Bästa Tvättmaskin 2017

Bästa Tvättmaskin 2017

Tvättmaskinen är idag en naturlig del av varje människas vardag. Den reder ut allt från skvättande kalas i en lerpöl till en mer sofistikerad vinfläck på den vita skjortan. Vi kommer att presentera fyra tvättmaskiner som alla rankas bäst i test 2017. Allt från det självklara budgetvalet, Bosch WAT283L8SN, till en av de mest tekniskt avancerade tvättmaskinerna som har utvecklats, Samsung WW9000.

Tvättmaskinen är lösningen på alla smutsiga problem och därför är det självklart att vi ska hjälpa dig att hitta rätt i vitvarudjungeln. Oavsett om du endast har en minut till övers för att hitta den bästa tvättmaskinen eller om du vill fördjupa dig under 10 minuter så får du svaret med den här bäst i test guiden.

Innehåll

De två vinnarna
Vad utmärker en tvättmaskin, bäst i test?
Energimärkningen förklarad
Tvätta för planeten
Toppmatad eller frontmatad?
Hur testvinnarna har valts ut
Bästa tvättmaskinerna 2017
Bra att tänka på innan du köper tvättmaskin
3 Myter om tvättning

 

De två vinnarna

Till vänster, Samsung WW9000. Till höger, LG FH495BDS2

Här är de två vinnarna! Om du söker en effektiv tvättmaskin med flera högteknologiska funktioner, såsom att kunna styra maskinen med en app från din smartphone, är Samsung WW9000 det självklara valet. Om du istället söker en familjevänlig tvättmaskin med möjlighet till både allergivänliga program och ett supersmidigt antiskrynklingssystem är LG FH495BDS2 maskinen för dig.

Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser

Mer information och specifikationer om dessa och de andra två maskinerna kommer senare. Innan vi dyker ner i dem kan det vara en god idé att först ta en titt på vad som utmärker en maskin bäst i test.

Vad utmärker en tvättmaskin, bäst i test?

Bullrande, klumpiga och stökande? Nej, inte nu längre – tack och lov. År 1910 presenterades den första elektriska tvättmaskinen och därefter har teknikutvecklingen pekat rakt uppåt. Tvättmaskinen är inte längre bara elektrisk utan i flera fall utrustad med avancerad teknik och den finns i otaliga varianter.

Det kan kännas överväldigande. Därför har vi samlat ihop fyra funktioner som gör en tvättmaskin bäst i test år 2017.

De har en lucka som kan vinklas ut minst 100 grader

Du kanske känner igen dig i att stå med en tvätthög i famnen samtidigt som du försöker hålla upp luckan och tvingar in tvätten i – vad du förmodar är – rätt öppning? Det är just därför en öppningsgrad på mer än 100 grader är bevisat bäst i test för tvättmaskiner.

Det gör att du på ett smidigare sätt kan öppna, ladda och ta ut tvätten från maskinen. Standard för tvättmaskiner idag är att luckan öppnas som mest 90 grader och många produktbeskrivningar saknar information om maskinens öppningsvinkel.

Lyckligtvis har vi tagit reda på det åt er. Vi kan berätta att hela tre av de fyra modellerna som den här guiden tar upp har en lucka som kan öppnas mer än standardmodellerna. Den som faller utanför är budgetvalet, Bosch WAT283L8SN.

De har en tyst men effektiv motor – utan kolborst!

Genom att använda sig av kolborstfria motorer (även kallade kolfria eller borstfria) går tvättmaskinerna idag tystare än någonsin. En tvättmaskin utan kolborstmotor ökar också livslängden för din nya tvättmaskin eftersom motorn är mer hållbar.

Förutom det är den stora fördelen med kolborstfria motorer att tvättmaskinerna går stabilare och att det blir en mindre reservdel att tänka på.

Uppskjuten start

När du har laddat din tvättmaskin kan du välja att den inte ska starta förrän senare. Många tvättmaskiner tillåter dig till och med att bestämma exakt vilket klockslag du vill att den ska starta.

Tvätt som ligger blöt länge i tvättmaskinen surnar lätt och får den där unkna stanken. Genom att använda dig av uppskjuten start är kläderna istället fräscha och nytvättade precis när du kliver innanför dörren.

Den här funktionen är därför perfekt för dig på språng! Vilket, om vi ska vara helt ärliga, de flesta av oss är.

