Bästa tv 2018 – 55 och 65 tum

Här få du en test och guide för bästa tv-köp. Oavsett om du är inställd på att betala digert för bästa bildkvalitet eller söker den ultimata kompromissen mellan kvalitet och pris hittar du rätt bäst i test-modell här. Dessutom får du en guide som leder dig rätt.

De bästa TV-apparaterna, 55-65 tum, 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa tv-apparaterna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

1. LG OLED55B7 – lyx utan att ruinera
2. Philips 55POS901F – lyx till vardagspris
3. Samsung UE55MU7005 – när pris och kvalitet är lika viktiga
4. Sony KD-55A1 – för bildälskaren med stor plånbok

Tv, tv på väggen där – säg mig vem som bäst i test är.

Du lär knappast få något svar från tv:n – oavsett hur mycket ”Smart tv” tillverkaren stämplat den med. Det får du däremot här. Vi har samlat fyra tv som fått bäst i test-utnämningar och goda omdömen från användare. Samtliga modeller är 55-tummare men finns också som 65-tummare. För dig som står i begrepp att köpa en tv att hänga på väggen eller ställa på tv-bänken är det här viktig läsning.

Kvaliteten hos en tv handlar inte ytterst om bild, ljud, antal anslutningar eller hur enkla menyerna är att navigera i. Ytterst handlar kvaliteten om upplevelse. Och den påverkas naturligtvis i hög grad av i synnerhet bildkvalitet och ljud. Därför är det dessa två faktorer som främst borde styra ditt val.

Det finns ytterligare faktorer som bidrar till helheten och som påverkar vilken tv du väljer. Här får du en guide som hjälper dig att välja bästa tv:n, baserat på bäst i test-utnämningar och användaromdömen parat med gedigen erfarenhet och grundlig research inom området.

Det här är toppvalet vad gäller bildkvalitet men glöm inte att även kika på våra andra favoriter:

Uppdaterade Priser

Tv med LCD eller OLED?

Visserligen spelar tekniken ingen roll om inte resultatet påverkas. Men när det gäller bildskärmstyp har just teknik en avgörande roll för hur bilden ser ut. Den dominerande tekniken heter LCD (Liquid Crystal Display) och är både beprövad och väl utvecklad. LCD är absolut ingen undermålig teknik när det gäller bildkvalitet. I synnerhet inte i vissa utvecklade former som Samsungs QLED, som ska kunna visa fler färger än konventionell LCD. Men det finns ändå en teknik som ger ännu bättre resultat: OLED. Skillnaden syns såväl i kontrast och ljusstyrka som i djup svärta och möjlighet att visa fler färger än LCD. Allt fler tillverkare väljer OLED, men eftersom den är dyrare än LCD är det inte säkert att tekniken är rätt för dig som också räknar in pris som en viktig parameter.

HD, Full HD, Ultra HD, 4K – vilken upplösning bör jag välja?

Upplösningen hos tv-apparaten påverkar konkret hur detaljrik bilden blir. Eller snarare hur detaljrik bild tv:n kan visa. Här finns en mängd förkortningar, som till stor del är olika varianter av HD (High Definition). HD-ready, Full HD och Ultra HD beskriver tre olika upplösningar. Dessa anges ibland också som antal pixlar, bildpunkter, som skärmen kan visa på höjden. HD Ready innebär 720 punkter, Full HD 1080 och Ultra HD 2160 punkter. Den sista varianten, Ultra HD, kallas även 4K. Det börjar också dyka upp ännu högre upplösning, som Ultra HD 8K.

HD Ready och Full HD kräver en lite mer ingående förklaring. En HD-ready-tv kan nämligen visa en bild med Full HD-upplösning, fast med lägre uppdateringsfrekvens. Detta kallas 1080i, där i:et står för interlaced som innebär att varannan rad av bilden uppdateras vid varje bildväxling. Full HD ger samma upplösning, 1080 punkter, men återger rörliga bilder bättre eftersom hela bilden uppdateras vid varje bildväxling.

Rådet är givetvis att satsa på så hög upplösning som möjligt och det är inte ett särskilt svårt val eftersom merparten av nya tv-modeller har 4K-upplösning. Däremot behöver du vara medveten om att allt du vill se på din tv inte nödvändigtvis visas i 4K-upplösning. Högupplösta tv-sändningar sker med HD-upplösning. Streamingtjänster som Netflix och Amazon Prime Video erbjuder även 4K-upplösning mot en högre månadsavgift. Blueray-spelare utnyttjar också den högre upplösningen.

50 eller 100 Hz – spelar det någon roll?

Upplösningen hos en tv är naturligtvis viktig och begreppen som beskriver olika upplösningar är något som tillverkare gärna utnyttjar i reklamen för sina tv-modeller. Men det finns en minst lika viktig aspekt till som rör bildkvaliteten, nämligen uppdateringsfrekvensen. Vårt råd är faktiskt att i första hand titta på den och sedan på upplösningen. De flesta tv faktiskt har faktiskt en tillräckligt hög upplösning, medan många modeller har en för låg uppdateringsfrekvens. Just det, vi skriver ”för låg” eftersom du absolut ska undvika modeller med en frekvens som är lägre än 100 Hz. Så länge du tittar på stillbilder ser du ingen skillnad mellan 50 och 100 Hz, men när det börjar röra sig upplevs 50 Hz-bilden som fladdrig och orolig.

