Bästa Glassmaskinen 2018

Här får du en guide som hjälper dig välja bästa glassmaskin. Vi går noggrant igenom olika faktorer och tester hos de 5 st bäst i test vinnarna.

De bästa glassmaskinerna 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa glassmaskinerna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

1. Wilfa ICM C-15 – robust och tydlig
2. Nemox Gelatissimo Exclusive – snabb och tyst
3. DeLonghi ICK 5000 – snabb och proffsig
4. Krups GVS2 – budgetmästare
5. Musso Lussino 4080 – konnässörens favorit

Vilken är den bästa glassmaskinen?

Glassen kan knappast bli bättre än när den är alldeles nygjord – av dig själv. Med en glassmaskin är det enkelt att få ett förstklassigt resultat. Men vilken är den bästa glassmaskinen? Om du är klok nog att läsa tester och guider och välja en glassmaskin som har testats av såväl proffs som vanliga användare får du goda förutsättningar att hitta rätt modell. Här har vi samlat flera glassmaskiner som fått bäst-i-test eller nära nog. Dessutom får du en guide som hjälper dig att göra rätt val för just dig.

Bästa glassmaskinen – med eller utan kompressor?

En glassmaskin är en tämligen enkel konstruktion. Men det finns några grundläggande skillnader mellan olika modeller. De främsta rör kapacitet och kylförmåga. De allra enklaste saknar helt kompressor och därmed förmåga att kyla aktivt. Dessa fungerar istället genom att själva skålen placeras i frysen ett dygn i förväg, och sedan bidrar med kyla som fryser ned glassmeten när maskinen rör ihop den.

Om du är kräsen väljer du en maskin med egen kyla. Det ger glass som är luftigare och får en bättre, krämigare konsistens med en sådan.

Kort eller lång förberedelsetid?

Om glassmaskinen inte kan skapa egen kyla behöver du alltså kyla ned skålen eller, i sällsynta fall, ett särskilt kylblock ett dygn innan du ska göra glassen. En sådan modell är med andra ord inget för dig som är spontan och gärna följer dina impulser. Resultat blir i allmänhet inte heller lika bra som med en maskin som kyler med en egen kompressor.

Hur mycket glass kan du göra?

Den angivna kapaciteten hos olika glassmaskiner stämmer sällan med den mängd de verkligen klarar av att producera. Tänk på att om maskinen inte har egen kompressor och alltså inte kan kyla glassmeten på egen hand, blir det extra omständligt att göra flera satser glass. Skålen eller kylblocket måste frysas mellan varje gång. Här underlättar det förstås om glassmaskinen levereras med dubbla skålar eller kylblock.

Därför är det enkelt att göra glass med glassmaskin

Två saker gör att glass är svårt att få till utan glassmaskin. Kyla och rörelse. Samtidigt. Visst går det att göra glass genom att blanda smeten, ställa in i frysen, röra efter en stund, vänta, röra lite till. Men det blir aldrig särskilt bra. Därför att smeten behöver röras ihop samtidigt som den fryser. Och det är exakt vad som händer i en glassmaskin. Den kalla skålen ser till att temperaturen på glassblandningen sjunker samtidigt som den rörs ihop av roterande blad. Om glassmaskinen är av god kvalitet ger det här en konsistens som i bästa fall närmar sig ”fluffig” eller åtminstone krämig. Detta beror dels på att iskristallerna blir mindre än om smeten inte rörs ihop i en maskin, dels på att du får in luft i glassen.

Vad kan gå fel med en glassmaskin?

Även om det är enkelt att göra bra glass med en bra glassmaskin finns det förstås en risk att du misslyckas. Det kan bero på fler saker.
1. Smeten kyls för fort. Då hinner den inte röras ihop tillräckligt länge, vilket ger en hård, kompakt och grynig glass.
2. För mycket socker. När mängden socker är för stor kan det hända att glassmeten aldrig fryser ihop och i bästa fall får du en hygglig vaniljsås eller möjligen mjukglass.
3. För mycket fett sabbar. Var försiktig med mängden grädde. För mycket kan ge en konstig konsistens.
4. Du glömde glykos eller gelatin. Dessa ingredienser är inte nödvändiga men ger en oerhört fin konsistens.
5. Du glömde frysa den. En glassmaskin utan egen kylförmåga kan sällan kyla ned glassen till rätt serveringstemperatur. Skålen måste in i frysen när maskinen gjort sitt.

