Bästa Rakapparaten 2018

Din nästa rakapparat ska inte bara vara effektiv. Se till att du får en som inte väcker huset, inte lämnar din hud rödblossig av irriation och som är enkel att rengöra. Vi har hittat de som är bäst i test och guidar dig till bästa rakapparaten.

De bästa rakapparaterna 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa rakapparaterna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

1. Braun Series 7 799cc – vass lättviktare
2. Philips S9711cc – nästan som hyvelrakning
3. Philips Series 7000 SensoTouch RQ1175 – exklusiv budgetmodell
4. Braun CoolTec CT4s Wet&Dry – för svalare rakning

Vinnaren

Uppdaterade från Prisjakt

Braun Series 799cc är vinnaren av det här testet. Med en kraftfull rakupplevelse och en bra batterikapacitet är detta den bästa rakapparaten. Dessutom har den ett flexibelt rakhuvud och är lätthanterlig.

Därför ska du välja en rakapparat som är bäst-i-test

Att raka sig med en rakapparat är både enklare och skönare än traditionell våtrakning med hyvel. Men det är inte säkert att resultatet blir lika bra. I det avseendet är skillnader mellan olika modeller betydande. En rakapparat för också betydligt mer oväsen än en manuell hyvel, och måste förstås laddas eller anslutas till ett eluttag. Väljer du rätt modell kan du minska de här nackdelarna till ett minimum och de bästa rakapparaterna ger nästan lika bra resultat som en hyvel och låter inte heller särskilt mycket. Men de är bara bäst-i-test-modeller som når ända fram.

Vad är viktigt hos en rakapparat?

Resultatet är förmodligen den allra viktigaste aspekten när du väljer rakapparat. Hur slät blir huden? I princip ingen modell ger ett lika bra resultat som en hyvel. Däremot finns det några som kommer väldigt nära. Och som helt tar bort risken att du skär dig.

Exakt vilket resultat en given modell ger beror inte bara på själva rakapparaten utan också på hur din hy är beskaffad och självfallet vilken typ av skägghår du har. Ett kraftigare hårväxt är naturligt nog svårare för en rakapparat att hålla borta än tunnare skägghår.

Hur skiljer sig olika modeller?

Philips och Braun är de två dominerande tillverkarna av rakapparater i Sverige. De använder två olika tekniker för själva rakhuvudet. Philips har roterande knivar medan Braun använder knivar som löper fram och tillbaka. Vilken teknik som är bäst är inte givet. Däremot är Philips runda rakhuvuden kanske aningen svårare att använda för att skapa raka, skarpa gränser mellan rakad hud och skägg, exempelvis.

Å andra sidan hävdar många – såväl testare som användare – att de runda huvudena ger ett bättre resultat. Åtminstone för somliga. Att döma av just användarkommentarer på nätet kan de runda huvudena med roterande knivar irritera huden mer än modeller där knivarna löper fram och tillbaka. Slutsatsen blir att det inte går att dra någon generell slutsats av vilken typ som är bäst, utan att olika tekniker passar olika hudtyper olika bra.

Tillverkarna själva gör en stor poäng av hur deras rakhuvuden anpassar sig till formen på ditt ansikte när du för rakapparaten över huden, och hur de på andra sätt använder olika tekniker för att ge en rakning med bättre resultat och slätare hy.

I övrigt finns skillnader i hur olika modeller tål vatten, om de går att ladda medan du använder dem och huruvida det finns rengöringsstationer till dem. Utöver sådana grundläggande skillnader förekommer också några modeller som är avsedda för våtrakning. Det är en teknik som lämpar sig särskilt väl för dig med känslig hy.

Ljudnivån kan vara viktigare än du tror

När du går upp om morgonen och ställer dig framför spegeln i badrummet vill du förmodligen inte att din rakceremoni ska väcka frun och barnen. Även om du inte behöver ta sådan hänsyn är en alltför ljudlig rakapparat inte särskilt angenäm att använda. Notera därför ljudnivån hos den rakapparat du funderar på att köpa.

Går rakapparaten att ladda medan du använder den?

