Bäst i test: Vilken är den bästa luftrenaren?

Bäst i test: Vilken är den bästa luftrenaren?

Är du på jakt efter en luftrenare måste du sikta på en med ”bäst i test”-stämpel. Det finns flera modeller som inte bara är ineffektiva, utan i stort sett verkningslösa. Vi hjälper dig att hitta rätt.

Du ser dem inte men de finns där. De skadliga partiklarna i luften hemma. Det är omöjligt att helt komma undan dem, men det går att minska mängden med hjälp av en luftrenare. Naturligtvis handlar det inte om direkt livshotande ämnen och partiklar. Men de påverkar i många fall livskvaliteten. I synnerhet för dem som redan har andningsbesvär i form av exempelvis astma.

Men det är inte bara andningen som påverkas. Dålig luft inomhus kan också ge hudirritationer, trötthet och svårigheter att sova. Under pollensäsongen lider många av allergiska problem, som också kan minskas med en luftrenare.

Innehåll – Bästa luftrenaren 2016

1. Coway 1008CH – tyst testvinnare
2. Electrolux Oxygen EAP300 – Smart luftrening
3. Camfil City S – luftrenare för finsmakaren
Summering av testet

Nu är det här ingen säljtext för luftrenare. Däremot vill vi hjälpa dig att hitta rätt. Det finns nämligen gott om riktigt usla luftrenare på marknaden. Exempelvis har Testfakta i ett test nyligen hittat en modell som försämrar luften, genom att släppa ut ozon. De flesta modeller är lyckligtvis inte så dåliga. Däremot är det mer regel än undantag att de inte klarar av att rena så mycket luft som tillverkaren anger.

Coway 1008CH är däremot ett exempel på en luftrenare bäst i test och om den kan du läsa mer om nedan.

Uppdaterade från Prisjakt

Vad är en luftrenare?

Namnet säger allt. En luftrenare renar luft. Men det kan ske på lite olika sätt. Utöver ett eller flera filter använder en del modeller också så kallad jonisering, vilket innebär att partiklar i luften laddas elektriskt. Det underlättar bortfiltrering men kan också innebär att luftrenaren släpper ut ozon, som bildas vid just jonisering.

De modeller som är bäst i test använder olika kombinationer av fysiska filter. Exempelvis har Coway 1008CH tre filter som filtrerar ut olika stora partiklar ur luften. En annan modell, Electrolux Oxygen EAP300, använder dessutom ett filter med aktivt kol, för att få bort dofter.

Vad är viktigt att titta på hos en luftrenare?

Effektiviteten i själva reningen torde vara den viktigaste egenskapen att titta på när du väljer luftrenare. Tillverkarna anger ofta hur stor volym luft renaren klarar att rena varje timme, och översätter även den siffran till en ungefärlig rumsstorlek. Tänk på att om du har ovanligt högt i tak ökar förstås luftvolymen i ett rum med motsvarande yta.

Det är inte heller ovanligt att tillverkarens siffra är tilltagen i överkant eller att den förutsätter att luftrenaren körs på en hastighet som ger en störande hög ljudnivå. När Testfakta testade Electrolux Oxygen EAP300 fann de att luftrenaren klarade av att rena 95 kubikmeter lufter per timme, när den kördes på en effekt som gav en acceptabel ljudnivå, medan tillverkaren anger en siffra som är mer än tre gånger så stor.

Välj en luftrenare med låg ljudnivå

Ljudnivån är för övrigt en annan högst väsentlig aspekt du bör ta hänsyn till. Ofta vill du använda luftrenaren i sovrummet, eftersom det är där du tillbringar mest tid när du är hemma. För att kunna sova ordentligt bör den inte ha en ljudeffekt som överstiger 37 dB, enligt Astma och Allergiförbundets riktlinjer.

Somliga luftrenare har smarta funktioner för att öka komforten och maximera effekten. Exempelvis känner Electrolux Oxygen EAP300 av om halten av skadliga partiklar i luften ökar, som vid dammsugning eller användning av hårspray, och ökar effekten. När du släcker lampan på kvällen för att sova märker luftrenaren att det blir mörkt och går ner i ett tyst läge.

