Bästa Bluetooth-Högtalare 2018

Trådlösa högtalare passar lika bra hemma som på utflykten. De bästa för så kallade multiroom-lösning är Sonos Play 5 och Denon Heos 5. Är du ute efter högtalare du lätt tar med dig ger Bose Soundlink Mini II och UE Boom 2 bästa upplevelsen och bästa ljudet. Och om du vill ha mer ljud än vad de levererar, men fortfarande vill kunna flytta högtalarna, så är Marshall Woburn nummer ett. Att välja rätt trådlös högtalare är inte enkelt. Här får du guiden och testet som hjälper dig till rätt lösning.

De bästa bluetooth-högtalarna 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa bluetooth-högtalarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

1. Sonos Play 5 – mästaren av multiroom
2. Denon Heos 5 – övertygande alternativ till mästaren
3. JBL Clip 2 – fickhögtalare med kraft
4. Bose Soundlink Mini II – imponerande ljud i snygg förpackning
5. UE Boom 2 – tålig och högljudd på utflykten
5. Marshall Woburn – rocktung hemmahögtalare
5. Bose Soundtouch 20 III – elegant alternativ till rockstilen

Vinnaren

Uppdaterade Priser

Följande modell från Sonos vinner det här testet. Sonos Play 5 är den överlägsna mästaren. Läs mer om den och och de andra vinnarna nedan.

Sonos uppfann multiroom

Visst är sladdar bara så störande! Fula, krångliga och inte minst begränsande. Så när du letar efter högtalare står förmodligen trådlösa modeller högst upp på listan. Kanske står där redan en och annan tillverkares namn. Som Sonos, föregångaren inom segmentet som 2005 släppte de trådlösa högtalarna som närmast inledde en era. En era där det blev möjligt att spela olika musik i olika rum. Konceptet kallas multiroom och har kopierats av flera tillverkare sedan dess.

Klassiska högtalartillverkare utmanas av nya aktörer

Idag är antalet aktörer som utvecklar och säljer trådlösa högtalare stort. I princip alla de klassiska tillverkarna har sådana modeller i sitt sortiment. Denon, Bose, Onkyo, Harman Kardon, Sony, Philips …. En av de mest uppskattade modellerna kommer från Marshall (egentligen heter de Marshall Amplification), tillverkaren som sedan 60-talet gjort sig kända för sina gitarrförstärkare. Bland aktörer som vill vara med på arenan för trådlösa högtalare finns också Samsung, även om deras modeller knappast hör till förstahandsvalet för dem som värdesätter ljudkvalitet.

Storleken påverkar ljudet

Att en stor högtalare har större chanser att låta bättre än en liten är snarast en naturlag. Större högtalarelement i en större låda ger helt enkelt bättre förutsättningar för att förmedla ljud, vilket krasst sett handlar om att flytta luft. Men det är ingen absolut måttstock. Med hjälp av allehanda tekniska klurigheter verkar det ibland som att många tillverkare ibland lyckas upphäva naturlagar.

De bästa små högtalarna överraskar

Små högtalare, som Bose Soundlink Mini III exempelvis. Den låter under vissa yttre förutsättningar (placering i rummet bl.a.) som en flera nummer större modell. Därför är det inte så enkelt att avgöra förmågan hos en högtalare att återge ljud bara genom att titta på storleken. Men det är förvisso fortfarande ett bra sätt att börja din jakt på det perfekta ljudet. Vill du ha ”stort” ljud som kan fylla ett större vardagsrum eller din halva av campingplatsen ska du i första hand leta efter en stor högtalare. Om du är ute efter en kökshögtalare kan du mycket väl nå nog så bra resultat med en liten högtalare.

Airplay eller Bluetooth?

Två tekniker används för att ansluta din telefon eller platta till en trådlös högtalare, Bluetooth och Airplay. Det tycks råda viss förvirring kring vilken som är bäst. En förvirring som är högst begriplig. De två teknikerna är nämligen inte riktigt jämförbara eftersom de arbetar efter två olika principer.

Airplay är en Apple-teknik som används i deras telefoner, plattor och datorer. Högtalartillverkare som vill bygga in stöd för Airplay betalar en licensavgift till Apple.
Bluetooth å andra sidan finns i nära nog alla typer av mobila enheter och i alla trådlösa högtalare.