Även om det förstås är enklast att använda rakapparaten på ren batteridrift finns det en viktig poäng med att kunna ansluta den till ett eluttag när du använder den. En rakapparat med tomt batteri är ju tämligen meningslös såvida du inte kan använda den med sladd. Det här är något som inte alla modeller klarar.

Hur lång tid tar det att ladda batteriet?

De billigaste modellerna klarar inte mer än 20 minuter på en laddning. Det är förvisso tillräckligt, men kräver att du alltid har laddaren med dig när du reser. Dyrare rakapparater klarar sig ofta uppåt en timme på en laddning. Samtidigt varierar laddningstider markant. I värsta fall kan det ta så lång tid som 10 timmar, medan de bästa modellerna laddas fullt på betydligt kortare tid.

Hur känns den mot huden?

Beroende på hur rakhuvudet fungerar och hur väl det kan följa din ansiktsform känns olika rakapparater olika mot huden. I bästa fall ska du bara behöva hålla rakhuvudet med ett lätt tryck mot huden för att det ska ge en nära, effektiv rakning. Motsatsen, att du behöver trycka rakhuvudet hårt mot huden, ger inte bara en obekväm upplevelse utan ökar också risken för irriterad hud.

Har rakapparaten trimmer?

Om du har skägg eller hör till dem som inte rakar dig särskilt ofta kanske du behöver använda en trimmer innan du ger dig på skäggstubbet med en rakapparat. Somliga modeller har trimmer inbyggd. Däremot bör du vara medveten om att en sådan sällan är lika bra som en separat hår- eller skäggtrimmer.

Behövs egentligen rengöringsstation till rakapparaten?

En del tillverkare säljer särskilda rengöringsstationer till sina rakapparater. De fungerar som en slags docka som du placerar rakapparaten i, och som rengör rakhuvudet med en särskild vätska. Visserligen går det att skölja av moderna rakapparater i vatten, men den speciella rengöringsvätskan gör ett bättre jobb med att få bort bakterier och förhindrar dessutom korrosion av rakknivnarna – något som gör dem väsentlig slöare.

En väl rengjord rakapparat minskar också risken för inflammationer i huden

Så har vi valt..

Efter en omfattande undersökning av såväl svenska som internationella,
tester av rakapparater har vi kommit fram till följande fyra modeller som bästa rakapparaten. Ingen av dem är förvisso särskilt billig, och det beror helt enkelt på att billiga rakapparater inte presterar särskilt bra.

Bästa rakapparater 2018

Braun Series 7 799cc – vass lättviktare


Brauns toppmodell 799cc må vara dyr. Men den är påtagligt bättre än konkurrenterna på nästan samtliga punkter och faktiskt billigare än närmaste konkurrenten Philips S9711. Rakningen går fort och blir nästan lika bra som med hyvel. Det flexibla rakhuvudet följer ansiktets form mycket bra och den kapar såväl skäggstubb som lite längre hår utan problem. Rakapparaten är enkel att hantera, mycket tack vare en låg vikt och en ergonomiskt bra utformning.

Rengöringsstationen som följer med talar om när det är dags att rengöra rakapparaten och den bidrar till att göra rakningen till en fräsch, behaglig upplevelse. Batterikapaciteten är fullt tillräcklig för en maskin i den här prisklassen, och håller liv i rakapparaten i cirka 50 minuter.

Plus och minus för Braun Series 7 799cc

Effektiv
Bra resultat
Enkel att hantera

Något svag skäggtrimmer
Högt pris

Uppdaterade från Prisjakt

Philips S9711cc – nästan som hyvelrakning


Få rakapparaten ger en så nära rakning som Philips S9711cc, delvis tack vare att den använder roterande knivar, som alla Philips-maskiner. Ytterligare en anledning till det goda resultatet är att rakhuvudet kan vinklas åt åtta olika håll, vilket gör att de följer ansiktets form väldigt bra.

S9711cc får höga betyg också tack vare en låg vikt och låg ljudnivå. Den är väsentligt tystare än exempelvis Brauns flaggskepp i 9-serien. Att den är lätt innebär inte att den känns billig. Den genomtänkta formen och materialvalen gör att den tvärtom känns exklusiv i handen och den får också höga poäng för ergonomin.