HDR – vad är det?

Ett av de senaste begreppen i branschen handlar inte om upplösning, utan om bildens dynamiska omfång. Det vill säga hur stor skillnaden i ljusstyrka är mellan återgivna svarta och vita partier. Ju större skillnad desto mer likt verkligheten, lyder den rimliga tesen. Som ofta finns det några olika standarder, men den du ska hålla utkik efter ingår i beteckningen Ultra HD Premium. Den anger alltså att tv:n både klarar 4K-upplösning och kan återge HDR-video – om det uppspelade materialet också följer HDR-standarden. Mycket tyder dock på att HDR blir vanligt snabbare än 4K, eftersom det krävs mindre rent tekniskt att producera och distribuera HDR-video jämfört med 4K-video.

Ljudet hos tv:n

Glöm ljudet! Det går inte att få bra ljud ur en tv. Det finns säkert undantag där ljudet är skapligt för vissa typer av ljud och det är förvisso inte så att alla tv-apparaters högtalare är fullkomligt odugliga. Men det tunna formatet hos en modern tv gör att det i princip är fysiskt omöjligt att bygga in skapliga högtalare. Om du är ute efter en upplevelse vid tv:n kommer du att behöva komplettera med exempelvis en soundbar eller andra typer av externa högtalare.

 

Anslutningar

Varje tv har en uppsjö kontakter på baksidan. Egentligen behöver du inte fundera så mycket så mycket på det här utan kan lugnt räkna med att oavsett vilken tv du väljer så finns de anslutningar du behöver för att ansluta exempelvis Bluerayspelare, spelkonsol och receiver för surroundljud. Det handlar om HDMI-kontakter, någon optisk utgång, rca-kontakter, hörlursutgång och kanske Scart. Dessutom finns i regel USB-kontakter så att du kan ansluta en extern hårddisk.

Smarta funktioner och appar i tv:n

Begreppet smart-tv fick aldrig riktigt samma genomslag som smartphone (smart telefon). Det finns naturligtvis flera skäl till det men faktum är att de funktioner som begreppet rymmer idag snarast hör till kategorin hygienfaktorer för en modern tv.
I princip varje modern tv är idag en smart tv. Smart-tv-funktioner låter dig exempelvis använda streaming- och playtjänster via appar som antingen är förinstallerade eller som går att ladda ned. Somliga modeller låter dig visa mediainnehåll från en hårddisk som är ansluten till samma nätverk som tv:n.

5 tv bäst i test 2018 55 och 65 tum

I vår sammanställning av fyra tv har vi valt 55-tummare, helt enkelt därför att det just nu är mest tv för pengarna. Det är också en storlek som ger en rejält tilltagen bild samtidigt som själva tv-apparaten inte är så stor att den är svår att placera i ett vanligt hem. Om du föredrar en större modell finns samtliga även i 65 tum.

De utvalda modellerna har antingen blivit utnämnda till bäst i test och/eller fått positiva omdömen i tester och av användare.

LG OLED55B7 – lyx utan att ruinera

”Den här tv:n är snudd på perfekt” lyder ett av de många oerhört positiva omdömena om LG OLED55B7 från användare. Professionella testare är också översvallande. Framför allt pekar man på den djupa svärtan, samtidigt som kontraster i skuggparter inte går förlorade.
Den sotsvarta svärtan beror till stor del på skärmens OLED-teknik, vilken också ger den stora färgrymden – förmågan att visa många nyanser, och det oerhört tunna formatet. ”Otroligt snygg på väggen med smal ram” är ett talande användaromdöme.
Betraktningsvinkeln är mycket bred, med bara minimal försämring av kontrast och färgmättnad för dem som ser tv:n snett från sidan. Det gör förstås att tv:n passar bra även för större rum.
Ljudet är något bättre än hyggligt. Särskilt tal återges tydligt.
LG OLED55B7 är tv:n för dig som är villig att lägga lite extra pengar för sköna tv- och filmupplevelser, men samtidigt vill ha pengar över till rejält med chips, cola och andra tillbehör.