Bluetooth enklare än Airplay – men mer begränsat

Den främsta skillnaden mellan de två är att med Airplay skickas ljudet över ett trådlöst nätverk, ett WLAN, medan Bluetooth-tekniken upprättar en direktanslutning mellan telefonen eller plattan och högtalaren. Med en sådan koppling försämras kvaliteten på anslutningen ju större avståndet är mellan de två enheterna, och försvinner helt över 10-20 meter. Genom att Airplay använder WLAN-nätet spelar avståndet mellan uppspelande enhet och högtalare ingen roll. Det viktiga är att nätverket är stabilt.

En annan stor skillnad, som faktiskt är mer teoretisk än praktisk, är att ljudet skickas utan förluster med Airplay-tekniken, till skillnad från Bluetooth som komprimerar ljudet på ett sätt som innebär en försämring av ljudkvaliteten. I praktiken lär du dock inte märka någon skillnad eftersom även Bluetooth-ljudet låter mycket bra.

Batteridrift förenklar

Även om det finns många högtalare som kallas trådlösa är många av dem inte riktigt det. Större modeller kräver elförsörjning genom sladd. Den typen av högtalare är alltså bara halvt trådlösa och låter sig inte bäras med ut till picknickfilten eller trädgården. Ett uppenbart påpekande måhända, men tänk på att batteridrivna högtalare inte bara låter dig ta med ljudet ut på stan eller i naturen, utan också förenklar oerhört när du här hemma.

Multiroom – så funkar det

Innan du har prövat en multiroom-lösning har du förmodligen svårt att förstå hur smart och användbart det är. På festen kan du köra soft köksfunk i köket där du förbereder kvällens middag, samtidigt som vardagsrummet fylls av Tove Los kaxiga musik för att sätta rätt stämning. Inne på toaletten hörs en violinkonsert av Mozart, för att skänka frid och avspänning åt den tillfälliga besökaren.

Multiroom kräver wlan

Sonos är pionjären, den som visade vad multiroom är och hur det ska fungera. För dig som användare är det synnerligen enkelt. I en app väljer du vilka högtalare som ska spela vilken musik. För att upplägget ska fungera bra krävs att systemet har stöd för de strömningstjänster du vill använda, som Spotify, Apple Music, Deezer, Soundcloud.

Multroom fungerar bara i system som använder det trådlösa nätverket. Bluetooth-högtalare kan aldrig ge motsvaradne funktion, även om du givetvis kan använda flera sådana högtalare och växla mellan dem när du flyttar dig i huset. Men det går inte att samtidigt spela olika ljudströmmar i olika högtalare, eftersom anslutningen sker direkt mellan telefon/surfplatta och högtalare.

 

Bästa högtalarna för multiroom

Flerrumslösning, eller multiroom som begreppet lyder, är inget mindre än en enastående uppfinning. Du placerar högtalare i alla rum där du vill kunna lyssna på musik eller radio och styr sedan vilken källa som ska spela i vilka högtalare. Det går alltså att köra en spellista i vardagsrummet och samtidigt en annan i badrummet och en tredje i köket. Och så vidare.

Systemet styrs via en app i mobilen eller plattan.

Enskilt eller i par för bred stereobild

Högtalarna i ett sådant system kan antingen användas enskilt eller i par för att skapa en bredare stereobild. Värt att tänka på är att även om ljudet i de större, dyrare modellerna är riktigt bra går det inte att jämföra med motsvarande konventionella lösningar i samma prisklass. Du får alltså mer ljud för pengarna med sladdanslutna högtalare och separat förstärkare. Men du får förstås inte flexibiliteten som ett multiroom-system ger.


Sonos Play 5

sonos_play_5
Med en klar, öppen ljudbild och kraftig, men inte överdriven, bas är Sonos Play 5 den givna mästaren när det gäller multiroom-högtalare. Dessutom har den en funktion som kallas Trueplay, och som justerar ljudåtergivningen baserat på hur rummet ser ut och var högtalaren är placerad. Systemet utnyttjar mikrofonen i din smarta telefon tillsammans med Sonos-appen för att hitta optimal inställning .

