Bästa Powerbank 2018

De flesta av oss går ingenstans utan vår mobil. Den är vår karta, vår GPS, våra nöjen, vårt sociala liv och vårt arbete. Mobilen är, kort och gott, en förlängning av oss själva. Eftersom att mobilen så ofta står i centrum borde inte också dess batteri göra det? Här kommer vi att gå igenom fyra av de bästa portabla laddarna på marknaden idag. Allt från en snygg smäcker design till ett monster som laddar upp sig själv via solceller.

De bästa portabla laddarna 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa portabla laddarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

TP-Link, TL-PB10400 – för de flesta
Linocell 8X – för kraften
Isotech Stone – för designen
Powermonkey Extreme – för äventyret
GP Powerbank Voyage – för mobilen

Toppvalet

Uppdaterade Priser

Här har du en riktig snygging som inte bara gör sitt jobb utan som gör det med stil. TP-Links TL-PB10400 blev rankad som den bästa portabla laddaren 2018 i vårt test.

TL-PB10400 kan ladda upp till två enheter samtidigt och har en batterikapacitet på hela 10 400 mAh! Det här är ett självklart all round-val eftersom produkten är kraftfull, smidig, lätt och förhållandevis billig. Den fungerar lika bra på en kort campingtrip som mitt i city.

Vi ska strax prata mer om denna fantastiska apparat – och om tre andra portabla laddare bäst i test – men låt oss först gå igenom vissa grunder.

 

Vad är en portabel laddare?

En portabel laddare är ett externt batteri som du kan använda till din mobil och/eller surfplatta. Vissa portabla laddare klarar även av att ladda din kamera eller din dator.

Det externa batteriet laddas oftast via ett vanligt uttag och behåller sedan kraften som den har laddats med tills du väljer att det ska ladda någon annan enhet. Enkelt förklarat är en portabel laddare ett bärbart kraftpaket.

 

Varför behöver du en portabel laddare?

En portabel laddare har många fördelar.

 • Den gör så att du inte behöver oroa dig för om vad som händer när batteriet tar slut.
 • Den tillåter dig att vara ute och arbeta istället för att sitta fastspänd inomhus.
 • Den gör så att du kan åka på en resa utan att behöva fundera på ankomsttiden  för att räkna ut hur länge mobilbatteriet måste orka.
 • Den tillåter dig faktiskt att inte behöva tänka på uttag överhuvudtaget.

En portabel laddare förlänger kort och gott batteritiden för din surfplatta och/eller mobil med minst 100 %.

Kort sagt har du möjlighet att lyssna på musik, knäppa kort och spela spel mycket, mycket längre.

 

Hur mycket kräm behöver du i ditt externa batteri?

Den här frågan besvaras egentligen lättast genom att ställa en fråga tillbaka till dig: Vad ska du ha din powerbank till?

Om du behöver ladda din smartphone en gång extra per vecka eller om du behöver ladda den flera gånger per dag kräver det naturligtvis olika mängd energi.

Samma sak gäller om syftet är att ladda din surfplatta eller din mobil. En surfplatta behöver mer kräm än din mobil och alltså får du färre laddningar per portabelt batteri, om det nu är en surfplatta du ska ladda. Det säger kanske sig självt men: Ju kraftfullare dina enheter är, desto mer kräm behöver du.

En enhet som Linocell 8X (läs mer nedan) har exempelvis en batterikapacitet på 20 000 mAh. Det gör att den kan ladda din mobil full cirka 8 gånger. Fördelen med någonting som är så starkt är att du inte behöver ladda din powerbank särskilt ofta. Nackdelen är storleken på det externa batteriet som ökar exponentiellt med kraften.

Med andra ord är det upp till dig hur många laddningar du behöver ha i ditt portabla batteri – och för vilken enhetstyp. Ha det i åtanke när du läser om vinnarna!

Vad är en powerbank bäst i test?

En powerbank bäst i test är en powerbank som:

 1. Tål att utsättas för olika situationer. Såsom ett normalt fall, att ligga i en väska och att vara ute i direkt sol.
 2. Inte låter all kraft försvinna till värme. Viss kraft i batteriet kommer naturligtvis att omvandlas till värme. Om din portabla laddare hävdar att den håller i 8000 mAh kommer oundvikligen en del av detta att försvinna. Det här är anledningen till att alla uträkningar om hur många laddningar som en powerbank klarar av är ungefärliga. Ett externt batteri bäst i test får inte låta alltför mycket kraft gå åt till värme. Våra vinnare är alla powerbanks som försöker behålla så mycket som möjligt av kraften till din enhet som ska laddas – och ingenting annat.
 3. Inte väger för mycket. Med undantag för vår sista vinnare, Powermonkey extreme, är alla andra förhållandevis lätta i relation till sin batterikapacitet. Vi har med andra ord försökt hitta de lättaste portabla batterierna som också har bäst batterikapacitet.