Men Philips S9711cc är uppenbarligen inte rätt för alla. Tekniken med roterande knivar och runda rakhuvuden gör att känslig hy irriterad lättare än med Brauns teknik. Men det är förvisso inget som är specifikt för S9711cc.

Rakapparaten levereras med ett separat trimmerhuvud, som kan ersätta rakhuvudet. För dig som ofta använder trimmern är detta en nackdel jämfört med modeller där trimmerhuvudet bara fälls ut. Även om bytet mellan de två huvudena är enkel att göra innebär det ändå några extramoment.

S9711cc levereras med en kombinerade laddare och rengöringsstation.

Plus och minus för Philips S9711cc

Bra resultat
Låg vikt
Låg ljudnivå

Separat trimmerhuvud
Kan irritera känslig hud
Högt pris

Uppdaterade från Prisjakt

Philips Series 7000 SensoTouch RQ1175 – exklusiv budgetmodell


Philips Sensotouch RQ1175, i Philips 7000-serie, är naturligt nog väldigt lik den något dyrare modellerna i 9000-serien. Det främsta skillnaden är att de tre rakhuvudena kan röra sig i fem olika riktningar, mot åtta hos 9000-modellerna. Det ger åtminstone i teorin ett resultat som inte riktigt når upp till det som S9711cc presterar. I praktiken är skillnaden rimligen försumbar.

Sensotouch RQ1175 har också så kallade ”Comfort rings” som ska ge en något mjukare känsla mot huden.

I övrigt har den samma tilltalande ergonomi, i princips samma låga vikt och samma långa batteritid. En timmes laddning ger 50 minuters rakning. Om batteriet i rakapparaten skulle vara helt slut räcker det att ladda den tre minuter för att kunna genomföra en rakning.

Medan S9711cc har en batteriindikator som visar kapaciteten i tre steg visar indikatorn hos RQ1175 bara om batterinivån är låg.

RQ1175 går också, liksom S9711cc, att använda såväl med som utan vatten.

Plus och minus för Philips SensoTouch RQ1175 2D

Låg ljudnivå
Låg vikt
Bra batteritid

Separat trimmerhuvud
Inget medföljande ställ

Uppdaterade från Prisjakt

Braun CoolTec CT4s Wet&Dry – för svalare rakning


Från tyska Braun kommer testvinnare Cooltech CT4s Wet and Dry. Namnet säger en hel del om modellen, eller ger i vart fall antydningar om vad som utmärker den. Rakapparaten går att använda med eller utan vatten. Att stå i duschen och raka sig är alltså inget problem. Det är förvisso en egenskap som den delar med många rakapparater. Vad som verkligen gör den här modellen speciell är dess förmåga att kyla huden. Det sker med hjälp av en speciell teknik som alltså kallas Cooltech. Utöver att ge en behagligare rakning ska detta minska risken för irriterad, röd hud efter rakning.

Funktionen går att stänga av.

Batteritiden är hygglig. Cooltech CT4 klarar 45 minuters rakning på en laddning, under förutsättning att du inte använder kylningsfunktionen. Den drar en hel del energi och minskar batteritiden till 15 minuter.

Laddningsstationen som följer med CT4 kan också rengöra rakapparaten. Det sker med en speciell vätska som också ser till att hålla mekaniken välsmord.

Braun Cooltec CT4s Wet&Dry är ett bra val i synnerhet för dig som har känslig hy, eftersom modeller med roterande rakhuvuden tenderar att irritera hud lättare.

Plus och minus för Braun CoolTec CT4s Wet&Dry

Kylfunktion skonar känslig hy
Rengöringsstation medföljer
Kort batteritid (vid kylning)

Uppdaterade från Prisjakt

 

Alla produkter som varit med i testet

Här är en lista på alla produkter som varit med i testet:

Uppdaterade från Prisjakt
Uppdaterade från Prisjakt
Uppdaterade från Prisjakt
Uppdaterade från Prisjakt