LG OLED55B7 Specifikationer

Storlek 55 tum
Skärmteknik OLED
Uppdateringsfrekvens 120 Hz
Upplösning 3840×2160 – Ultra HD 4K
HDR Ja

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Philips 55POS901F – lyx till vardagspris

”Redan från början får man klart för sig att det handlar om en premiumprodukt” skriver en användare om Philips 55POS901F. Det är alltså en mycket bra tv och ett vasst alternativ till LG OLED55B7 – för dig som gärna sparar några tusenlappar. Liksom LG-tv:n använder Philips 55POS901F OLED-teknik i skärmen, vilket ger ”mycket bra bild med otrolig svärta”, enligt en användare.
Men riktigt lika bra som LG:s modell är inte denna och i sanningens namn är en jämförelse inte riktigt rättvis, eftersom LG:s panel är en generation yngre. Detta är också skälet till det förhållandevis låga priset hos Philips 55POS901F – när den lanserades låg den på uppåt 30 000 mot cirka 14 000 idag.
Något som direkt utmärker Philips 55POS901F är den så kallade Ambilight-funktionen, led-belysning på sidorna och i överkant av tv:n som ger ett milt, färganpassat ljus mot väggen där tv:n är placerad.
Ljudet är förvånansvärt bra, tack vare en liten soundbar i underkant av tv-skärmen. Den motsvarar inte riktigt en extern soundbar i ljudkvalitet men ger förmodligen tillräckligt bra ljud för många användare. ”Tv:n levererar ett direkt och engagerande ljud utan den grötighet som är vanligt hos många platt-tv” lyder ett omdöme.
Philips 55POS901F är rätt val för dig som vill ha en exklusiv tv med topprestanda till ett lite lägre pris. Chansen är stor att du faktiskt inte märker skillnaden i bildkvalitet mot den vassare LG OLED55B7.

Philips 55POS901F Specifikationer

Storlek 55 tum
Skärmteknik OLED
Uppdateringsfrekvens 120 Hz
Upplösning 3840×2160 – Ultra HD 4K
HDR Ja

Uppdaterade Priser

Samsung UE55MU7005 – när pris och kvalitet är lika viktiga

”Riktigt grym tv! Biokänsla” säger en användare om Samsung UE55MU7005. Trots att det inte är någon premium-tv får modellen mycket goda omdömen överlag. Bildskärmen använder LCD-teknik, vilket är det främsta skälet till det förhållandevis låga priset. Men missta dig inte, detta är en mycket kompetent tv. Bilden är detaljrik och har en utmärkt färgåtergivning. Däremot visar sig mörka partier vara en av de svaga punkterna hos Samsung EU55MU7005. Svärtan blir inte lika djup som hos modeller med OLED-skärm – vilket så att säga är inbyggt i själva tekniken – och detaljer i mörka partier kan upplevas som lite otydliga. Notera dock att detta snarast är nyanser och inget som torde framgå särskilt tydligt annat än vid direkta jämförelser.
Samsung UE55MU7005 får beröm för menysystem och fjärrkontrollen, som tillsammans gör det enkelt att navigera bland funktioner och appar. Den får faktiskt också skapliga betyg för ljudet, även om det förstås på intet sätt är i närheten av att kunna skapa biokänsla. För det krävs externa högtalare.
Samsung UE55MU7005 är valet för dig som vill ha en riktigt bra vardagsrums-tv till ett riktigt bra pris. Du lär inte ångra dig, men du lär inte heller bli överraskad.

Samsung UE55MU7005 Specifikationer

Storlek 55 tum
Skärmteknik LED
Uppdateringsfrekvens 120 Hz
Upplösning 3840×2160 – Ultra HD 4K
HDR Ja

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Sony KD-55A1 – för bildälskaren med stor plånbok

Söker du det bästa som går att få? Nå, Sony K-55A1 är i så fall ett alternativ att börja med. Visst finns det bättre modeller, men knappast för under 30 000 kronor. Bilden ger nästan ett tredimensionellt intryck – nej, det är inte en 3D-tv – med en återgivning av strukturer som ingen annan tillverkare lyckats med, enligt en testare. Bilden upplevs som ”oerhört dynamisk men samtidigt enastående realistisk”. Även rörelser återges på ett mjukare och mer realistiskt sätt än vad som här fallet hos exempelvis den annars vassa LG OLED55B7.
Sony KD-55A1 hör också till de få modeller som får höga betyg för ljudet. Och Sony har verkligen ansträngt sig för att knäcka ljudnöten, och använder en unik lösning som visserligen inte kan konkurrera med en extern soundbar men som ger ett riktigt skapligt ljud.
Sony KD-55A1 är modellen för dig som värdesätter bildkvalitet framför allt. Menyer och fjärrkontroll för inte lika höga betyg som hos Samsung och LG. Men det är som sagt inte för dessa egenskaper du väljer att lägga nästan 30 000 kronor på en tv. Det är för den slående nära-verklighet-upplevelsen som bildkvaliteten ger.

Sony KD-55A1 Specifikationer

Storlek 55 tum
Skärmteknik OLED
Uppdateringsfrekvens 120 Hz
Upplösning 3840×2160 – Ultra HD 4K
HDR Ja

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Sammanfattning – 4 bäst i test-tv – 55 och 65 tum

Det finns en tv för alla. Är du ute efter bäst bilder är Sony KD-55A1 det solklara valet. Men även LG OLED55B7 ligger bra till där – då sparar du dessutom en slant. Om du vill spara ännu mer är Philips 55POS901F rätt väg att gå. Och söker du en budgetmodell utan att tappa allt för mycket i upplevelse är Samsung UE55MU7005 din modell. Och även om de modeller som omskrivs här är 55-tummare finns motsvarande även i 65 tum.

Och här kommer vinnarna igen:
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser