Bästa Diskmaskin 2018

Vardagslyx eller tidssparande nödvändighet för att få dagen att gå ihop? Oavsett vad ditt syfte med en diskmaskin är, så är det viktigt att den passar just dina önskemål. Tystlåten, energisnål eller snygg design? Smarto har listat bäst-i-test-modeller för studenten, såväl som för storfamiljen eller lyxvarianten för den extravaganta. Men den som toppar alla tester och därmed blir utnämnd till bästa diskmaskin 2018 är Bosch SMU46CI02S, för sin exemplariska förmåga att göra disken skinande ren på ett miljövänligt sätt. Läs vidare så skall vi ge dig svaret för vad som utmärker en diskmaskin bäst i test.

De bästa diskmaskinerna 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa diskmaskinerna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

1. Bosch SMU46CI02S – kvalitet för storfamiljen
2. Siemens iQ500 SR46M581SK – smidigt för minimalisten
3. Bosch SKS62E22EU – lätthanterlig budgetvariant
4. Electrolux ESL7740RO – Elegant extravagans

Fördelarna med diskmaskin

Visste du att du kan spara upp till två hela dagar om året genom att använda diskmaskin? Handdiska i all ära, men att slösa tid på att skrubba bort intorkade matrester kan kännas aningen monotont när det finns roligare saker som lockar. Dessutom kan dagens moderna diskmaskiner dra ner på elräkningen, samt spara vatten i jämförelse med vanlig handdisk – inte bara blir det ekonomiskt, utan också mer miljövänligt. Disken blir också renare i och med att vattnet som används i diskmaskinen brukar vara upp till 70°C, vilket är betydligt varmare än vid handdiskning. Slipp torra händer och onödig tid vid vasken – låt diskmaskinen göra jobbet istället!

Prioritera rätt

Att köpa en diskmaskin kan bli en dyr historia och därför är det viktigt att veta vad du investerar dina pengar i. Börja med att se över vilka behov du behöver fylla – kommer diskmaskinen gå på högvarv dagarna i ända eller endast ett fåtal gånger i veckan för bekvämlighetens skull? Nedanstående punkter kan vara praktiska att ha i åtanke inför ditt nya köp av diskmaskin.

Hur högt får den låta?

Kanske har du barn som sover i rummet intill eller arbetar du hemifrån? Bullernivån för en diskmaskin ska ligga på ca 50 dB för att inte vara störande, vilket kan motsvara ungefär en ljudnivå på en normal konversation som ligger på 60 dB. Ljudnivån på en diskmaskin är särskilt viktig att tänka på om man har en öppen planlösning eller har matplatsen belägen i köket.

Lagar du mycket mat?

Hur mycket disk som ryms i en maskin per omgång mäts i antal kuvert, där ett kuvert står för en uppsättning av tallrik, glas och bestick. En viktig detalj är att kolla så att porslinet verkligen får plats i diskmaskinen. Mindre kul är det att komma hem med en ny diskmaskin för att sedan upptäcka att de stora tallrikarna inte ryms. Ta med dig ett exemplar av porslinet för att se så det passar med diskmaskinens inredning.

Har du ett stort eller litet kök?

De flesta standard maskiner under bänk är vanligtvis 60 cm breda och upp till 90 cm höga och ska placeras under köksbänken men det finns även varianter för dem som har en mindre yta att röra sig på. Storleken på smala diskmaskiner brukar gå ner till 45 cm på bredden. De är lika pålitliga som en större maskin men rymmer mindre disk. För den som bor ensam eller har ett litet kök i sommarstugan eller i studentlyan så passar en bänkdiskmaskin bättre. Med sina ca 45 cm i höjd är de enkla att placera och kan rymma upp till 5 kuvert.

Speciella egenskaper

Andra finesser som kan vara värda att lägga på minnet när man införskaffar sig en diskmaskin är om det finns specialfack för exempelvis knivar, en korg för bestick och hur lätta användarinställningarna är för att ställa in olika program. Likaså om det enkelt går att möblera om inredningen i diskmaskinen – går korgarna att justera för att passa just ditt innehåll? För småbarnsfamiljer är det även en viktig detalj att kolla så att diskmaskinen är utrustad med barnsäkerhet. Finns det exempelvis en luckspärr som förhindrar diskmaskinen att öppna sig under diskning, så att den heta ångan inte väller ut?

