Bästa Espressomaskin 2017–2018

Oavsett om du är ett fan av macchiato, cappuccino eller en cortado är en god espresso grunden i alla. Vi kommer att presentera fyra espressomaskiner bäst i test 2017–2018. Vi kommer också att gå igenom vissa grunder för hur den bästa espresson kommer till och vad en espressomaskin egentligen är för någonting.

Espressomaskinen gör att du kan få din espresso på just ditt sätt. Kaffebryggare i all ära men ingenting kan mäta sig med en rykande het espresso.

Innehåll – Bästa espressomaskinen 2017–2018

Vinnaren!
Vad är en espressomaskin?
Vad är en espressomaskin bäst i test?
Vad skiljer olika espressomaskiner åt?
Halvautomatisk eller automatisk – vad ska jag välja?
Hur har vinnarna valts ut?
Espressomaskiner bäst i test 2017–2018
Summering av testet
En snabbguide till den bästa espresson

Vinnaren!


Uppdaterade Priser

Och här är den, Ferrarin på espressomarknaden. Om det är en professionell espressomaskin i hanterbart format du är ute efter rekommenderar vi Breville BES870 varmt.

Den här halvautomatiska apparaten är den bästa espressomaskinen. För kaffeälskare världen över levererar BES870 fantastiska espressos.

 

Vad är en espressomaskin?

En espressomaskin har en viktig uppgift: Att göra den perfekta koppen espresso. För att kunna göra detta går maskinen igenom vissa steg:

 1. Vattnet hettas upp till 93–96 grader via ett trycksystem.
 2. Ett ångtryck byggs upp i espressomaskinen.
 3. Vattnet pressas via ångtrycket på 8–9 bar genom cirka 17 gram finmalet kaffepulver.
 4. Själva bryggprocessen tar mellan 25–35 sekunder.
 5. Ut kommer ungefär 30 ml färdig espresso.

 

Det kan tyckas som fem enkla steg men är faktiskt en smärre vetenskap.

Espressomaskinstillverkare världen över arbetar fortfarande med att finjustera instrumenten för att lyckas göra den perfekta espressomaskinen.

Vad är en espressomaskin bäst i test?

När en espressomaskin testas är det på:

 • Vattnets värme. Den får absolut inte överstiga 96 grader celsius eftersom espresson då kommer att smaka beskt.
 • Ångtrycket. Det perfekta ångtrycket gör att vattnet pressas genom kaffepulvret med 8–9 bar. Det är den perfekta balansen mellan tryck, vatten och kaffepulver för att få fram espressons bästa karaktär och aromer.
 • Tiden. Bryggprocessen (det vill säga, när vattnet pressas genom pulvret) får inte ta mer än 25–35 sekunder. Om tiden går över, eller under, detta räknas inte drycken som en godkänd espresso.
 • Creman. En espressomaskin måste lyckas få fram en tydlig crema på toppen av den färdiga espresson. Crema är ett lager av cellulosa och fetter som du kanske känner igen som det ljusare, till synes skummade, lagret uppepå din espresso? En distinkt crema är ett krav för att espresson ska bli godkänd.

En espressomaskin bäst i test är alltså en maskin som uppfyller alla dessa krav.

Vad skiljer olika espressomaskiner åt?

I huvudsak kan man säga att det finns två godkända typer av espressomaskiner:

 • En halvautomatisk.
 • En automatisk.

Halvautomatisk

Halvautomatisk espressomaskin kallas även för manuell eftersom den kräver att du själv är med och gör espresson.

På en halvautomatisk espressomaskin finns det alltid ett handtag med ett filter som du måste ta loss, fylla med kaffepulver, pressa ner pulvret i och sätta tillbaka i gruppen igen. Därefter trycker du på en knapp och bryggprocessen kan dra igång.

Det här tar i regel cirka 2 minuter. Exakt hur denna hantering av maskinen ska gå till kommer vi att gå igenom senare.

Om du väljer att köpa en halvautomatisk maskin kan du behöva tänka på att köpa en separat kaffekvarn.

Automatisk

Automatiska espressomaskiner, även kallade helautomatiska, innebär att du inte behöver anstränga dig mer än att fylla på vatten för att få en espresso.

I en automatisk espressomaskin finns en kaffekvarn inbyggd i maskinen och du behöver inte alls fundera på att fippla med något handtag och filter.

Automatiska maskiner har också fördelen att de rengör sig själva och, såklart, att de är oerhört tidsbesparande.

Skillnaderna

Du kanske redan har listat ut en del av skillnaderna från beskrivningarna ovan. De stora skillnaderna är dock:

 • Kvaliteten. Professionella baristor världen över föredrar en halvautomatisk maskin eftersom kvaliteten på espresson i regel blir bättre än i en automatisk.
 • Tiden. Det tar längre tid att göra en espresso i en halvautomatisk maskin.
 • Kontrollen. Du får mer kontroll i en halvautomatisk maskin och kan finjustera hur din perfekta espresso blir till.
 • Kunskap. Det kräver mer kunskap av dig med en halvautomatisk maskin. I en automatisk maskin sköts allt det här åt dig.

I övrigt finns det naturligtvis olika finesser med olika maskiner. Men de stora skillnaderna handlar egentligen om att en automatisk maskin kräver mindre av dig medan en halvautomatisk kräver mer.

Halvautomatisk eller automatisk – vad ska jag välja?

Det här är förstås svårt att svara på. Men det är en vanlig fråga så vi skulle vilja lista tre frågor som du bör ställa dig själv:

 1. Hur mycket tid är jag villig att lägga ner på min espresso?
 2. Hur viktig är kvaliteten på den färdiga espresson för mig?
 3. Hur mycket är jag villig att lära mig för att kunna göra en bra espresso?

I den här guiden tar vi upp fyra maskiner. Två halvautomatiska och två automatiska. Alla maskiner gör fantastiskt goda espressos! Upp till dig är att fundera på vilken av maskinerna som dels tilltalar dig och dels kommer att passa in i din vardag.

Hur har vinnarna valts ut?

Vissa saker har naturligtvis varit självklara vid valet av espressomaskiner. Att de ska göra gott kaffe, exempelvis.

Eftersom espressovärlden är något uppdelad mellan halv- och helautomatiska maskiner har vi valt att ta med två av varje. Vilken som passar dig bäst är upp till dig men vi vet att alla maskiner upprätthåller höga standarders och att de håller för riktigt hårda krav på en god espresso. Alla är espressomaskiner bäst i test 2017–2018, såklart.

Krav vi har ställt på våra vinnare är följande:

 • Att de skulle vara dubbelbryggare.
 • Att de skulle ha en mjölkskummare.
 • Att de skulle ha en storlek som passar alla kök.
 • Att de skulle göra en riktigt, riktigt god espresso.

Espressomaskiner bäst i test 2017–2018

Som redan nämnt har vi valt ut totalt fyra espressomaskiner, två helautomatiska och två halvautomatiska. Vi kommer att presentera dem i fallande skala med vinnaren först ut.

Breville BES870 – för lyxliraren

Uppdaterade Priser
Breville BES870 är den självklara vinnaren. Förutom att vara stabil, pålitlig och oerhört snyggt designad, gör BES870 dessutom en utsökt espresso.

Breville har ett rykte om sig att göra espressomaskiner likvärdiga bilvärldens Ferrari och vi kan inte annat än att hålla med. Det här är inte bara en espressomaskin bäst i test 2017–2018 utan det här är även en espresso bäst i test.

Breville BES870, specifikationer

Typ av espressomaskin Halvautomatisk
Dubbelbryggare Ja
Placering Fristående
Pumptryck 15 bar
Vattentankens volym 2 l
Mjölkskummare Ja
Rengöringsprogram Ja

För att upprätthålla sitt imponerande rykte har BES870 bland annat utrustats med:

 • En PID temperature control som kontrollerar att temperaturen på vattnet alltid är helt perfekt innan espresson bryggs. För som ni minns, vatten som är varmare än 96 grader eller svalare än 93 grader förstör espresson.
 • En inbyggd kaffekvarn. Som vi beskrev ovan är det vanligt att behöva köpa en fristående kaffekvarn om man har en halvautomatisk espressomaskin, lik den här. Men det här behöver du inte fundera på med BES870. Den inbyggda kaffekvarnen är en av nyckelanledningarna till att BES870 vann vårt test.
 • Du kan finjustera kaffemalningen. Den inbyggda kaffekvarnen kommer med en extra funktion som gör att du får välja hur finmalet du vill att kaffepulvret ska bli. Detta gör du smidigt med ett hjul på sidan av maskinen. På detta sätt kan du enkelt få espresson på precis det vis du själv föredrar.
 • Borttagbar behållare för kaffebönor. Att bönorna hålls fräscha är naturligtvis oerhört viktigt för den perfekta espresson. BES870 kommer därför med funktionen att du kan ta bort behållaren och förvara bönorna på det sätt du vill. Vi tycker dock att det här är en lite halvtaskig lösning av Breville och hade hellre önskat att behållaren var förslutningsbar istället för borttagbar.