En möjlig nackdel är att Sonos Play 5 är beroende av ett trådlöst nätverk för sladdlös anslutning – Bluetooth och Airplay finns inte.

Uppdaterad Sonos Play 5 utklassar föregångaren

Om du har lyssnat på en äldre Play 5 kanske du inte riktigt känner igen omdömet vad gäller ljudkvaliteten. Det beror i så fall på att den här modellen är helt omarbetad sedan hösten 2015. Resultatet blev så bra att det nästan går att tala om klasskillnad mellan de två versionerna. Det säger en hel del om vilken nivå den senaste inkarnationen av Play 5 håller, eftersom Sonos alltid har låtit bra.

Specifikationer Sonos Play 5

Anslutning Wlan – lan – sladd
Batteridrift Nej
Multiroom? Ja

Uppdaterade från Prisjakt

 

«Ljudet är riktigt bra, oavsett om det är högt eller i bakgrunden till middagen»

Prisjakt nov 2016

 

Plus och minus för Sonos Play 5

Bra ljudkvalitet
Utmärkt byggkvalitet
Bra app

Högt pris
Bluetooth och Airplay saknas


Denon Heos 5

denon-heos-5
Om du av någon anledning inte vill använda Sonos högtalare har Denon ett bra alternativ. Ljudet är mycket bra och välbalanserat i alla register. Möjligen ligger det ett halvsnäpp under det Sonos 5 levererar men förmodligen är det främst en fråga om tycke och smak.
Basåtergivningen kan bäst beskrivas som balanserad och tillräcklig för att skapa en bra helhet. Men den där riktiga slag-solarplexus-basen uteblir. Värt att notera är att den inte skiljer från Sonos Play 5 i det avseendet.

Bra ljudspridning hos Heos 5

Även när det gäller ljudspridning i rummet presterar Denon Heos 5 bra och ger en hyggligt detaljerad stereobild. Ljudet överlag är för övrigt just välseparerat och tydligt.
Liksom hos Sonos system styr du högtalaren eller högtalarna via en särskild app. Den har stöd för för de vanligaste strömningstjänsterna och känns i stort solid och alldeles tillräcklig.

Specifikationer Denon Heos 5

Anslutning WLAN – LAN -USB – Bluetooth – sladd
Batteridrift Nej
Multiroom? Ja

Uppdaterade från Prisjakt

Plus och minus för Denon Heos 5

Bra ljudkvalitet
Välbalanserat ljud
Många anslutningsmöjligheter

Färre strömningstjänster jämfört med Sonos
Design som snarare sticker ut än smälter in


Bästa minihögtalarna

Små högtalare låter inte mycket. Men faktiskt mer än man kan tro, om du väljer rätt modell. Och de är rätt trevligt att kunna dela med sig av sin musik när man är ute och inte alltid behöva ”stänga in sig i musiken” med sina hörlurar. Då är minihögtalarna rätt val.

JBL Clip 2

jbl_clip2_png
Den här kan hänga med jämt. Alltid och överallt. JBL Clip 2 har till och med en karbinhake så att du kan haka fast den i väskan eller byxorna så att du alltid kan dela med dig av din musik till omgivningen. Den klarar sig åtta timmar på en laddning och kan också fungera som en högtalartelefon tillsammans med din smartphone.

Basen finns där – även om den är klen

JBL Clip 2 är ungefär lika stor som en hockeypuck. Det rör sig alltså om en väldigt liten högtalare och ljudet är inte heller särskilt stort. Men det är faktiskt är större än vad de minimala formatet antyder. Basåtergivningen är förstås i tunnaste laget, men saknas i alla fall inte helt.

När du väljer den hör högtalaren gör du det inte för att få ett stort ljud, utan för den smidiga storleken. Det hyggligt låga priset är också något som vi tycker talar för den här modellen. Ibland vill man bara ha lite schysst ljud med sig ut på stan, utan att behöva lägga tusenlappar på det.