Inte bara glassmaskiner gör glass

Om du skulle råka ha en Kitchenaid köksmaskin i köket har du nästan en glassmaskin redan. Nästan, eftersom du behöver köpa ett tillbehör i form av en särskild skål för att förvandlingen till glassmaskin ska bli komplett. Skålen har samma funktion som skålar till glassmaskiner utan kompressor, och alltså utan egen förmåga att tillföra kyla. Den behöver med andra ord ställas in i frysen ett dygn innan du ska tillreda glassen. Men eftersom vi redovisar tester av glassmaskiner får Kitchenaid-tillbehöret finnas sig i att hamna utanför sammanställningen. Däremot konstaterar vi att skålen inte är optimal för glasstillverkning. Av flera användares kommentarer att döma är det svårt att få rätt konsistens på glassen, förmodligen på grund av att skålen, som saknar lock, inte kan behålla kylan tillräcklig väl.

Så har vi hittat bästa glassmaskinerna

Genom att läsa ett stort antal tester och kommentarer från glassexperter och genomsnittliga användare har vi kommit fram till att nedanstående fem glassmaskiner hör till de bästa på marknaden.

Wilfa ICM C-15


Med en gedigen konstruktion som domineras av rostfritt stål ger Wilfa ICM C-15 ett bra intryck. Detta består även när maskinen börjar jobba. Tack vare kompressorn blir såväl sorbet som vanlig glass precis som den ska vara. Dessutom kan den hålla en färdig sats glas fryst under en timme efter det att den är klar.

Maskinen behöver inte förberedas på något sätt före användning och den är hyggligt enkel att rengöra, eftersom alla delar är löstagbara.

En tydlig display visar temperatur och exempelvis hur lång tid det är kvar tills glassen är klar.

Wilfa ICM C-15

Kapacitet 1.5 l
Kyler ja
Material rostfritt stål – plast
Övrigt kan hålla färdig glass fryst i upp till en timme

Priser via Prisjakt.nu

Nemox Gelatissimo Exclusive


Snabb, effektiv och förtroendeingivande. Nemox Gelatissimo Exclusive får höga betyg i tester. Den rymmer hyggligt mycket och den kraftfulla kylfunktionen gör att glasstillverkningen går fort. 1 liter glass tar bara en halvtimme att göra.

Glassmaskinen har alltså likt Wilfa-modellen en inbyggd kylfunktion. Testare noterar särskilt att Nemox Gelatissimo Exclusive är tyst – den låter inte mer än ett kylskåp när den arbetar. Den får också ett plus för att den levereras med två skålar, så att du enkelt kan göra två satser glass.

Priset är egentligen det enda som talar emot maskinen. Men för en riktig glassälskare är valet måhända enkelt.

Nemox Gelatissimo Exclusive

Kapacitet 1.7 l
Kyler ja
Material rostfritt stål – plast

Priser via Prisjakt.nu

DeLonghi ICK 5000


Visserligen något högljudd men många testar älskar kvaliteten på glassen som DeLonghi ICK 5000 ger. Det höga ljudet kommer sig av den inbyggda kompressorn, vilken också är huvudskälet till det goda resultatet.

Dessutom går tillverkningen fort; efter bara 20 minuter är en sats klar.

DeLonghi tillverkar främst glassmaskiner främst för restauranger och kaféer, men har här gjort en modell anpassad för hushåll. Det borgar för att inte bara glassen blir god, utan att även kvaliteten är det.

DeLonghi ICK 5000

Kapacitet 1.2 l
Kyler ja
Material plast

Priser via Prisjakt.nu

Krups GVS2


Om du är ute efter en billigare maskin än de som topptestats är Krups GVS2 ett intressant alternativ. Den har ingen egen kylning, men å andra sidan ett lågt pris. Trots den enkla funktionen blir resultatet mycket bra, enligt flera tester och användare. Nackdelen är att du måste placera skålen i frysen ett dygn i förväg.

Krups GVS2 är också aningen omständligt att montera, säger testare.

Krups GVS2

Kapacitet 1.6 l
Kyler nej
Material plast

Priser via Prisjakt.nu

Musso Lussino 4080


Här är glassmaskinen för sanna glasskonnässörer. Den kostar förvisso massor för att vara en hushållsmaskin med ett så smalt användningsområde. Men så gör den också glass som få andra maskiner du kan tänka dig att placera i ett hemmakök. Musso Lussino 4080 utmärker sig främst genom sin kraftiga motor som oförtröttligt rör samman glassen samtidigt som kompressorn kyler den till rätt temperatur. Maskinen har knappt förändrats på fyra decennier, vilket i det här fallet är något positiv. Det är beprövad, stabil och pålitlig teknik. Dessutom är den vacker att se på.

Musso Lussino 4080

Kapacitet 1.4 l
Kyler ja
Material stål

Priser via Prisjakt.nu

En glassmaskin för varje smak

Det finns som ofta inte en modell som gör alla glada. Den riktigt kräsne väljer kanske Musso Lussino 4080 och får en vacker pjäs på köksbänken. Även om de övriga italienska modellerna, från DeLonghi och Nemox, lär göra glassälskare nöjda. Du som inte har de högsta glassambitionerna däremot gör klokt i att välja Krups GVS2.