BES870 har en funktion som gör det möjligt för dig att välja om du vill brygga en dubbel eller enkel espresso. Väljer du en enkel får du cirka 30 ml färdig espresso. Väljer du en dubbel får du cirka 60 ml färdig espresso.

Den här maskinen tål att göra ganska många koppar espresso på löpande band. Den är därför perfekt att använda för att servera ett mindre sällskap på en tillställning. Dessutom har den en vattentank med en volym på 2 l vilket gör att du får ganska många koppar espresso på en påfyllning.

Eftersom den bästa espresson blir till när kaffet mals precis innan bryggning är den inbyggda kaffekvarnen en funktion vi definitivt faller för. Det är dock tråkigt att behöva böka med behållaren efter bryggning. Vi hoppas att Breville förändrar detta till nästa Ferrari-espressomaskin!

Summering, Breville BES870

Ej förslutningsbar kaffebönsbehållare

Mjölkskummingsfunktionen tar cirka 30 sek att bygga upp ångtrycket

Kan inte brygga espresso och skumma mjölk samtidigt

Inbyggd kaffekvarn med möjlighet att justera kornstorleken

PID temperature control

Professionell i litet format

Uppdaterade Priser

 

Siemens EQ.6 TE603201RW – för enkelheten

Uppdaterade Priser
Här har vi runner-up! Det är en smart, snygg och praktisk design som får alla andra automatiska maskiner att verka lite sämre. Vi ber att få presentera Siemens TE603201RW.

Siemens TE603201RW, specifikationer

Typ av espressomaskin Automatisk
Dubbelbryggare Ja
Placering Fristående
Pumptryck 15 bar
Vattentankens volym 1.7 l
Mjölkskummare Ja
Rengöringsprogram Ja

Siemens espressomaskin har flera funktioner som vi tycker lite extra mycket om:

 • Bland annat har den en imponerande automatisk mjölkskumningsfunktion som är helt perfekt för din latte, cappuccino eller vad du än känner för. Det här är en sådan där maskin som verkar kunna uppfylla alla ens önskemål.
 • Justerbar höjd på kopphållaren så att du likaväl kan välja en stor kopp som en liten.
 • Ett sensorFlow-system som är ett intelligent värmesystem som kontrollerar att värmen till din espresso blir perfekt.
 • Den brygger två gånger. Om du exempelvis skulle vilja ha en extra stor cappuccino kommer den här maskinen att mala nytt kaffe att brygga med. Det här gör att smaken blir extra kraftig och aromerna extra tydliga! Sämre automatiska espressomaskiner hade istället fyllt på med mer vatten och bryggt genom det redan bryggda kaffepulvret.

Mjölkskumningsfunktionen är en av våra favoriter just eftersom att den är så enkel att använda och helt automatisk. Den innebär att du stoppar maskinens mjölkskummare direkt i antingen ett mjölkpaket eller i en behållare fylld med mjölk.

Därefter väjer du vilken typ av kaffe du vill ha på displayen. Skulle du välja en kaffesort som också har mjölk som ingrediens kommer maskinen automatiskt att suga upp den mängd mjölk som den behöver, skumma den åt dig och skapa din perfekta dryck.

Det enda du behöver göra är alltså att stoppa ner slangen i behållaren. Det här är naturligtvis en helt fantastisk funktion som får din kaffe, trots att den är gjord i en automatisk maskin, att smaka som om den vore gjord av en professionell barista.

En sak vi inte gillar med TE603201RW är att den är helt gjord i plast. I espressomaskinsvärlden är den bästa espressomaskinen gjord av metall eftersom det fördelar värmen i maskinen bättre.

En sak vi däremot verkligen tycker om är att TE603201RW ger dig möjlighet att själv välja vilken styrka du vill ha på din espresso.

Den här maskinen drar alla andra automatiska maskiner efter sig. Det här är framtiden i den automatiska espressomaskinsvärlden.

Summering, Siemens  TE603201RW

Den är gjord helt i plast

Låter mycket

Du kan själv ställa in storlek och styrka

Automatisk mjölkskummare

Enkelheten

Uppdaterade Priser

 

Smeg ECF01 – för designen

Uppdaterade Priser
Smeg ECF01 har en ikonisk 1950-talsdesign som skriker lyx och strålar av kvalitet. Det här är en halvautomatisk espressomaskin men ändå oerhört kompakt i sin storlek. På så vis passar den in i alla kök, oavsett om du bor i en rymlig villa eller i en trång etta.

