Bästa luftfuktare 2017–2018

Under vintern blir luften torrare vilket kan ge problem med torr hy, irriterade slemhinnor och ökad känslighet för infektioner. En luftfuktare råder bot på problemet. Läs vår guide om vilka 7 st luftfuktare som är bäst i test.

Innehåll – Bästa luftfuktare 2017–2018

1. Dyson AM-10 – elegant innovatör
2. Stadler Form Anton – exklusiv enkelhet
3. Philips AC4080/10 Air Combi – med luftrening
4. Coway APM-1010 DH – med luftrening för större rum
5. Beurer LB 88 – minimalist med doft
6. Bionaire BU7500 – med både värme och kyla
7. Wilfa HUE-6B
Summering av testet

Vad är en luftfuktare?

En luftfuktare är vad namnet antyder. En maskin som fuktar luften, alltså ökar mängden fukt i luften. Så långt torde alla hänga med. Men varför skulle en vilja ha fuktigare luft? Det finns flera tänkbara skäl.

Många upplever torr luft som irriterande för slemhinnorna, den kan ge upphov till hosta och i synnerhet allergiker och astmatiker kan få besvär av luft med låg fuktighet. Även du som har problem med torr hud, kanske med eksem eller andra utslag som följd, kan få lindring med hjälp av en luftfuktare.

Också inredningen, med växter, möbler, tapeter, målade väggar och elektronik mår bättre i ett rum där luftfuktigheten ligger på en bra nivå.

Under vintern sjunker luftfuktigheten, vilket gör att många som annars inte har några problem med hyn, med andningen eller allergiska reaktioner, då kan behöva kompensera för den torrare luften med hjälp av en luftfuktare.

Faktum är att torr luft också bidrar till spridning av bakterier och virus, eftersom partiklar rör sig lättare om luften har lägre fukthalt. En luftfuktare kan alltså inte bara skapa ett sundare och behagligare inomhusklimat, utan kan också hjälpa dig att undvika exempelvis förkylningar och andra infektioner.

Men alla luftfuktare är inte skapade lika. Väljer du en modell som har utsetts till bäst i test, eller får omdömen på motsvarande nivå, försäkrar du dig inte bara om en god och pålitlig funktion utan också om enkel hantering och enkelt underhåll.

Hur skiljer sig olika luftfuktare åt?

Varm eller kall fukt?

Det finns två olika huvudtyper av luftfuktare. Dels de som ger kall fukt, dels de som ger varm fukt. Skillnaden handlar främst om komfort. Inte bara i fråga om temperatur utan även avseende ljudnivå. Somliga luftfuktare som avger kall ånga använder så kallad ultraljudsteknik eller ultrasonisk teknik, vilken gör att maskinen kan låta en aning, ungefär som ett kylskåp. Varm ånga däremot produceras genom att vattnet värms upp och på så sätt förångas.

Två nackdelar med förångande luftfuktare är att de blir varma – vilket kan innebära en risk för exempelvis barn som kan brännas sig på den heta luften, dels att de är aningen svårare att rengöra. Och om du är ute efter en luftfuktare som ska täcka ett större rum är kallvarianten att föredra, eftersom en luftfuktare som producerar ånga inte täcker en lite stor rumsvolym.

Bland luftfuktare som producerar kall fukt finns två varianter, ultrasonisk och evaporativ. I det första fallet produceras ånga genom att vatten vibreras. Ofta ger den här tekniken en ganska liten spridning av fukten. I det avseendet fungerar evaporativ teknik bättre. I princip går den ut på att en fläkt blåser luft över en befuktad matta.

Somliga modeller kan producera både varm och kall fukt, vilket förstås ökar användningsområdet för luftfuktaren då sval fukt förmodligen är att föredra under varma dagar, medan du förmodligen helst vill ha varm fukt under vinterhalvåret.

Vad utmärker en luftfuktare i bäst-i-test-klass?