De är, något sånär, miljövänliga

Särskilt i dagens situation och värld är det viktigt att göra medvetna val och i tvättstugan är inget undantag. En tvättmaskins miljövänlighet går naturligtvis att diskutera men de maskiner som har valts ut till bäst i test i vår guide är alla bland de mest miljövänliga på marknaden idag. De har en god energieffektivitet, en låg energiförbrukning och strävar alla efter att vara så vattensnåla som möjligt.

Energimärkningen förklarad

På tal om energieffektivitet: Du kanske känner igen den här märkningen?

Alla tvättmaskiner har en märkning för hur energieffektiv den är. Detta visas med en skala från A–G. G, som är sämst, till A, som är bäst. Skalan är baserad på tester där tvättmaskinerna kör ett program i 60 grader bomull men exakt vilket program kan till viss del variera mellan olika modeller. Om de specifika programmen som använts intresserar dig rekommenderar vi dig att kontakta tillverkaren för ytterligare information.

Den här skalan har dock hunnit bli en aning föråldrad. De flesta tvättmaskiner idag, om inte till och med alla, är mer energieffektiva än A.

Tillverkare på den europeiska marknaden har därför tagit saken i sina egna händer och har inofficiellt infört ytterligare några klasser. Dessa klasser är A+, A++ och A+++, där A+++ är effektivast.

När du söker efter en tvättmaskin är det därför dessa + du bör leta efter. Ju fler, desto bättre.

Tvätta för planeten

Om miljön och plånboken är viktiga för dig: Se upp för tvättmaskiner som påstås vara vattensnåla.

Många maskiner har en knapp för en extra genomsköljning. Den här funktionen kan vara bra ibland men om du blir tvingad att använda en extra genomsköljning vid varje tvätt finns det stor risk att tvättmaskinen inte är så vattensnål som den kanske påstås vara.

Alla tvättmaskiner som är med i den här guiden är noga testade och var och en rankad som bästa tvättmaskin 2017. Det innebär att alla fyra tvättmaskiner kommer att göra din tvätt ren redan vid första tvättningen. Väljer du en av tvättmaskinerna från det här testet behöver du inte vara orolig för ineffektivitet och extra genomsköljningar.

Toppmatad eller frontmatad?

I huvudsak finns det två tvättmaskinsmodeller: toppmatad och frontmatad.

Toppmatad tvättmaskin innebär att tvättmaskinens lucka sitter på ovansidan av maskinen. Den här typen av tvättmaskin är inte särskilt vanlig i Sverige men du kanske har fått syn på den i filmer från exempelvis USA där denna modell är vanligt förekommande.

Desto vanligare, i Sverige, är istället frontmatad tvättmaskin där luckan sitter på maskinens framsida. Det innebär flera bekvämligheter. Bland annat att en torktumlare kan placeras ovanpå tvättmaskinen, vilket är en vanlig lösning för att spara plats i många hem.

Vi rekommenderar en frontmatad tvättmaskin till de allra flesta hushåll och våra testvinnare är just av sådan typ.

Hur testvinnarna har valts ut

Vi krävde att samtliga modeller skulle vara så energieffektiva som möjligt. Därför är samtliga modeller nedan märkta med A+++, det vill säga, det bästa som går att få tag på idag.

Vi ville även att alla modeller skulle ha en ”uppskjuten start”-funktion eftersom vet att de flesta av oss har nytta av en sådan tjänst i våra hetsiga och skiftande vardagar.

Även om alla modeller skiljer sig åt i funktion och, delvis, form har de alla blivit rankade högt eller högst i olika tester. Kundnöjdhet, effektivitet, renlighet (såklart) och en tyst motor var några av de saker som vi tog hänsyn till i sökandet efter den bästa tvättmaskinen år 2017.

Och nu har det blivit dags att presentera vinnarna.

 

Bästa tvättmaskinerna 2017

Samsung WW9000 – för det smarta hemmet

Uppdaterade Priser

Den elektriska tvättmaskinen må ha varit revolutionerande år 1910 men det är ingenting mot vad denna högteknologiska produkt gör med dagens marknad. I vårt test blev den rankad som den bästa tvättmaskinen 2017 – och vi är inte de enda som givit den ett sådant betyg.

Samsung WW9000, även kallad WW10H9600EW/EG, är ingenting annat än ett smärre mirakel i vitvaruhandeln.

Med testvinnande funktioner som Eco Bubble-teknik, touchskärm och att den är styrbar via din smartphone, erbjuder WW9000 inte bara en ren tvätt närhelst du vill utan den är också rolig att utmana.