Något för alla

Vi alla är olika och därför är det viktigt att hitta en produkt som passar just din livssituation och ekonomi. Förutom testvinnaren av bästa diskmaskin så har Smarto även listat diskmaskinen för dig med begränsad plånbok, för dig som tycker att en snygg design är ett absolut måste, och för dig som föredrar ett minimalistiskt stuk eller kanske helt enkelt bor på mindre kvadratmeter.

Diskmaskin bäst i test

Det huvudsakliga målet för alla utvalda diskmaskiner i vår bäst i test guide är givetvis att disken ska bli ren. Men för att ge en sådan bra överblick som möjligt över de bästa produkterna på marknaden, tar vi även andra aspekter i åtanke för att avgöra vilka som utmärker sig lite extra. Vi kikar på prestandan, hur pass miljövänliga de är, ljudvolymen, samt kundnöjdhet och pris.

Bosch SMU46CI02S – kvalitet för storfamiljen

Uppdaterade Priser

Smarta funktioner och program
Inget snabbdiskprogram

Märken som Bosch och Siemens dominerar i diskmaskinsdjungeln, men diskmaskinen som sticker ut i bäst-i test-modellerna med sin låga energi- och vattenförbrukning, smarta funktioner och torktid är den underbyggda Bosch SMU46CI02S i rostfritt stål. Den är även utmärkt som bra köp enligt Råd & Rön 2017. Med sin stora kapacitet på 13 kuvert passar den extra bra till storfamiljen där diskmaskinen går varm dagarna i ända. Med den låga ljudnivån på 44 dB behöver du inte heller tänka på när du startar igång maskinen, det fungerar lika bra på dagtid som sent på kvällen. Detta är framförallt praktiskt för dig som har öppen planlösning eller matplatsen intill köket. Vill du ha varma kaffekoppar till frukosten går detta även att anpassa med hjälp av timer funktionen. Den exakta tiden som återstår ser du på displayen under hela programmets gång.

Finesser och program

Maskinen är utrustad med många smarta funktioner och finesser så som justerbar överkorg som skapar extra yta när du behöver det, exempelvis för att få plats med höga tallrikar eller fat, samt flexibel bestickkorg som kan placeras på valfritt ställe i underkorgen. Det finns fem olika temperaturinställningar med sex stycken valbara program, varav den snabbaste är dock på hela 89 minuter, vilket är ganska lång tid gentemot dess konkurrenter där vissa ligger på endast 29 minuter. För ömtåligare glas så som kristall, finns det ett specialprogram som diskar och torkar glasen mer varsamt i 40°C.

En användare ger sitt utlåtande:

”Disken blir renare än i min förra diskmaskin (Whirpool), trots att jag bara har kört eco-programmet än. Eco-programmet tar ganska lång tid, men spelar ingen roll för min del (andra program går fortare). Den är väldigt tyst, så man undrar om den är igång ens. Har en annan uppdelning där man ställer disken, som jag inte riktigt vant mig med än. Jag är mycket nöjd med köpet!” – Användare, Bosch-home.se

Högsta energimärkningen

När det kommer till energianvändningen så har denna modell blivit stämplad med den bästa energimärkningen A+++ av Energimyndigheten. Tack vare sin låga energi- och vattenförbrukning hjälper du inte bara plånboken utan också miljön. Diskmaskinen är även utrustad med antifuktsystemet Zeolith som till och med gör plastlådorna torra genom ett 3D-luftflöde som suger in fuktigheten för att sedan omvandla den till varm luft.

En säkrare hemmamiljö

Maskinen är utrustad med säkerhetsfunktioner så som Aquastop för att ge 100% skydd mot eventuellt vattenläckage då den automatiskt kan stänga av vattentillförseln, något som Bosch garanterar ska gälla under hela maskinens livslängd. Den är också barnsäker då maksinen har en luckspärr som förhindrar luckan från att öppnas under diskningen.

Vad skiljer dem åt?

Det är dock inte mycket som skiljer den åt från de andra Bosch modellerna med märkningen SMU. De alla ligger på låga bullernivåer, har höga energiklassmärkningar och är utrustade med ett säkert skydd för vattenskador. Förutom färg och mått så skiljer sig dock prislappen åt då SMU46CI02S är något dyrare. Detta kammar den dock hem genom att ha den absolut högsta energiklassmärkningen, lägsta energiförbrukningen samt lägsta ljudnivå.