Luftfuktare är i grunden tämligen enkla maskiner. Därför är det inte särskilt svårt att hitta modeller som fungerar hyggligt. Men en punkt som skiljer många modeller åt är alltså huruvida de klarar att producera både varm och kall ånga. En annan punkt handlar om reglering av mängden fukt som sprids. För att luften inte ska bli för fuktig behöver du hålla koll på luftfuktigheten och reglera mängden fukt som tillförs. Om du låter luften blir allt för fuktig, över cirka 45 procent, ökar risken för tillväxt av kvalster, bakterier och mögel vilket påverkar inomhusklimatet negativt.

En luftfuktare med inbyggd så kallad hygrometer, som mäter luftens fuktighet, kan själv reglera tillförseln av fukt så att nivån aldrig överstiger ett värde som du själv bestämmer. Om luftfuktaren saknar hygrometer behöver du alltså själv komplettera med en sådan, och reglera luftfuktaren manuellt.

Vatten innehåller mineraler av olika slag, som i olika omfattning fastnar i vattenrenaren. För att undvika tillväxt av mikroorganismer, som i förlängningen kan påverka luftkvaliteten negativt, behöver en luftfuktare rengöras regelbundet. Det är sällan någon komplicerad procedur men luftfuktarens konstruktion gör den givetvis mer eller mindre enkel.

Hur använder jag luftfuktare?

Få hushållsmaskiner är så enkla att använda som en luftfuktare. Den gör liksom bara en sak och den sköter sig själv. Däremot finns det några saker att tänka på när du använder en luftfuktare. Exempelvis ska den inte stå för nära golvet – i princip gäller att en högre placering är bättre än en lägre. Den behöver också stå minst tre meter från gardiner eller annan textil, för att undvika risker för mögelbildning.

Ett problem med somliga luftfuktare är att eventuellt kalk i det vatten som används kan spridas som ett vitt damm. För att undvika detta behöver du välja en luftfuktare med någon slags antikalkfunktion, eller använda destillerat vatten.

Om din luftfuktare saknar hygrometer, en mätare som mäter luftfuktigheten, behöver du vara noggrann med att själv reglera den så att luftfuktigheten inte blir för hög. Såväl bakterier som andra mikroorganismer trivs nämligen i fuktig luft. Om du låter nivån stiga för högt kan resultatet bli att luftkvaliteten och inomhusmiljön blir hälsovådlig.

Fast om du nu är på jakt efter en luftfuktare och planerar att använda den regelbundet ser du förslagsvis till att välja en modell med hygrometer och automatisk reglering. Om du däremot bara är ute efter en luftfuktare för sporadisk användning är den funktionen inte lika vital.

Så hittade vi testvinnarna bland luftfuktare

Genom att studera tester på nätet tillsammans med omdömen från användare har vi sållat fram sju av de bästa luftfuktarna. Vi har också vägt in information om luftfuktare och hälsa från organisationer som Astma- och allergiförbundet och några av deras utländska motsvarigheter. Två av modellerna i vår sammanställning är kombinerade luftrenare och luftfuktare.

Dyson AM-10

Dyson AM-10 må vara dyr, men den utmärker sig på sätt som motiverar det högre priset. Åtminstone är det slutsatsen i flera tester där Dyson AM-10 valts till bäst i test.

Det annorlunda utseendet följer tillverkarens formspråk i det övriga sortimentet av luftrenare och fläktar. Men det är faktiskt inte främst utseendet som gör att testare och användare talar sig varma för Dyson AM-10. Det är främst funktionen som renar vattnet. Med hjälp av UV-ljus tar maskinen kål på bakterier och annat, innan vattnet används för att skapa ångan som sedan blåses ut med hjälp av den patenterade, bladlösa fläkten.

Ångan produceras med hjälp av ultraljudsteknik men skapar enligt flera användare inte någon ”kall”, fuktig känsla.

Dyson AM-10 kan användas som enbart en fläkt också. I praktiken gör det att du får två maskiner i en, vilket förstås bara är en fördel om du verkligen har behov av båda.

Med hjälp av den inbyggda hygrometern ser Dyson AM-10 till att luftfuktigheten hålls på en nivå som du antingen själv anger eller som luftfuktaren själv räknar ut.