 

Hur vi har valt ut vinnarna

Vi har som alltid ställt höga krav på våra testvinnare. Bland annat ville vi att de skulle:

 • Vara kompatibla med att kunna ladda både en surfplatta och en smartphone.
 • Ha grundläggande, inbyggda säkerhetsåtgärder mot exempelvis överhettning.
 • Uppfylla kraven för en powerbank bäst i test.

 

Powerbanks bäst i test 2018

Oavsett om du är ute efter någonting som du kan bära med dig i centrum eller om du är ute efter ett någonting som du kan använda mitt ute i skogen har vi svaret för dig här. Vi kommer att börja med vinnaren som vi tror passar de flesta och sedan fortsätta med de andra produkterna som naturligtvis också är externa batterier bäst i test.

 

TP-Link, TL-PB10400 – för de flesta

Uppdaterade Priser

Den självklara vinnaren av det här testet är TP-Links TL-PB10400 som med en enorm kapacitet på 10 400 mAh och snitsiga funktioner skjuter i höjden som den bästa portabla laddaren 2018.

Specifikationer, TL-PB10400

Batterikapacitet 10 400 mAh
USB-utgångar 2
Max strömstyrka 2 A
Laddningstid av powerbank Ingen uppgift
Vikt 241 g

TL-PB10400 har allt man kan önska av en powerbank – och lite till. Bland annat visar den prov på att vara effektiv, kraftfull och snabb. Det här är också ett av de säkrare externa batterierna vilket vi tycker är viktigt.

Men den har också:

 • Statusmätare för kvarvarande laddning så att du aldrig behöver fundera på när du behöver ladda upp ditt portabla batteri nästa gång.
 • Möjlighet att ladda mobil och surfplatta samtidigt. En fantastisk funktion som tillåter dig att inte bara ladda en utan två enheter samtidigt. Och av olika typ!
 • Många säkerhetsåtgärder. Bara för att nämna några säkerhetsåtgärder har TL-PB10400 skydd mott överhettning, överladdning, kortslutning och ett överspänningsskydd. Det här gör att du inte behöver vara rädd för att någonting skulle gå snett om du vill ladda mobilen i väskan.
 • Inbyggd ficklampa. Det här kan tyckas som en knepig funktion men är faktiskt bättre än man kan tro. Om du exempelvis befinner dig i ett tält med en urladdad mobil och inte ser någonting kommer den här inbyggda ficklampan väl till pass.

Överlag måste vi säga att TL-PB10400 är extremt prisvärd. För ett jämförelsevis ringa pris får du väldigt mycket laddare för pengarna. Det här är vår rekommendation till dig som söker en säker och smidig portabel laddare.

Den passar för de flesta i de allra flesta fall. Den är inte så tung, den är inte så dyr, den är säker, den är helt enkelt lagom.

Summering av TL-PB10400

Batterikapacitet för endast 3–5 laddningar av en smartphone
Tveksam långvarig hållbarhet
2 USB-utgångar samt möjlighet att ladda både surfplatta och mobil
Kompatibel med de flesta 5V USB-laddningsbara enheter
Multipla säkerhetsåtgärder
Endast 10 % bortfall av energikapacitet (ex. till värme)

Uppdaterade Priser

Linocell 8X – för kraften

Uppdaterade Priser

Det här är den portabla laddaren som mest liknar den klassiska bilden av en powerbank. Den är fyrkantig, svart och till synes timid. Linocell 8X Powerbank är dock alltifrån blygsam. Om det är kraft och snabbhet du är ute efter är det här rätt powerbank för dig. Det här är en av de snabbaste laddarna på marknaden idag – och den kraftfullaste.

Specifikationer, Lincoell 8X

Batterikapacitet 20 000 mAh
USB-utgångar 2
Max strömstyrka 3.1 A
Laddningstid av powerbank 15 h
Vikt 401 g

Det här är vår andra favorit i testet av flera anledningar:

 • Oerhört snabb. Med en strömstyrka på 3,1 A är Lincoell 8X inte bara snabb på att ladda upp dina enheter utan den är också snabbast och starkast i det här testet.
 • USB-Micro och USB kablar inkluderas.
 • Enorm batterikapacitet. Linocell 8X slår de andra portabla laddarna med hästlängder, vad gäller batterikapacitet. Men precis som att den har dubbel batterikapacitet gentemot vinnaren, TL-PB10400, är den också dubbelt så tung. Generellt sett går dessa två hand i hand. Det vill säga, ju högre kapacitet, desto tyngre. Med sina 401 g är den dock knappast en elefant i handväskan och vi tror egentligen inte att vikten kommer att vara några problem.
 • 8 laddningar av din smartphone. Batterikapaciteten på 20 000 mAh gör att du får jämförelsevis 8 fulladdningar av din smartphone. Det här är klart mer än vad de andra i testet kan erbjuda.