Smeg ECF01, specifikationer

Typ av espressomaskin Halvautomatisk
Dubbelbryggare Ja
Placering Fristående
Pumptryck 15 bar
Vattentankens volym 1 l
Mjölkskummare Ja
Rengöringsprogram Nej

Det finns många bitar vi älskar med ECF01. Vi tycker särskilt mycket om de smarta lösningarna på en sådan liten maskin. Till exempel:

 • Anpassat droppstopp som innebär att du kan lyfta bort det övre droppstoppet för att få plats med en större kopp.
 • Koppvärmaren.  På ECF01 har de lyckats pressa in en koppvärmare på toppen av espressomaskinen utan att det ser konstigt ut. Nu har vi tjatat om hur viktig värmen är vid flera tillfällen – men vi har inte hunnit tjata om att värmen även är viktig i koppen. Koppens temperatur är avgörande eftersom den gör så att espresson inte tappar eller ökar i värme. Det här är ännu en smart lösning på en begränsad yta.

Samtidigt finns det vissa negativa saker med ECF01 som vi gärna skulle vilja bortse ifrån, eftersom att den är så snygg. Exempelvis:

 • Separat kaffekvarn. Tyvärr, till ECF01 behöver du köpa en separat kaffekvarn. Det är förstås inte roligt med ett extra inköp. Samtidigt är ECF01 förhållandevis billig i sig.
 • Inget rengöringsprogram. Det är lite tradigt att behöva göra ren maskinens insida för hand. Det positiva är att ECF01 automatiskt kommer att påminna dig om när det är dags för kalkrengöring. Men själva jobbet måste du göra själv.

Så, både positivt och negativt. Vissa av de negativa aspekterna, såsom att det inte finns något inbyggt rengöringsprogram, är förståligt eftersom espressomaskinen ändå är så pass liten.

Om du är en riktig kaffenörd kanske du också bör överväga att köpa en tamper. Den som kommer med ECF01 är nämligen i plast och även om den gör sitt jobb är den absolut inte lika bra som en i metall. Bortsett från detta brygger ECF01 en fantastiskt god espresso med en tydligt lagrad crema.

Designen arbetar naturligtvis i ECF01s favör. Den blir en assocear i ditt hem och inte bara en espressomaskin. Särskilt trevligt är det att ECF01 kommer i flera färger. Välj på beige, creme, svart, vit, blå och röd exteriör.

Summering, Smeg ECF01

Medföljande tamper i plast

Behövs en separat kaffekvarn

Inget rengöringsprogram, däremot påminnelse

Droppstopp anpassade för olika koppstorlekar

Koppvärmare

Designen

Uppdaterade Priser

Krups EA8250 – för snabbheten


Uppdaterade Priser
Denna automatiska espressomaskin levererar inte bara en imponerande espresso utan är dessutom en av de mest lättskötta espressomaskinerna på marknaden.

EA8250 är bland de smartaste automatiska espressomaskinerna. Om tid är någonting du har ont om är det här den här bästa espressomaskinen för dig.

Krups EA8250, specifikationer

Typ av espressomaskin Automatisk
Dubbelbryggare Ja
Placering Fristående
Pumptryck 15 bar
Vattentankens volym 1.8 l
Mjölkskummare Ja
Rengöringsprogram Ja

Några saker som gör att Krups EA8250 sticker ut lite extra:

 • En automatisk på- och avslagsfunktion som innebär att du kan ställa in exakt när du vill att maskinen ska slås på under morgonen. Därefter stänger den också automatisk av sig när du gått hemifrån.
 • Förslutningsbar kaffebönshållare så att dina kaffebönor håller sig fräscha hela tiden. Det här gör att när kaffet mals har inte bönorna redan tappat i smak så att din espresso blir lidande. Istället kommer espressons karaktär att vara fantastisk!
 • En automatisk mjölkskummare. Du kan välja att göra mjölkskummaren automatisk genom att tillsätta en extra slang och behållare till mjölkskummaren. Därefter ställer du in till vilken typ av kaffe den ska skumma din mjölk. Det här är en funktion som skulle tjäna på en viss förbättring men som ändå gör oss positivt inställda.
 • Torra kaffekakor. Det vill säga, puckarna som blir över vid bryggning av din espresso landar torra i slänglådan. Blöt kaffesump möglar lätt och det blir svårare att hålla lådan ren. Därför har Krups kommit fram till denna smidiga funktion som gör att vattnet helt pressas ur kaffekakan innan den slängs i lådan.

Den stora fördelen med Krups EA8250, och automatiska espressomaskiner generellt sett, är att du inte behöver bekymra dig om vad en “tamper” är för något eller vilken den bästa vattentemperaturen är. Allt sköts automatiskt.

Många automatiska espressomaskiner har ett rykte om sig att inte göra en lika kvalitativ espresso som halvautomatiska maskiner. Krups EA8250 utmanar detta rykte genom att ge varje espresso en distinkt crema.

Däremot är vi missnöjda med EA8250s koppvärmare som är väldigt liten i förhållande till maskinens storlek. Två små koppar får plats, men inte mer än så.

En av våra favoritfunktioner med den här espressomaskinen, och varför den är en espressomaskin bäst i test, är den automatiska av/på-funktionen. Att den kan ställas in så att den slår på sig själv vid samma tid varje dag och att den är redo samtidigt som du är, tycker vi väldigt mycket om!

Summering, Krups EA8250

Den är gjord helt i plast

Pytteliten koppvärmare

Lite klumpig

Smarta funktioner såsom automatisk av/på-slagning

Försluten kaffebönshållare

Anpassningsbart brygghuvud för både den lilla och den stora koppen

Uppdaterade Priser

Summering av testet

Nu har du fått läsa om fyra av de bästa espressomaskinerna på marknaden idag.

Är du sugen på att imponera på dina vänner och grannar med din egengjorda, berömda espresso? Då är Breville BES870 espressomaskinen för dig. Med sin inbyggda kaffekvarn får den varje kopp espresso verka gjord av en professionell barista.

Om design är lika viktigt som espressons aromer för dig, då bör du överväga Smeg ECF01. Den kanske inte har riktigt alla finesser som de andra maskinerna men den levererar en fantastisk espresso. Om ditt kök behöver ett lyft och du en god espresso, är det med en Smeg ECF01 som detta bör ske.

Kanske är det här med halvautomatiska maskiner ingenting för dig men samtidigt är du ändå sugen på en riktigt god espresso? Då är Siemens TE603201RW helt klart din espressomaskin. Sällan har det varit så enkelt att få en perfekt kopp cappuccino. Eller, för den delen, vilken kaffesort du vill.

Om du är ute efter att spara tid på morgonen och knappt har tid att fundera på att slå av eller på bryggaren – då är Krups EA8250 ditt val av espressomaskin. Här får du en kompis på morgonen som slår på sig själv och är redo att leverera vilken dryck du än vill med ett enkelt knapptryck.

Vi som har utfört det här testet rekommenderar en halvautomatisk maskin till finsmakaren och till kaffedrickaren som gillar att experimentera. Samtidigt rekommenderar vi en automatisk maskin till alla andra – och särskilt till dig som behöver uppgradera ditt vardagliga kaffedrickande.

 

En snabbguide till den bästa espresson

Det här gäller naturligtvis de halvautomatiska maskinerna. För dig som är mer sugen på en rent automatisk espressomaskin är dessa steg ingenting du behöver oroa dig för.

 1. Ta loss handtaget från espressomaskinen och fyll filtret med cirka 17–19 gram finmalt kaffe. Om du är osäker på vilken finkornighet som passar just dig rekommenderar vi att du testar dig fram. Det bästa sättet att dricka en espresso är trots allt på ditt eget sätt!
 2. Dunka filtret lite lätt i bänken så att pulvret sjunker ner något. Använd din tamper för att trycka ner kaffet så att pulvret blir som en liten puck med jämn yta.
 3. Dra bort överflödigt pulver med fingret och kontrollera så att mängden kaffepulver stämmer överens med randen som ofta finns inristad på insidan av filtret.
 4. Sätt tillbaka handtaget i gruppen. Var försiktig så att du inte råkar stöta i handtaget någonstans. Om du gör det kan det skapa sprickor i pucken du just fått till och då kan smaken på espresson bli lite sämre. Om det händer, dunka i bänken och tryck till med din tamper igen.
 5. Sätt en kopp under brygghuvudet. Blås lite ånga i koppen om du inte haft den på en koppvärmare. Påbörja bryggprocessen.
 6. När espresson är färdig tar du bort handtaget igen, dunkar bort kaffepulvret från filtret och rengör det innan du återigen sätter tillbaka det i espressomaskinen.

Se där, den perfekta espresson!