Väletablerade produkttestare såsom det brittiska Expert Reviews är djupt imponerade av, vad de kallar för, ”en av de mest tekniskt avancerade tvättmaskiner vi någonsin sett” och gav maskinen högsta betyg.

Samsung WW9000, specifikationer

Lucköppning 170 grader
Kapacitet 10 kg
Centrifugeringsklass A
Ljudnivå (tvätt) 46 dB
Ljudnivå (centrifug) 72 dB
Övrigt Smartphone Control

För dig som tvättar riktigt stora tvättar har den här maskinen en totalkapacitet på 10 kg. Och för dig som inte tvättar lika mycket har WW9000 ett inbyggt automatiskt doseringssystem som hjälper dig att måtta rätt både till den stora och till den lilla tvätten. Den här smarta maskinen kommer dessutom ihåg dina oftast använda tvättprogram så att du med några få tryck kommer fram till dina favoriter.

Om du är van vid en maskin som luktar en aning unket eller som på andra sätt känns ofräsch kommer du att fascineras av WW9000s påminnelsesystem som berättar för dig när det är dags att rengöra trumman. Men låt dig inte luras, det är inte du som ska rengöra trumman utan det sköter det inbyggda rengöringsprogrammet som helt utan kemikalier ger maskinen den splitternya känslan igen.

Smartphonekontrollen gör dessutom allt det här lättillgängligt i hemmet såväl som på bussen och tunnelbanan. Det här är definitivt en smart tvättmaskin för ett smart hem. En användare säger bland annat att:

”Den är high-tech, den är vacker, den andas lyx och kvalitet och den är… en tvättmaskin! Samsung har med WW9000 satt ribban för tvättmaskiner och vi är väldigt imponerade.”

Om du ännu inte är övertygad kan vi locka med maskinens tysta ljudnivå, vid både tvätt och centrifugering, samt luckans öppningsgrad som ligger på hela 170 grader! Med andra ord kan luckan öppnas nästan ett halvt varv – vilket är dubbelt så mycket som på standardmodellerna.

Tvättmaskinens ljudnivå under tvättning ligger på 46 dB. Det kan jämföras med en lugn gågata eller till och med en viskning. Under centrifugering ökar ljudnivån naturligtvis något, till 72 dB för att vara exakt, men kan ändå jämföras med ett samtal mellan två personer. Att WW9000 är så tyst är en av anledningarna till att den är en av de bästa tvättmaskinerna 2017.

Samsungs WW9000 är en tvättmaskin som passar den moderna människan. Särskilt om du ofta är på språng är den här maskinen helt perfekt för dig. Detta eftersom du kan styra den lika väl på avstånd som genom att trycka på den faktiska touchskärmen.

Det som har lyfts fram som negativt om WW9000 är dess pris som ligger något över vad priset på en tvättmaskin med standardfunktioner ligger på. Men om du är villig att satsa något mer pengar på en tidsbesparande och effektiv maskin för ditt smarta hem är det här tvättmaskinen för dig.

Uppdaterade Priser

 

LG FH495BDS2 – för familjen

Uppdaterade Priser

Med fantastiska funktioner såsom att kunna fräscha upp dina kläder på bara 20–30 minuter och ett allergivänligt ångtvättsprogram rankas LG FH495BDS2 som en tvättmaskin bäst i test. Det här är vår andra favorit bland de bästa tvättmaskinerna 2017.

LG FH495BDS2, specifikationer

Lucköppning 120 grader
Kapacitet 12 kg
Centrifugeringsklass A
Ljudnivå (tvätt) 55 dB
Ljudnivå (centrifug) 70 dB
Övrigt Allergivänlig

Den här tvättmaskinen har en lucka som kan vinklas ut hel 120 grader vilket är en fördel vid riktigt stora tvättar. På samma tema har FH495BDS2 också det största utrymmet av alla tvättmaskiner i den här guiden. Med sin kapacitet på 12 kg är det här maskinen som hånler åt den 8 kg standard som de flesta tvättmaskiner har idag.

Genom denna fabulösa kombination mellan en öppningsgrad på 120 grader och detta enorma utrymme för 12 kg tvätt, är det här vårt självklara familjeval.

Om en miljövänlig maskin är viktig för dig är det här helt rätt maskin! Den har både låg vattenförbrukning och låg energiförbrukning.

En av de smidigare funktionerna som den här tvättmaskinen kan skryta med är att den har en nedladdningsbar app till din smartphone som gör det enkelt för dig att felsöka maskinen om någonting tycks tokigt med den. För oss som inte har så mycket tid till övers är det här en smart funktion eftersom du kvickt får reda på vad som är fel och ofta kan åtgärda det själv.