Så har vi valt ut luftrenarna

I jakten på bästa luftrenaren har vi skannat webben, läst tester, rådfrågat Allergi och Astmaförbundet såväl som SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut). Vi har också tagit del av användarrecensioner. Samtliga av de luftrenare vi har valt ut är godkända av Astma och Allergiförbundet.

Coway 1008CH

coway 1008ch
Luftrenaren från Coway har låg ljudnivå och fick utmärkelsen bäst-i-test när Testfakta jämförde sex modeller. Som lägst låter den inte mer än 22 dB, vilket är långt under den gräns på 37 Bb som Astma och Allergiförbundet rekommenderar.

Coway 1008CH klarar att rena luft i ett 25 kvadratmeter stort rum, om takhöjden är normal. Det är förvisso större än de flesta sovrum.

Den är inte den mest energieffektiva luftrenaren på marknaden, men med en energiförbrukning på strax över sex watt ligger den bra till. Det är inte ovanligt med luftrenare som drar det dubbla eller ännu mer.

En finess är att luftrenaren indikerar aktuell luftkvalitet med en lampa i olika färger. Renaren känner för övrigt av behovet av luftrening och anpassar effekten efter det. Givetvis går det också att ställa in luftrenaren manuellt. När du släcker lampan för natten går Coway 1008CH ner till lägsta effektnivå – och lägsta ljudnivå.

Användare gillar den och formulerar omdömen som ”Luften är mycket lättare och friskare än innan. Hemmet är ca 60 kvm och förbättringen är märkbar i alla rum” och ”Är pollenallergiker och denna maskinen är himmelsk!”.

Uppdaterade från Prisjakt

Electrolux Oxygen EAP300


En annan testvinnare bland luftrenare är Electrolux Oxygen EAP300. Den har marginellt högre ljudnivån än Coway 1008CH och klarar inte att rena riktigt lika mycket luft. Men med en kapacitet som gör att den kan hantera ett rum på 20 kvadratmeter (vid normal takhöjd) räcker den ändå till för de flesta sovrum.

Liksom Coway-luftrenaren känner Oxygen EAP300 av luftens kvalitet och anpassar effekten utifrån det. Exempelvis ökar effekten när du dammsuger eller använder hårsprej. På kvällen går den ner i ett särskilt tyst läge när det blir mörkt i rummet.

Användare ger den överlag högt betyg med omdömen som ”Kännde skillnaden i luften inom några dagar och slapp vakna med täppt näsa och kliande röda ögon” och ”Stör inte nattsömnen alls och min redan från början goda nattsömn har blivit ännu bättre”.

Uppdaterade från Prisjakt

Camfil City S

Camfil City S
Svenska Camfil har en luftrenare som visserligen kostar lite mer, men som också lär vara något extra. Den användes bland annat under sommar-OS i Rio de Janeiro, för att ge de svenska deltagarna en bättre inomhusluft och därmed bättre återhämtning mellan tävlingarna.

Camfil City S är främst avsedd för lokaler som kontor och andra utrymmen där det vistas mycket människor. Luftreningskapaciteten motsvarar volymen i ett rum på 45 kvadratmeter. Däremot är ljudnivån tillräckligt låg för att den ska fungera utmärkt även i hemmiljö. Men med tanke på det förhållandevis höga priset det är främst en produkt för dig med särskilda behov, som astmabesvär.

Uppdaterade från Prisjakt

En renare för varje smak

Utbudet av luftrenare är förvisso hyggligt. Du hittar dem på lågprisvaruhus och hos de stora kedjorna. Men det är få modeller som verkligen gör sitt jobb. Och det är få modeller som verkligen gör sitt jobb utan att störa med högt ljud. Därför blir valet av luftrenare enkelt. Har du särskilda krav tycks Camfil City S – som egentligen främst är avsedd för professionell användning – vara ett bra val. För de flesta räcker dock någon av de väsentligt billigare modellerna från Electrolux och Coway.

Här är vinnarna igen:
Uppdaterade från Prisjakt
Uppdaterade från Prisjakt
Uppdaterade från Prisjakt