Bästa gasolgrillarna 2017–2018

Med en gasolgrill är du grillklar på nolltid och du ökar dina chanser att kliva fram som kvarterets grillmästare nummer ett. Vi hjälper dig att välja rätt grill och har tagit reda på vilka som är sommarens bästa gasolgrillar.


Grillen är ett nödvändigt sommarattribut för många. Och allt fler väljer gasolgrill framför den klassiska kolgrillen. Inte bara för att det är ytterligare en pryl att lägga pengar på, utan rimligen främst för att en gasolgrill är enklare att hantera och enklare att använda för ett bra grillresultat.

Men vilken grill ska man välja? Hur ska man tänka? Vi ger dig den stabila grunden att stå på inför ditt val.

För dig som är en riktig grillfantast rekommenderar vi följande gasolgrill från Landmann. Glöm inte att läsa mer om både den och våra andra favoriter.
Uppdaterade Priser

Billiga grillar klarar inte värmen

Det enkla rådet är att undvika billiga grillar. Det kan tyckas vara ett väl självklart och generellt hållet råd. Och visst är det en bra grundregel att följa oavsett vad du köper. Men när det gäller gasolgrillar är det sannolikt särskilt viktigt att inte falla för det billigaste alternativet.

Skälen till det är flera. Många enkla gasolgrillar klarar helt enkelt inte att producera den värme som krävs för en bra tillagning av exempelvis kött. Brännarna i grillen har en avgörande betydelse här, men även utformningen av lock och grillen i övrigt.

Eftersom en gasolgrill också står utomhus under stora delar av året behöver konstruktionen vara sådan att den klarar av fukt och de temperaturvariationer den utsätts för. Det gör sällan de billigare modellerna.

Sidobrännare ökar användbarheten

Gasolgrillar finns med olika antal brännare, de munstycken som producerar värmen. Med fler brännare har du större möjligheter att skapa olika temperaturzoner på grillytan, och kan också ofta få en högre temperatur i grillen. Lite större modeller har ofta också en sidobrännare som kan användas för att exempelvis koka potatis eller annat tillbehör. Praktiskt då du i princip kan tillreda hela måltiden vid grillen och slipper springa mellan kök och uteplats.

En annan sak att titta efter är brännarnas utformning. Somliga gasolgrillar har ett slags skydd över brännarna. Skydden fördelar värmen jämnar över grillytan och skyddar också brännarna mot droppande fett, vilket förenklar rengöringen.

När det gäller storlek kan sägas att större är bättre. Fast det är förvisso en sanning med modifikation. Om du har råd och utrymme är förstås en stor grill att föredra eftersom den större grillytan innebär att du minskar risken att behöva grilla maten i omgångar. En stor grill med sidobrännare underlättar också när du tillagar potatis, sås eller andra tillbehör.

Men en stor grill förutsätter förstås två saker. Dels att du har tillräckligt med utrymme; gasolgrillar är stora apparater. Dels att din budget är tillräckligt rymlig; gasolgrillar är knappast några billiga pjäser.

För dig som bor i lägenhet med balkong är ofta en mindre gasolgrill att föredra och det finns i princip inget som säger att en mindre gasolgrill är av sämre kvalitet.

Glöm inte gasolen

När du köper gasolgrill behöver du tänka på att räkna in kostnaden för gasoltub. En stor tub kostar ungefär 1700 kronor. Om du redan har en tub kostar en påfyllning cirka 300 kronor. Somliga gasolgrillar säljs utan själva anslutningen mellan gasoltub och grill. Då behöver du räkna in den i budgeten också. Det brukar rör sig om mellan 250 och 500 kronor.

För att hålla gasolgrillen i så gott skick som möjligt är det en god idé att skaffa en skyddshuv till den, ett fodral som du drar över när du inte använder grillen. Det kostar några hundralappar men gör att din grill håller sig fräsch längre.

Weber, Landmann och Bluegaz hör till de stora tillverkarna av gasolgrillar. Men det finns förstås betydlig fler som är värda en närmare titt. Här har vi samlat några av de modeller som har fått bra testresultat.

Landmann Avalon PTS 5.1+

För dig som tar grillning på största allvar är Landmann Avalon PTS 5.1+ ett riktigt hett val. Den har ”allt”, enligt reklamen. Och nog har den mycket. Fyra konventionella brännare plus en värmeplatta. Dessutom en så kallad ir-brännare som snabbt ger en hög temperatur, ett måste för att få rätt grillyta.

