än hos snittet av studsmattor. Öppningen i skyddsnätet är självstängande, vilket också bidrar till det höga betyget.

 

Berg Champion

Berg Champion

Den dyrare varianten i Bergs sortiment får också gott betyg och det råder ingen tvekan om att den holländska tillverkaren hör till främsta när det gäller studsmattor. Champion-modellen är ännu kraftigare och stabilare än Favorit och Bäst-i-test beskriver den som en matta för ”mycket krävande användare”. Den får även höga betyg i ett test av SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut).

 

Super Orbit

Super Orbit

I SP:s test från i år tar Super Orbit från Trampolinspecialisten hem titeln Bäst i test. Den är grymt stabil och får maxbetyg för såväl själva ramen som för studsens mjukhet. Även kantsskyddet och skyddsnätet bidrar till det höga betyget.

Jumpking Heavy Duty

Jumpking Heavy Duty

När SP testade studsmattor fick Jumpking Heavy Duty bäst betyg av de testade modellerna när det gäller säkerhet. Även studsförmågan och stabiliteten fick höga poäng.

North Trampoline Challenger

North Challenger

I ett test från förra året, genomfört av SP, fick den här modellen bäst omdömen i alla kategorier. Den var bäst på säkerhet, hade stabilaste och tåligaste konstruktionen och toppade också i fråga om själva funktionen med bästa studsegenskaper.

Exit Jumparena

exit-jumparena

Om du är ute efter en något billigare studsmatta är Exit Jumparena ett bra val. Det rör sig inte om någon lågbudgetvariant, men priset är aningen lägre än för de bästa mattorna på marknaden. Trots det är konstruktionen genomtänkt och andas kvalitet, enligt flera användarrecensioner på nätet. Den har bra studs och ett välfungerande skyddsnät.

 


Guide – så väljer du rätt modell

Storlek

Hur stor matta du väljer avgörs i första hand av det tillgängliga utrymmet i trädgården. Grovt sett är en större matta roligare och säkrare än en mindre. Bland annat minskar risken att krocka när fler hoppar i den samtidigt. Sikta på en matta på runt fyra meter i diameter så hamnar du förmodligen rätt.

Säkerhet

Skyddsnät. Alla studsmattor måste ha ett högt skyddsnät som hindrar de hoppande från att ramla av studsmattan. Och även om det finns modeller som säljs utan nät ska du aldrig välja en sådan. Antalet olyckor vid användning av studsmattor är högt – 2013 råkade 6 000 barn ut för skador enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Och även om långt ifrån alla olyckor beror på att man faller ur mattan är skyddsnätet ett nödvändigt skydd, på samma sätt som säkerhetsbälten i bilar eller cykelhjälm på cykel.

Den bästa typen av nät är det som är fäst längs ramen, utanför fjädrarna som håller själva mattan. Den andra varianten, där nätet är fäst innanför fjädrarna, kan visserligen ge intryck av att vara säkrare eftersom det borde hindra de hoppande just från att av misstag landa på fjädrarna. Men tyvärr stämmer inte det eftersom infästningen av ett skyddsnät av den modellen måste vara elastisk för att kunna ”följa med” när själva duken rör sig. Det gör i sin tur att det kan uppstå ett glapp mellan nätet och fjädrarna. En annan förekommande brist hos den här modellen är att nätet i sig är alltför elastiskt och mjukt och inte fångar upp en felstudsad hoppare tillräckligt väl.

Skyddsnätets höjd är förstås också en aspekt att titta på. I princip är ett högre nät bättre än ett lågt. Titta efter nät som är åtminstone 180 cm höga. Ju tyngre personer som hoppar desto viktigare är det med ett högt nät, eftersom hoppen då tenderar att bli högre.

Ingången. Ingången genom skyddsnätet brukar antingen vara en lucka som stängs med dragkedja eller motsvarande, eller genom att två nät överlappar varandra och så att säga stängs av sig själv när någon passerat genom den. Den sistnämnade varianten är att föredra eftersom barn (och andra) lätt glömmer att stänga luckan när de gått in eller ur mattan.

Kantskyddet som täcker ramen, fjädrarna och fjäderfästen är en annan säkerhetsdetalj som är avgörande..