En av fördelarna med Lincoell 8X är att den har en indikator som låter dig veta hur mycket laddning det finns kvar i den. Sämre portabla batterier har ingen sådan indikator (eller en felaktig) vilket gör att det blir svårt för dig att planera hur du ska använda batteriet.

Varför vi faller för Linocell 8X är ändå för kraften. Batterikapaciteten är helt enkelt enorm och vi rekommenderar den här produkten till alla som söker efter någonting som både är hållbart och som kan ladda dina enheter flera gånger.

Summering av Linocell 8X

Ca 15 h laddningstid av powerbanken
Tung
2 USB-utgångar samt möjlighet att ladda två enheter samtidigt
Oerhört mycket kraft, ca 8 laddningar av en smartphone
Snabb

Uppdaterade Priser

 

Isotech Stone – för designen


Uppdaterade Priser

Med en ikonisk design och kraftfull kapacitet är det här den portabla laddaren som har det bästa av två världar. Namnet Stone kommer just från att dess strömlinjeformade, lena struktur liknar en sten.

Specifikationer, Isotech Stone

Batterikapacitet 7 800 mAh
USB-utgångar 2
Max strömstyrka 2.1 A
Laddningstid av powerbank 8 h
Vikt 183 g

Det här är den minst kraftfulla powerbanken i vårt test men vi kände ändå att vi behövde ha med den tack vare dess stilrena yttre. Detta portabla batteri får den vanligare ”fyrkantsmodellen” att verka ålderdomlig. Med Isotech Stone handlar det inte bara om att ladda ett batteri utan om att sköta det snyggt.

Här är några saker vi tycker extra mycket om med Isotech Stone:

 • LED-lampor som visar hur mycket laddning som är kvar i powerbanken. Detta gör att du aldrig behöver fundera på när du behöver ladda powerbanken nästa gång eftersom den säger till när det är dags.
 • Inbyggt skydd mot kortslutningar. Vilket innebär att du aldrig behöver oroa dig för att powerbanken ska börja brinna i väskan.
 • Ingen vikt. Isotech Stone är en av de lättaste portabla laddarna i förhållande till sin batterikapacitet på marknaden idag. Det här tycker vi är kvalité för ett externt batteri bäst i test.
 • Två USB-portar vilket gör att du kan ladda upp till två enheter samtidigt. För snabbast effekt rekommenderar vi dock att du laddar en enhet i taget.

Isotech Stone har tre viktiga komponenter: smidig, snygg och snabb. Det här är en fashionabel powerbank som sköter sitt jobb men som kanske inte är så kraftfull. Den räcker till ca 2–4 fulladdningar av en smartphone.

Summering av Isotech Stone

Inga extrafinesser
Inte särskilt kraftfull
2 USB-utgångar samt möjlighet att ladda två enheter samtidigt
Endast ca 8 h laddningstid av enheten
Smidig

Uppdaterade Priser

Powermonkey Extreme – för äventyret


Uppdaterade Priser

Här har vi den portabla laddaren för dig som vill ut på äventyr. Den kanske inte ser ut att vara mycket för världen men det är bara som man tror. Med inbyggda solceller laddas den här fantastiska apparaten exempelvis upp var du än är. På fjället, i skogen, mitt i stan eller någonstans på sjön – den här powerbanken håller dig om ryggen.

Specifikationer, Powermonkey Extreme

Batterikapacitet 9000 mAh
USB-utgångar 2
Max strömstyrka Ingen uppgift
Laddningstid av powerbank 15 h i direkt solljus & 7 h via uttag
Vikt 456 g

Det är inte den mest kraftfulla av powerbanks men eftersom den kan laddas varsomhelst ser vi inte riktigt varför det skulle vara nödvändigt heller.