Dyson AM-10

Kapacitet uppgift saknas
Teknik ultrasonisk
Kalkrening? ja
Automatisk reglering av luftfuktighet? ja
Övrigt UV-ljus renar vattnet innan det förångas

Uppdaterade Priser

Stadler Form Anton


Anton från Schweiziska Stadler Form är möjligen en fullträff för dig som söker en snygg, diskret och enkel luftfuktare. Den är avsedd för mindre sovrum, går att få i en av åtta färger och är enkel att hantera och underhålla.

På minussidan noterar vi avsaknaden av hygrometer. Stadler Form Anton producerar alltså en konstant mängd fukt oavsett rummets aktuella luftfuktighet. Däremot är det enkelt att steglöst reglera mängden.

Men helt utan finesser är inte Anton. En särskild patron ser till att minska kalkmängden i vattnet och luftfuktaren har också en funktion som ska förebygga tillväxt av bakterier i vattnet. Stadler Form Anton kan också bidra med en behaglig doft i rummet, med hjälp av särskilda doftpatroner.

Användare uppskattar särskilt enkelheten hos Stadler Form Anton, tillsammans med det goda resultatet. Den låga ljudnivån är en annan aspekt som ger modellen höga betyg och goda omdömen. Trots luftfuktarens ringa storlek upplever många att den fungerar i rum så stora som 30 kvadratmeter.

Stadler Form Anton

Kapacitet 25 m2
Teknik ultrasonisk
Kalkrening? ja
Automatisk reglering av luftfuktighet? nej
Övrigt finns i åtta olika färger

Uppdaterade Priser

Philips AC4080/10 Air Combi


Allergikern som söker lindring borde ta en titt på Philips AC4080/10 Air Combi, en kombinerad luftfuktare och luftrenare. Med hjälp av ett Hepa-filter och ett aktivt kolfilter tar den bort partiklar som damm, pollen och andra allergener ur luften. Det är givetvis ett plus, även om vi här inriktar oss på luftfuktarfunktionen

Philips Air Combi använder evaporativ teknik, vilket innebär att den inte producerar varm ånga. Luftfuktaren kan enkelt ställas in så att den håller 40, 50 eller 60 procents luftfuktighet och den har tillräcklig kapacitet för att klara utrymmen på upp till 45 kvadratmeter.

Överlag får den bäst i test-utnämningar och goda omdömen för sin enkelhet i såväl användning som underhåll. Philips Air Combi är också tämligen tyst, i synnerhet när inte reningsfunktionen används. Många påpekar också att designen är snygg utan att sticka ut för mycket.

Philips AC4080/10 Air Combi

Kapacitet 45 m2
Teknik evaporativ
Kalkrening? ja
Automatisk reglering av luftfuktighet? ja
Övrigt kombinerad luftrenare och luftfuktare

Uppdaterade Priser

Coway APM-1010 DH


Liksom Philips Air Combi är Coway APM-1010 DH en kombinerad luftrenare och luftfuktare. Den har en något större kapacitet än Philips-maskinen och ska klara att rena och befukta luften i ett 67 kvadratmeter stort utrymme.

Maskinen är tämligen stor och tung, vilket gör att du knappast kommer att vilja flytta runt den i bostaden.

Önskad luftfuktighet går att ange i tre lägen mellan 40 och 60 procent. För att minska risken för tillväxt av bakterier i vattnet går det att komplettera med ett särskilt filter, medan ett antikalkfilter ingår.

Flera av Coways luftrenare rekommenderas av Astma- och allergiförbundet, vilket borgar för att tillverkarens produkter fungerar bra och ger bra resultat. Just den här modellen är inte med på förbundets lista över så kallads Svalan-märkta produkter, men eftersom den delar tekniken för luftreningsfunktionen med sådana bedömer vi att modellen är ett bra köp. Även de användarrecensioner vi har hittat på nätet stödjer den slutsatsen.

Coway APM-1010DH

Kapacitet 67 m2
Teknik evaporativ
Kalkrening? ja
Automatisk reglering av luftfuktighet? ja
Övrigt kombinerad luftrenare och luftfuktare

Uppdaterade Priser

Beurer LB 88


Den minimala luftfuktaren från Beurer, LB 88, präglas av enkelhet. Den klarar att befukta luften i rum på upp till 48 kvadratmeter och arbetar tyst, även om den utnyttjar ultraljudsteknik för fuktproduktionen.