En av de främsta anledningarna till att FH495BDS2 är en tvättmaskin bäst i test är att den har ett tvättprogram som är specifikt anpassat till dig med allergiska besvär. Genom att använda sig av en ångtvättsfunktion, True Steam, reduceras allergener och bakterier till närmare 100 % redan vid första tvättningen. Eftersom denna ångtvättsfunktion dessutom är baserad endast på ånga och absolut inga kemikalier är detta extra bra för dig med känslig hud.

På tal om ångtvättsfunktion Har du någon gång varit med om att du har ett viktigt möte dagen efter som du behövt förbereda dig för? Du går och lägger dig i tid. Du ställer klockan på ett rimligt klockslag. Du vaknar någotsånär utvilad och så visar det sig att kläderna du tänkt ha på dig ligger längst ner i tvättkorgen? Med FH495BDS2 kommer det här inte att vara ett problem längre.

Den här ångtvättsfunktionen är nämligen inte bara bra för allergiska besvär och känslig hud, den har dessutom några extra fördelar.

För det första innebär ångtvättsfunktionen att kläderna som tvättas med den påslagen blir extra rena då ångan pressas in i textilierna och, mer eller mindre, tränger bort smutsen.

För det andra är LGs FH495BDS2 så smidigt utformad att ångtvättsfunktionen kan användas som ett fristående program för att fräscha upp dina kläder. På knappt 20 minuter kan detta få dina kläder att bli av med unken doft och dessutom göra dem skrynkelfria. För att avsluta exemplet ovan kan du alltså slänga in dina kläder i maskinen, gå och äta frukost och dricka ditt morgonkaffe, hämta kläderna och påbörja dagen som om ingenting hade hänt.

Det vi faller för med FH495BDS2 är dess till synes simpla men oerhört effektiva funktioner. Bara en sådan sak som att ångtvätten kan användas fristående tycker vi är ett briljant sätt att utnyttja en redan bra funktion.

Uppdaterade Priser

 

Miele WMB120 – för robust kvalitet

Uppdaterade Priser

Utan att vara lika smart som de tidigare modellerna dominerar Miele WMB120 tvättmaskinsmarknaden vad gäller kvalitet. Alla våra maskiner blir rankade högt i tester och användarrecensioner men WMB120 verkar göra kunderna lite extra nöjda – särskilt för den som är ute efter en tvättmaskin som ska hålla i 20 år eller så.

Miele WMB120, specifikationer

Lucköppning 130 grader
Kapacitet 8 kg
Centrifugeringsklass A
Ljudnivå (tvätt) 48 dB
Ljudnivå (centrifug) 73 dB
Övrigt Extremt hållbar

Den här maskinen är tyngre än de flesta tvättmaskiner på marknaden och, helt klart, elefanten av de fyra som presenteras i den här guiden. Låt er inte avskräckas, detta bekräftar bara vilket rejält monster WMB120 är. För rejäl, det är den. Med sina 96 pannor och att den är testad för att hålla i minst 10 000 drifttimmar, vilket motsvarar en livslängd på 20 år, är det här en gedigen tvättmaskin.

Alla Mieles maskiner tillverkas dessutom med en emaljerad front vilket innebär att tvättmaskinen är designad för att stå emot yttre slitage såsom repor, tvättmedel och syra. Det är alltså inte bara det inre hos WMB120 som är hållbart utan även skalet på den.

Många tvättmaskiner marknadsförs inte som stillastående vid full centrifugering, kanske just för att de inte står helt stilla, men enligt flera användarrecensioner skulle WMB120 faktiskt kunna göra det. Dessutom med en dokumenterad ljudnivå på ringa 73 dB som sitt absoluta maximum. Det vill säga, inte mer än ett normalt samtal mellan två personer.

WMB120 är en pålitlig maskin värd att skrivas med som bästa tvättmaskin 2017. Motorn är naturligtvis kolborstfri och ska krångla oerhört lite i jämförelse med andra modeller på marknaden.

Den här tvättmaskinen har också ett allergivänligt tvättprogram samt möjlighet till ångtvätt, vilket kommer att göra dina kläder renare redan vid första tvätten.

En av anledningarna till att WMB120 blev tredje favorit i den här guiden var att den saknade möjlighet att ta hand om en stor tvättvolym. Denna tvättmaskin har den klassiska 8 kg-volymen. Detta räcker till de flesta hushåll. Man brukar räkna på att en maskin med kapacitet på 8–9 kg räcker till en familj på två vuxna och två barn.