Kantskyddet ska vara utformat så att risken för att fastna med exempelvis ett ben eller en arm mellan matta och fjädrar minimeras. Skyddet ska också ha bra stötdämpande egenskaper och för att hålla länge behöver det vara tåligt mot UV-ljus. Titta också på infästningen. Hos enklare modeller sitter skyddet ofta fast med stumma band som lätt kan gå av. Kraftiga, flexibla stroppar är ofta en bättre lösning som både håller skyddet ordentligt på plats och håller länge.

När SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) testade studsmattor tidigare i år bedömdes följande modeller ha bra säkerhet: Champion Berg, Jumpking Heavy Duty, Trampolinspecialisten Super Orbit och Fly HD och North Challenger från Studsexperten.

Studsighet

En av studsmattans viktigaste egenskaper är förstås själva studsigheten, det vill säga hur studsen känns och hur högt man kan hoppa. Hårdare mattor kan ge en högre studs, men är inte lika sköna att hoppa på och mindre skonsamma mot kroppen jämfört med en mjukare matta. En sådan ger å andra sidan en lägre studs, även om studsupplevelsen i övrigt kan vara bättre.

Sikta på en modell som har en ”utdragen studs”, vilket mattor med långa fjädrar ger. En sådan modell  upplevs mjukare och också ger högre hopp – om fjädrarna har rätt spänst – jämfört med mattor med korta, hårda fjädrar som kan ge en stum känsla.

Vilket som är bäst är i hög grad en fråga om tycke och smak och beror också på vikten hos den som hoppar. Här är det bäst att testa för att hitta rätt.

Konstruktion och montering

Stabilitet. Självfallet borde en studsmatta vara stabil. Självfallet borde monteringen inte kräva en yrkesman eller ta orimligt lång tid. Lyckligtvis uppfyller de flesta studsmattor de här kraven, men inte alla. Det finns modeller som trots ett inte särskilt lågt pris faktiskt är nästan omöjliga att montera, där monteringsanvisningen inte stämmer och till och med där delarna inte riktigt passar ihop. I testat av SP visade sig Eton Premium vara en sådan modell.

Det är förstås svårt att veta vilka modeller som har de här flagranta bristerna, men det är i vart fall något att tänka på när du väljer vilken modell du lägger dina pengar på.

Materialval. En enklare konstruktion, med enklare material i exempelvis duk och fjädrar, innebär att studsmattan inte håller lika länge vilket kan innebär att en matta med lågt pris faktiskt kan bli dyrare än modeller med större prislapp, sett över en lite längre period.

Stabilitet. Det skiljer också i hur stabil själva ramen är. Även om stabiliteten kan vara svår att avgöra inför ett köp är mattans totalvikt en bra indikator. Här gäller att tyngre är bättre.

Skyddsnätets stolpar. Glöm inte heller att titta på stolparna som håller skyddsnätet. De måste vara kraftiga för att kunna stå emot de krafter som uppstår när en hoppare kommer fel och träffar nätet eller en stolpe. En för klen stolpe kan faktiskt böja sig, vilket påverkar säkerheten åt fel håll.

I regel är billigare studsmattor inte oväntat också klenare, exempelvis Air Premium från I-sport, Etan Premium Silver och Lyfco enligt SP-testet tidigare i år. Håll i stället utkik efter modeller som Berg Champion, North Challenger från Studsspecialisten samt Super Orbit och Fly HD från Trampolinspecialisten – som bedöms ha stabila ramar i samma test.

Duken. Ta en titt på duken. Vanligen används en av två material. Det ena ger en slät matta medan den andra har en grövre yta som inte är särskilt skonsam mot hud och kläder.

Slutsats

Undvik de billigaste studsmattorna. De kommer med sannolikhet att bli dyra i längden eftersom risken är stor att de går sönder och behöver repareras – eller rentav skrotas – efter bara en kort tids användning. Säkerheten är annars förmodligen den aspekt som bör väga tyngst när du väljer studsmatta. Läs tester! Det är också en god idé att prova studsmattan innan du köper den. Då får du och de som ska använda den en bra uppfattning om hur den känns.