Beurer LB 88 har få finesser. En av dem är möjligheten att doftsätta luften som maskinen sprider. Det sker genom att du droppar vattenlöslig doftolja på en särskild doftkudde som skjuts in i maskinen. Enligt tillverkaren ska detta kunna utnyttjas för att ytterligare lindra problem med slemhinnor och hosta.

Maskinen levereras med antikalktabletter som ser till att hålla kalkavlagringar till ett minimum, för att minska risken för vitt damm och för att förenkla underhållet.

Tyvärr saknar Beurer LB 88 inbyggd hygrometer. För att uppnå och bibehålla önskad luftfuktighet behöver du alltså komplettera med en hygrometer och själv reglera mängden fukt som lämnar maskinen.

Beurer LB 88 är en enkel, snygg luftfuktare för dig som söker en snygg enhet med möjlighet att doftsätta luften.

Beurer LB 88

Kapacitet 48 m2
Teknik ultrasonisk
Kalkrening? ja
Automatisk reglering av luftfuktighet? nej
Övrigt går att doftsätta luften

Uppdaterade Priser

Bionaire BU7500


Bionaire BU7500 är en ovanligt komplett luftfuktare för sitt pris. Det är en hyggligt liten modell, med kapacitet att befukta luft i rum på upp till cirka 50 kvadratmeter. Till skillnad från exempelvis Beurer LB 88, som kan betraktas som en direkt konkurrent i fråga om kapacitet och pris, har Bionaire BU7500 inbyggd hygrometer. Den kan således själv styra graden av befuktning för att kunna hålla en förutbestämd luftfuktighetsnivå i rummet.

Önskad luftfuktighet går att ställa in i tre nivåer.

Bionaire BU7500 använder visserligen ultraljudsteknik för att alstra fuktighet och sprider därmed kall luft. Men för ruggiga dagar har luftfuktaren också en funktion som kan värma upp luften. Med hjälp av den inbyggda termometern kan luftfuktaren alltså inte bara hålla luftfuktigheten på en behaglig nivå, utan även temperaturen.

Bionaire BU7500

Kapacitet 52 m2
Teknik ultrasonisk
Kalkrening? uppgift saknas
Automatisk reglering av luftfuktighet? ja
Övrigt kall och varm ånga

Uppdaterade Priser

Wilfa HUE-6B

Wilfa HUE-6B ger ovanligt mycket funktioner och hög kapacitet för pengarna. Den klarar att befukta rum på upp till 125 kvadratmeter. Den kostar visserligen ett par tusenlappar, men har funktioner som gör den synnerligen enkel att använda.

Wilfa HUE-6B kan producera både varm och kall ånga och maskinen håller koll på luftfuktigheten i rummet och reglerar befuktningen så att rätt nivå bibehålls.

Utseendet är aningen futuristiskt och även om den kanske inte smälter in i vilken inredning som helst lär den i vart fall inte sticka ut nämnvärt.

Omdömen från användare varierar förvisso. Men många formulerar sig i bäst-i-test-termer som ”denna är i särklass den bästa. Vi är supernöjda med den. Den är otroligt tyst. Värmer dessutom vattnet om så önskas.”

Wilfa HUE-6B

Kapacitet 125 m2
Teknik ultrasonisk
Automatisk reglering av luftfuktighet? ja
Övrigt varm och kall

Uppdaterade Priser

Summering av testet

Trots att luftfuktare är hyggligt enkla maskiner lönar det sig att tänka efter innan du väljer. Gillar du snygg design är förmodligen Dyson AM-10 rätt val. Är du ute efter maximal inomhuskomfort är kanske en kombinerad luftrenare och luftfuktare rätt, som Philips Philips AC4080/10 Air Combi. För dig med mer sporadiska behov av luftfuktare torde en mindre modell passa bäst, som Stadler Form Anton. Bionaire BU7500 är nog den mest optimala modellen för dig med ett genomsnittligt behov. Automatisk reglering, hygglig kapacitet och dessutom med förmåga att även värma luften vid behov.