Eftersom de flesta maskiner är som absolut mest effektiva när de nästan är fulladdade, och inte när de går som halvtomma, kanske en 8 kg-maskin till och med är att föredra för dig som inte tvättar enorma tvättar. I en maskin som tar 8 kg får du faktiskt plats med, exempelvis, ett stort duntäcke.

Istället för att knussla till det ger WMB120 en enkel och ren känsla. Den är lätt att förstå, har den klassiska ratten till hands och möjlighet till speciellt snälla program som inte sliter på dina kläder i onödan.

WMB120 är tvättmaskinen för dig som inte bryr dig lika mycket om högteknologiska funktioner men som ändå vill ha den bästa tvättmaskin som marknaden kan erbjuda. Nöj dig inte med något halvdant utan överväg någon som den här som är rejäl, pålitlig och enkel att manövrera.

Uppdaterade Priser

 

Bosch WAT283L8SN – för plånboken

Uppdaterade Priser

Så har vi kommit till den sista tvättmaskinen. Sist och faktiskt minst. Bosch WAT283L8SN väger minst av alla fyra tvättmaskiner men har ett stadigt yttre och pålitlig stabilitet. Känner du igen dig i en tvättkorg som aldrig tycks sluta fyllas på men en plånbok som inte är lika välfylld är det här alternativet för dig. Med WAT283L8SN får du oerhört mycket för pengarna.

Bosch WAT283L8SN, specifikationer

Lucköppning 90 grader
Kapacitet 8 kg
Centrifugeringsklass A
Ljudnivå (tvätt) 49 dB
Ljudnivå (centrifug) 74 dB
Övrigt Allergivänlig

WAT283L8SN har naturligtvis inte alla fördelar som de andra maskinerna har. Den är inte särskilt rejäl, den har ingen smartphonekontroll, luckan går inte att öppna mer än 90 grader, den har ingen ångtvättsfunktion, och så vidare. Men vad den däremot har är att den är en rak och ärlig tvättmaskin. Den påstår sig inte vara någonting som den inte är och samtidigt levererar den precis vad den faktiskt lovar.

Trots att det här är vårt budgetval inger WAT283L8SN inget billigt intryck. Den har en stiligt polerad design med kromad lucka och en snygg, rättfram LED-display.

Andra saker som den här maskinen gör riktigt bra är att den ger dig möjlighet att öppna luckan och lägga in tvätt även efter start – en ovanlig funktion hos tvättmaskiner som normalt sett är låsta från början till tvättidens slut – samt att den har en överdoseringsvarning som varnar dig om du fyllt på med för mycket tvättmedel. Läs om 3 myter om tvättning nedan för att förstå varför denna funktion kan vara extra bra.

WAT283L8SN har framför allt två funktioner som vi tycker extra mycket om och som är anledningen till att även den här tvättmaskinen är bäst i test 2017.

För det första har den här tvättmaskinen en ECARF-kvalitetsstämpel vilket innebär att den är speciellt utvecklad för personer med allergier eller känslig hud. I samma kategori bör det också nämnas att maskinen är utrustad med en VarioDrum, vilken är en av de mest skonsamma trummor som finns på marknaden idag. WAT283L8SN är alltså inte bara snäll mot din hud utan också mot dina kläder.

För det andra är den här maskinen utrustad med EcoSilence Drive som innebär att den tvättar energisnålt och att den är extra tystgående. Energiförbrukningen är också möjlig för användaren att påverka. Exempelvis kan du med några få knapptryck bestämma om du vill spara upp till 65 % i energiåtgång.

Någonting som är värt att nämna är att WAT283L8SN tvättar tvätten extra ren på en gång genom att ha en trumma med perfekt anpassade paddlar som distribuerar vattnet på ett effektivt sätt.

En användare benämner den här maskinen som en ”stabil tvättmaskin som gör sitt jobb” vilket vi är beredda att hålla med om. Det här är ett säkert val för dig som inte vill, eller kan, lägga ut mer pengar än absolut nödvändigt men som ändå har höga standarder för vad god kvalitet innebär.

Uppdaterade Priser

 

Summering av testvinnarna – vilken maskin är bäst för dig?

Tvättmaskinsvärlden kan tyckas oändligt stor. Det första du bör fundera på är vad som är viktigt för dig. Är det någonting allergivänligt du söker efter? Eller är du kanske mer intresserad av att enkelt kunna styra tvättmaskinen via en app på vägen hem från jobbet för att slippa böka med tvättning när du kommer hem?