Energiklass (EU) A+++
Torkklass (EU) A
Årlig energiförbrukning (kWh/år) 234
Vattenförbrukning (liter/år) 2660
Antal kuvert 13
Ljudnivå (dB) 44
Vattenlås ja
Barnlås ja

Uppdaterade Priser

 

Siemens iQ500 SR46M581SK – smidigt för minimalisten

Uppdaterade Priser

Tystlåten
Svårtolkad manual

För dig som inte har lika stor yta att röra dig på passar den stilrena diskmaskinen Siemens iQ500 SR46M581SK i rostfritt stål perfekt. Med sina 45 cm är den lättare att anpassa till ett mindre kök. Siemens tillverkas i samma fabrik som Bosch och har därmed många likheter med sin konkurrent. Liksom bästa diskmaskinen som nämnts ovan är även denna maskin utrustad med Zeolith torksystem och har dessutom också den högsta energiklassmärkningen A+++. Givet är att den dock inte rymmer samma mängd disk, här kan du diska upp till 10 kuvert åt gången, vilket passar bäst för den mindre familjen. Men det som är bra med denna modell är dess flexibilitet i de justerbara korgarna som går att höjas, fällas och breddas, vilket underlättar för att få plats med all inredning så som höga vinglas, tallrikar eller större kastruller. Även denna modell har en väldigt låg bullernivå på endast 44 dB. En användare beskriver den som väldigt tystlåten:

”Jag köpte den här för ett par veckor sen och är väldigt nöjd. Den är lagom stor så att man hinner fylla den och inte behöver köra den halvtom (vi är två vuxna + en ettåring) och den diskar rent. Stor fördel att den är väldigt tyst så vi kan köra den när bebisen sover.” – Användare, Elgiganten.se

Modellen har dock fått kritik gällande manualen och dess konstruktion:

”Maskinen är tystare än min gamla Cylinda från 2014 och torkar bättre. Det går att programmera maskinen efter hur hårt/mjukt vatten man har och mänden spolglans du vill att den skall använda. Frustrerande dock är att en av knapparna i manualen inte stämmer överens med den på maskinen, men det går att klura ut om man har tålamod. Lite konstigt är att maskinen stänger av sig själv när den är klar, den förra pep när den var det, fast det är väl ändå positivt ur energisynpunkt.” – Användare, Elgiganten.se

Energiklass (EU) A+++
Torkklass (EU) A
Årlig energiförbrukning (kWh/år) 188
Vattenförbrukning (liter/år) 2660
Antal kuvert 10
Ljudnivå (dB) 44
Vattenlås ja
Barnlås ja

Uppdaterade Priser

 

Bosch SKS62E22EU – lätthanterlig budgetvariant

Uppdaterade Priser

Prisvärd
Opraktiskt inredd

När plånboken tryter och skålar med nudlar måste diskas så passar bänkdiskmaskinen Bosch SKS62E22EU bäst. Den tar lite plats i köket, rymmer 6 kuvert och har snabbdisk programmet Vario Speed som endast tar 29 minuter – perfekt för dig som ständigt är på språng. Maskinen har fått bra omdömen för sin användarvänlighet och lätthanterliga manual. Dock tycker användare att den är opraktiskt inredd då vissa föremål, så som djupa skålar och glas, kan vara svåra att få plats med:

”Diskar bra och tystgående. Men piggarna som stöd för för tallrikar sitter för tätt och dom är för vinklade så att skålar/djupare tallrikar inte går att sätta in där, glas vet jag inte hur det är tänkt dom ska ställas för att stå stabilt.” – Användare, Elgiganten.se

På plussidan är den utrustad med smarta funktioner så som Aquastop för att motverka eventuella vattenläckage och ett smart automatiskt program för att anpassa energi- och vattenförbrukningen utifrån mängden disk.