Vissa saker bara älskar vi med Powermonkey Extreme. Bland annat:

 • Solcellerna, såklart. Det här är den detaljen som gör att Powermonkey Extreme verkligen sticker ut. Dock kan det ta upp till 22 timmar för den att ladda sig full igen (med molnighet etc.) vilket ju helt klart inte är en optimal tid att behöva vänta.
 • Hållbar. Den är, sitt namn till pass, extremt hållbar men också tung.
 • Vattentålig. Ja, du hörde rätt. Powermonkey Extreme är vattentålig i hela 30 minuter på ca 1 meters djup.
 • Smidigt förpackad. Med ett köp av Powermonkey Extreme följer också en väska där alla små extraprylar som det här monstret behöver finns med. Det gör också att du med största sannolikhet inte heller behöver ta med dig någonting extra eftersom en hel del adapters inkluderas.

Det här är din överlevnadskompis. En användare föreslår att du spänner fast solcellerna på din ryggsäck medan du vandrar så att den laddar under tiden du vandrar – om nu det är vad du gör. Det här tycker vi är ett bra tips eftersom själva uppladdningen annars tar väldigt lång tid.

Du kanske redan har listat ut att det här inte är en portabel laddare för storstan. Det är också varför Powermonkey Extreme inte kunde hamna högre upp i testet – den är helt enkelt inte särskilt flexibel.

Summering av Powermonkey Extreme

Tung
För att vara så tung har den förhållandevis låg batterikapacitet
Lång laddningstid av powerbank
2 USB-utgångar samt möjlighet att ladda två enheter samtidigt
Laddar sig själv
Extremt hållbar
Vattentålig

Uppdaterade Priser

Summering av testet

Ovan har vi presenterat fyra av de absolut bästa portabla laddarna 2018. Alla är kompatibla med både surfplatta och mobil och vissa även med flera enheter.

Om det är dags för dig att dra ut på ett rejält äventyr finns det inget annat alternativ än den starka, solcellsladdande Powermonkey Extreme. Med den här i (eller på) ryggsäcken finns det ingenting som kommer att hindra dig från att alltid ha en laddad mobil eller surfplatta. Vattentålig, hållbar och, ja, extrem – det här monstret gör dig inte besviken var du än är.

Om det istället är någonting smidigt du söker efter som kanske bara kan ladda din mobil några få gånger men som är oerhört snygg under tiden? Då rekommenderar vi utan tvekan Isotech Stone som med sin unika design gör varje laddning lite snyggare.

Om det är kraft du är ute efter är Linocell 8X din nya kärlek. Här är den portabla laddaren som lagt alla onödiga finesser på hyllan och istället satsat på att ge dig rejält med batteri för pengarna. Med 20 000 mAh är det här den tveklöst starkaste portabla laddaren och om det är många laddningar som står på spel är det här rätt kompanjon för dig.

Om det kanske är så att du är lite tveksam på var/när/hur du ska använda din powerbank eller om du behöver ett externt batteri för flertalet tillfällen, då rekommenderar vi självklart testets vinnare, TL-PB10400, som inte bara är kraftfull men också snygg och stilren. Den här powerbanken fungerar precis lika bra på en skogsutflykt som på bussen.

Så, det finns lite att tänka på. Beroende på i vilket syfte du tänker använda din powerbank rekommenderar vi lite olika. Vi tror egentligen att du kommer att bli nöjd oavsett men tänk på i vilket syfte du vill använda din powerbank och kika på specifikationerna för att bli helt säker.

Lycka till!

 

Men om jag bara vill ladda mobilen?

Uppdaterade Priser
I det här testet tar vi alltså upp portabla laddare bäst i test som fungerar till både surfplattor och mobiltelefoner. Men om du inte har något behov av en sådan kraftfullare variant rekommenderar vi GP Powerbank Voyage.

Specifikationer, GP Powerbank Voyage

Batterikapacitet 2 600 mAh
USB-utgångar 1
Max strömstyrka 1.2 A
Laddningstid av powerbank 4 h
Vikt 90 g

Det här lilla kraftpaketet är visserligen bara kompatibelt till din mobil men är förhållandevis starkt gentemot sin storlek. Det här är också en fördel med ett externt batteri som bara laddar mobiler: Den är en storlek mindre.

Vi rekommenderar såklart helst en portabel laddare som går till både surfplattor och mobiler av det enkla skälet att en sådan powerbank är bättre. Om du inte vill ladda din surfplatta med den kommer den att kunna ladda din mobil så många fler gånger att det ändå blir värt det.

Storleksskillnaden mellan powerbanks för mobil och mobil/surfplatta är också i flera fall marginell. (Se exempelvis Isotech Stone som bara väger 183 g.)

Men om du prompt önskar en laddare som endast fungerar till mobilen är det denna stilrena powerbank du ska se till!

Uppdaterade Priser