Specifikationer JBL Clip 2

Anslutning Bluetooth
Batteridrift Upp till 8 tim
Multiroom? Nej

Uppdaterade från Prisjakt

Plus och minus för JBL Clip 2

Smidigt format
Lågt pris
Bra ljud med hänsyn till formatet

Tunn bas


Bästa högtalarna för picknicken

Här hittar du högtalare som lätt går ner i väskan eller en rymlig ficka, men som ändå ger ett ljud som fångar. Modellerna är förstås batteridrivna och många kan också fungera som högtalartelefon tillsammans med din smartphone.

Bose Soundlink Mini II

bose-soundlink-mini-ii
Den minimala Bose Soundlink Mini II är verkligen inte liten i ljudet. Faktum är att den ofta förbluffar den som hör den för första gången. Utseendet för tankarna till Apple och det är tänkt som ett högst positivt omdöme. De rena linjerna gör att den skiljer ut sig från många andra modeller i det här segmentet inte bara när det gäller ljudkvalitet.
Men tro nu inte att den lilla boxen klarar att leverera tung rock som får tak att lyfta och tält att blåsa iväg. Vi talar trots allt om en högtalare som är så liten att den lätt får plats i en ordinär handväska.

Växlar mellan två musikkällor

Högtalaren kan komma ihåg upp till åtta olika enheter och kan växla mellan två enheter vid uppspelning. Perfekt för en låtlisteduell i sommargrönskan!

Soundlink Mini II laddas via en ordinär USB-kabel (mikro-USB) och högtalaren har en inbyggd mikrofon, så att den kan fungera som högtalartelefon tillsammans med din smartphone.
Prismässigt ligger den här modellen inte bäst till. Men chansen är stor att du får dubbel användning av högtalaren tack var sitt fina ljud. Det är inte bara en utmärkt picknickhögtalare. Den är också alldeles tillräcklig som enda högtalare i exempelvis köket, sovrummet eller badrummet.

Specifikationer Bose Soundlink Mini II

Anslutning Bluetooth – sladd
Batteridrift Upp till 10 tim
Multiroom? Nej

Uppdaterade från Prisjakt

Plus och minus för Bose Soundlink Mini II

Snygg form
Kommer ihåg 8 enheter
Högtalartelefon

Aningen högt pris
Inte väderskyddad


UE Boom 2

ue-boom-2
Medan Bose Soundlink Mini II är en elegant högtalare som inte andas friluftsliv är Ultimate Ears UE Boom 2 motsatsen. Den är färgglad (nå, den finns i svart också), vädertålig och har en lekfull design. Den finns i sex färger. Ljudet är förstås i toppklass för kategorin. Den spelar förvånansvärt högt vilken givetvis underlättar uppdraget som DJ ute i det fria. Det gör också det faktum att högtalaren är helt vattentät. Regn är alltså inget som behöver stoppa festen. Batteriet lär inte heller vara någon begränsning. Den klarar att spela i 15 timmar på en laddning.

Koppla ihop fler för mer stereo

Ljudbilden är bred och når långt i jämförelse med motsvarande modeller från andra tillverkare. Som många högtalare i den här storleksklassen är UE Boom 2 starkast på mellanregister. Basen finns definitivt där, men riktigt bastunga låtar kommer inte riktigt ut som det var tänkt. Men jämfört med andra, storleksmässigt motsvarande högtalare hör alltså UE Boom 2 till de bästa även i det avseendet.

Om du träffar en polare med en likadan högtalare kan ni koppla ihop dem för en
stereoupplevelse.

Högtalaren kan placeras antingen upprätt eller liggande. Ena änden fungerar som reglage;
tryck en gång för att stoppa och starta musiken, tryck två gånger för att hoppa till nästa spår.

Specifikationer UE Boom 2

Anslutning Bluetooth – sladd
Batteridrift Upp till 15 tim
Multiroom? Nej

Uppdaterade från Prisjakt

Plus och minus för UE Boom 2

Vattentät
Lång batteritid
Bred ljudbild

Ej stereo vid sammankoppling av två enheter


Bästa hemmahögtalare med Bluetooth

Här hittar du högtalare som är lätta att flytta där hemma och ger bättre ljud än vad de mindre högtalarna ovan ger. Men de kan inte riktigt kan kallas portabla eftersom de saknar batteridrift. De trivs alltså bäst hemma, och ger ett riktigt stort ljud via Bluetooth-anslutning (eller sladd för ännu bättre ljud).