Energiklass (EU) A+
Torkklass (EU) A
Årlig energiförbrukning (kWh/år) 174
Vattenförbrukning (liter/år) 2240
Antal kuvert 6
Ljudnivå (dB) 48
Vattenlås ja
Barnlås nej

Uppdaterade Priser

Electrolux ESL7740RO – Elegant extravagans

Uppdaterade Priser

Smarta funktioner
Dyr

För dig som gärna lägger några tusenlappar extra på komfort och en snygg design med invändig belysning så är Electrolux ESL7740RO något för dig. Denna integrerade diskmaskin utan frontpanel är inte bara miljövänlig med energiklassmärkningen A+++, den har dessutom smarta finesser så som ComfortLift som lyfter upp den nedersta korgen till en mer bekvämlig höjd, vilket gör det skonsamt för ryggen att plocka in och ut disk ur diskmaskinen. Ljudnivån är så låg som 42 dB och designen på diskmaskinen går även att anpassa för att matcha in i köksmöblemanget. Modellen är dock inte avsedd för småbarnsfamiljen då den ej är utrustad med barnlås, inte heller är den något för den ekonomiska individen då priset är avsevärt högt gentemot andra modeller. Den skulle däremot passa utmärkt för den med ryggproblem eller den som helt enkelt tycker det är mer bekvämt att slippa böja ryggen vid diskplockning. En användare uttrycker sig mycket nöjt angående denna funktion:

”Comfortlift är en bra funktion så man slipper böja sig. Den diskar rent och luckan öppnar sig när den är färdig så det blir torrt. Inredningen är bra och flexibel med smarta hållare för knivar och vinglas.” – Användare, Electrolux.se

Energiklass (EU) A+++
Torkklass (EU) A
Årlig energiförbrukning (kWh/år) 234
Vattenförbrukning (liter/år) 2860
Antal kuvert 13
Ljudnivå (dB) 42
Vattenlås ja
Barnlås nej

Uppdaterade Priser

Bra för plånboken och miljön

Genom att införskaffa en mer modern diskmaskin kan man spara både energi och vatten. Dessutom kan din plånbok komma att tacka dig. Det går åt fem gånger så mycket vatten när man diskar för hand gentemot när man använder en diskmaskin, enligt Alliance for Water Efficiency. Detta är dock förutsatt att diskmaskinen är fullastad. Det går dessutom åt betydligt mycket mindre varmvatten vid användning av diskmaskin. Men envisas man med att skölja av tallrikarna i varmvattnet innan man stoppar ned tallrikarna i diskmaskinen, så går vinsten förlorad.

Miljöanpassade tips

  • Välj en storlek på diskmaskinen som passar för just dina ändamål för att undvika att köra halvfulla maskiner.
  • Spara på energianvändningen genom att inte skölja disken innan du stoppar in den i maskinen. Det räcker att skrapa av matresterna.
  • Rengör filtren regelbundet.
  • Använd energispararprogrammet.

Energimärkning

”Diskmaskiner på den svenska marknaden är i energieffektivitetsklass A eller bättre, vilket betyder att det inte finns några diskmaskiner i den nedre delen av skalan” – Energimyndigheten.

Kika alltid efter låg energianvändning och energimärkningen när du kollar på diskmaskiner. Skalan går från D till A+++, där de effektivaste modellerna har energiklass A+++, och är beräknade från att man diskar 280 gånger om året med en fylld maskin. Enligt Energimyndigheten måste alla diskmaskiner vara energimärka. Förutom energimärkningen så ska även energianvändningen, vattenförbrukningen, torkeffektivitetsklassen, antal standardkuvert och ljudnivå anges.

Tänkvärt

Enligt Boverkets Byggregler ska alla vatten- och avloppsinstallationer vara fackmannamässigt installerade och en god idé är att installera en avstängningskran för vattnet. Ett översvämningsskydd bör också ligga under diskmaskinen för att skydda golvet mot eventuellt dolda vattenläckage.

Summering av testet

Diskmaskiner kommer i olika storlekar och fyller olika behov. Beroende på vilka dina förutsättningar och krav är, så går det att hitta budgetvarianten såväl som den toppmoderna designen. Är man en storfamilj eller brukar ha många gäster på besök, så är våran utsedda testvinnare av bästa diskmaskin Bosch SMU46CI02S det givna valet, med dess kvalitativa torkningsprogram och låga vatten- och energiförbrukning. För dig med mindre yta men som kräver samma standard, är Siemens iQ500 SR46M581SK ett bättre alternativ. Den bästa diskmaskinen för dig med begränsad plånbok, eller kanske helt enkelt bara bor litet och inte diskar lika ofta, är Bosch SKS62E22EU ett självklart val med sina användarvänliga inställningar och snabba diskprogramsval. Slutligen, för dig som suktar efter det där lilla extra med smarta finesser, bra prestanda och en lyxig design, passar Electrolux ESL7740RO som handen i handsken.