När du har kommit fram till detta blir nästa steg att välja vilken typ av tvättmaskin som passar just dig. Här har vi listat fyra av de absoluta favoriterna på marknaden just nu och egentligen tror vi att du skulle bli nöjd med vilken som.

Toppvalet ligger dock på Samsungs tvättmaskin som med sin överlägsna teknik klättrar högst upp i bäst-i-test-rankningen. Är du dock mer sugen på att spendera mindre pengar men ändå få valuta för dem är Bosch ett gott alternativ för dig. Om du istället är ute efter en maskin som du köper idag för att den ska hålla i flera år över genomsnittslivstiden för en tvättmaskin, då kanske Miele är att överväga istället. Och, såklart, om du har en stor familj eller vill ha en tvättmaskin som är rejäl, teknisk och allergivänlig kanske LGs maskin är valet för dig.

Glöm inte att läsa våra rekommendationer för vad som utmärker en tvättmaskin bäst i test innan du bestämmer dig och till sist vill vi bara säga: Lycka till i tvättmaskinssökandet!

 

Bra att tänka på innan du köper tvättmaskin

Hur mycket plats har du?

Det är viktigt att du redan har planerat för en plats där din nya tvättkompanjon ska stå och att du noga mäter ut hur stort området är. De flesta svenska hem har en redan avsedd plats för tvättmaskin som ligger på cirka 60 x 60 cm. Så kolla noga efter hur stor tvättmaskinen du tänker dig är och om du behöver göra någonting åt platsen innan du införskaffar den.

Vilket golv har du?

En så tung och rejäl maskin som exempelvis Miele WMB120 kräver ett stabilt golv, gärna i betong, för att inte hela huset ska reagera. Medan exempelvis Bosch WAT283L8SN och LG FH495BDS2, som är de lättaste maskinerna i den här guiden, inte kräver ett sådant stadigt golv.

Däremot måste alla golv som en tvättmaskin placeras på vara plant. Mät gärna ut detta innan du köper din maskin. Ett golv som inte är plant är varken bra för maskinen eller för ljudnivån, som kommer att öka avsevärt vid en felplacering. Tänk också på att golvet måste vara vattentätt ifall att olyckan skulle vara framme.

Installera själv eller låta någon annan?

Många av oss har en inneboende gör-det-själv-drift. Det här behöver dock inte alltid vara positivt. De flesta ska kunna installera en tvättmaskin på egen hand men om du känner dig osäker kostar det oftast inte mer än 500 kronor extra för att få tvättmaskinen både hem till dörren och installerad.

 

3 Myter om tvättning

Jeans går inte att tvätta. Falskt! Jeans slits oavsett om du tvättar dem eller inte. Sanningen är att de flesta jeans idag är behandlade mycket ytligt och därför kommer att förlora sin färg snart efter köp i alla fall. De flesta jeans du ser i butiken idag har en förhållandevis låg hållbarhet.

Jeans var tänkta som ett arbetsplagg och i början när de producerades behandlades de inte som de gör idag. Idag går all produktion mycket snabbare vilket orsakar ett förfall i kvalitet med exempelvis kortare fibrer i bomullen vilket försämrar hållbarheten. När dina föräldrar eller mor- och farföräldrar skränar om att ”det var bättre förr!” har de alltså, i alla fall i det här fallet, helt rätt.

Ju varmare desto bättre. Nej, varmare vatten gör faktiskt inte tvätten renare. Däremot sliter det extra mycket på kläderna och förkortar deras livslängd. Försök alltid att tvätta en aning svalare – ja, även vid tvätt av underkläder och strumpor.

Mer tvättmedel gör tvätten renare. Denna vandringssägen tycks aldrig få något slut. Faktum är att för mycket tvättmedel gör tvättningen ineffektiv. Det beror på att tvättmedel skummar och när det blir för mycket skum i förhållande till mängden vatten har inte smutsen i kläderna någonstans att ta vägen – det vill säga, smutsen stannar i kläderna. Välj istället att dosera i enlighet med mängden tvätt och utan att resonera utifrån ”äsch, jag tar lite extra för att vara helt säker”-principen.

I större delar av landet har vi dessutom mjukt vatten vilket kräver en mindre mängd tvättmedel för ett perfekt tvättresultat. Kika på vilken typ av vatten just ditt område har för att vara helt säker och för att nå det bästa tvättresultatet.

Om författaren