 

Marshall Woburn

marshall-woburn
Oavsett vad du tycker om den visuella rockestetiken hos Marshall Woburn låter den bra. Mycket bra, till och med. Den kan dessutom spela väldigt högt, vilket också ger en hint om var den här högtalaren trivs bäst: på partyt.

Inte idealisk för akustisk musik

För även om den låter bra är ljudet aningen tröttande i längden, eftersom det inte är särskilt balanserat utan trycker upp såväl bas som mellanregister. Funkar bra på kalas, mindre bra när du slår dig ner i soffan i all stillhet och vill njuta av akustisk musik. En annan brist du bör vara medveten om är att den inte går att ansluta via det trådlösa nätverket. Däremot kan du förstås ansluta en ljudkälla via sladd. På baksidan finns såväl 3,5 mm telejack som rca-kontakter.

Woburn får ändå höga betyg. Med sitt utpräglade rockutseende utger den sig knappast för att vara bästa vän med stråkkvintetter eller ens symfoniorkestrar. Woburn är en av marknadens bästa trådlösa högtalare för dig som är ute efter ljud som ger hög energi.

Specifikationer Marshall Woburn

Anslutning Bluetooth – sladd
Batteridrift Nej
Multiroom? Nej

Uppdaterade från Prisjakt

Plus och minus för Marshall Woburn

Klassisk design
Anslutning även med sladd
Spelar högt

Aningen obalanserat ljud
Saknar Airplay


Bose Soundtouch 20 Serie III

bose-soundtouch-20-serie-iii
Om du är ute efter en högtalare som både kan fungera som fristående enhet med Bluetooth-anslutning och som en del i ett multiroom-system är Bose Soundtouch 20 III ett bra alternativ.

Aningen obalanserat ljud

Bose har ett problematiskt rykte om sig att tillverka högtalare som inte låter alldeles naturligt. Icke desto mindre är det populära, vilket förmodligen beror på att väldigt många gillar Boses skulpterade ljud där den överdrivna basen kanske är den främsta bristen. Soundtouch 20 III är inget undantag. Den låter ”Bose”. Men sannolikheten är alltså tämligen stor att du gillar det ljudet. Och jämfört med andra Bose-högtalare är obalansen i ljudet faktiskt något mindre hos den här modellen. Basen är visserligen något överdriven, men inte så mycket att det tröttar vid lyssning på exempelvis akustisk musik. Ljudet beskrivs bäst som klart och tydligt, med en bas som bara ibland tenderar att ta över.

Också för multiroom

Högtalaren fungerar alltså som enda högtalare eller tillsammans med flera enheter i ett multiroom-system. Du kan antingen strömma ljud direkt från telefonen, surfplattan eller datorn via Bluetooth eller spela strömmar via ditt trådlösa nätverk direkt från tjänster som Spotify och Deezer. Bose-systemet har inte stöd för lika många tjänster som exempelvis Sonos.

Specifikationer Bose Soundtouch 20 Serie III

Anslutning WLAN – Bluetooth – sladd
Batteridrift Nej
Multiroom? Ja

Uppdaterade från Prisjakt

Plus och minus för Bose Soundtouch 20 Serie III

Både Bluetooth och multiroom
Har Airplay
Fylligt ljud
Obalanserat ljud med väl stark bas

Summering – trådlösa högtalare

Sonos Play 5 är mästaren när det gäller trådlösa högtalare. Fast det är förvisso ingen lämplig enhet att ta med sig på stan. Då är Boses eleganta och välljudande lilla Soundlink Mini II en skön bekantskap. Och håller du dig hemma men inte vill satsa på ett multiroom-system visar sig Marshall Woburn vara bästa högtalare. Fast testet visar också att det finns flera bra alternativ, med lite andra egenskaper än vinnarna. Sammanfattningsvis konstaterar vi att det finns fler möjligheter än någonsin att kunna njuta av riktigt bra ljud utan att behöva trassla med sladdar.

Och här kommer vinnarna igen:

Uppdaterade Priser

Uppdaterade från Prisjakt

Uppdaterade från Prisjakt

Uppdaterade från Prisjakt

Uppdaterade från Prisjakt

Uppdaterade från Prisjakt

Uppdaterade från Prisjakt