Grillen har finesser som roterande grillspett, inbyggd köttermometer, belysta reglage, praktisk förvaring av grillverktyg och hållare för hushållspapper.

Landmann Avalon PTS 5.1+ är förvisso ingen billig grill, men du får faktiskt väldigt mycket för pengarna.
Uppdaterade Priser

Bluegaz Z-1

Bluegaz Z-1

Hög kvalitet och bra grillresultat utmärker Bluegaz Z-1. Materialvalen borgar för att grillen tål frekvent användning och tillvaron utomhus även under det svenska sommarhalvåret. Med fyra brännare har grillen en jämn värmefördelning och grillen har elektrisk tändning, vilket innebär att du bara behöver vrida på reglagen för att dra igång grillen.

Den enda nackdelen som testarna pekar på är avsaknaden av sidobrännare. I övrigt är Bluegaz Z-1 ett säkert val.
Uppdaterade Priser

 


Weber Spirit E-310 Classic

Weber Spirit E-310 Classic

Med 25 års garanti på den här modellen torde Weber inneha rekordet för lång garanti på gasolgrillar. Du kan alltså känna dig trygg i att Spirit E-310 Classic kommer att hålla under lång tid framåt. Den får också i övrigt bra betyg i tester och särskilt pekar man på att den snabbt kommer upp i rätt grilltemperatur och är enkel att rengöra, bland annat tack vare att grillgallren är emaljerade. Reglagens placering till höger om själva grillytan gör att avställningsytan blir aningen lidande, men det är inget som lyckas dra ned helhetsintrycket nämnvärt. Det här är en bra, robust grill, helt enkelt.
Uppdaterade Priser

 


Landmann Grillchef 3.1

Landmann Grillchef 3.1

I lågprissegmentet står Landmann Grillchef 3.1 ut. Den beskrivs som mycket gasolgrill för pengarna och även om materialval är påtagligt enklare än hos dyrare modeller ger den ett hyggligt robust intryck. Däremot tycks grillen vara något känsligare för fuktiga miljöer, med en tendens att rosta lättare än snittet.

Grillchef 3.1 får överlag bra betyg och de tre brännarna ger god möjlighet att skapa olika temperaturzoner på grillytan. Sidobrännaren uppskattas också.
Uppdaterade Priser

 


Landmann Avalon 4.1

Landmann Avalon 4.1

Med högre kvalitet i materialval och konstruktion är Flatbed Avalon från Landmann en riktig vinnare. Den hör förvisso inte till de mest gedigna modellerna på marknaden, men så är också priset förhållandevis lågt.

Grillen har fyra brännare för grillning och en sidobrännare. Hanteringen är enkel med elektrisk tändning och de gummiklädda reglagen håller sig svala. Det rör sig om en stor grill och det medför bland annat att det tar något längre tid att nå grilltemperatur. Grillytan består av både grillgaller och stekbord. Allt i gjutjärn vilket gör att värmen hålls kvar bra när locket öppnas.
Uppdaterade Priser

 


Barbecook Brahma 5.2 Inox

Barbecook Brahma 5.2 Inox

Det här är en rejäl pjäs som klarar stora grillkalas och dessutom snålar med gasolen. Grillytan består dels av ett galler och dels av en stekhäll. Grillen har också en motor för så kallad rotisseriegrillning, där råvaran placeras på ett snurrande spett.
Barbecook Brahma 5.2 Inox har även en aromlåda där du kan placera så kallade aromspån som ger extra smak. Enligt tillverkaren ska den här modellen vara särskilt bränsleeffektiv, med en gasolförbrukning som ligger 20 procent under snittet. Uppgiften bekräftas också i användarrecensioner. Vi måste dock höja ett varningens finger för rostkänslighet.

 


Weber Q 3200

Weber Q 3200

För dig med begränsat utrymme men höga krav är Weber Q 3200 ett givet val. Den är inte bara kompakt utan ger också bra grillresultat, med jämn värmefördelning över hela gallret. Visserligen tar det ganska lång tid att nå rätt grilltemperatur, men det kanske är priset man får betala för storlek och energieffektivitet. Trots sitt kompakta format har den finesser som sidobord för bekväm avlastning och också en lampa i lockets handtag. Testarna gillar också det faktum att grillen är enkel att rengöra.
Uppdaterade Priser

 

Alla produkter som listats i testet

Och här kommer alla produkter som listats i testet ännu en gång:
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser