BĂ€sta Blender 2017

BĂ€sta Blender 2017

SĂ„ varför köpa en blender? Tillskillnad frĂ„n att blanda röror med en stavmixer, pressa frukter i en juicepress eller knĂ„da ihop en delikat kakdeg med en matberedare – kan du istĂ€llet med en blender uppfylla alla dina köksdrömmar i en och samma maskin. Trenden för att efterstrĂ€va en hĂ€lsosam kost ökar markant med intresset för att laga mat frĂ„n grunden och fylla pĂ„ det dagliga intaget med nĂ€ringsrika mellanmĂ„l. Med en blender i köket gör du detta möjligt. Förutom en vĂ€lbehövlig investering för trĂ€ningsentusiasten, passar en blender likavĂ€l för gottegrisen dĂ„ du enkelt mixar ihop desserter och goda drinkar i ett svep. Men det finns givetvis viktiga komponenter att hĂ„lla koll pĂ„ i valet av din nya köksapparat. LĂ€s vidare sĂ„ guidar vi dig igenom vilka delar att hĂ„lla ett extra öga pĂ„, och givetvis, vilken som blir vinnaren av blender bĂ€st i test.

InnehĂ„ll – BĂ€sta blender 2017

1. Vinnarna av blender bÀst i test
2. AnvÀndningsomrÄden
3. Kraven för en bÀsta blender
4. Hur testvinnaren har valts ut
5. BĂ€sta blender 2017
6. Spara pÄ slantarna och miljön
7. Tips pÄ vÀgen
Summering av testet

Vinnarna av blender bÀst i test

Vanligtvis nÀr man tÀnker pÄ en blender sÄ Àr den framförallt till för att mixa smoothies. Men det finns sÄ mycket mer som mÄnga utav dessa maskiner Àr konstruerade för. Vissa krossar is och hÄrda produkter med lÀtthet som gör att man kan mixa allt frÄn grönsakssoppor till mustiga röror, pannkakssmet eller lÀttsamma drinkar.

De som dock utmÀrker sig i blender bÀst i test med dess anvÀndbarhet och kvalitet för rÀtt pris Àr Philips Avance Collection HR2095, samt KitchenAid Artisan 5KSB5553. Om du Àr alldeles för ivrig för att lÀsa mer om dessa modeller, klicka hÀr för en detaljerad beskrivning om testvinnarna.
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser

AnvÀndningsomrÄden

Med en blender i köket kan man tillfredsstÀlla mÄnga anvÀndningsomrÄden. Exempelvis kan det bli ett ypperligt tillfÀlle att blanda i alla tÀnkbara nÀringsrika vitaminer till en fÀrgglad smoothie för barnen. Med frukternas sötma kommer de troligtvis inte ens tÀnka pÄ att det faktiskt kanske Àr broccoli som de Àter. För gottegrisen som njuter av det goda i livet kan man istÀllet anvÀnda blendern för att göra smaskiga desserter, sunda sÄvÀl som osunda. Vad sÀgs som en nyttig glass gjord pÄ banan och mandelmjölk för att dÀmpa sötsuget? Eller varför inte en chokladmousse med passionsfruktskrÀm för att lyxa till det en lördagskvÀll? För trÀningsentusiasten Àr en blender nÀstan ett sjÀlvklart val pÄ köksbÀnken. Antal proteinshakes och detox juicer kan bli mÄnga och varierande om du har rÀtt utrustning. Vid festligare tillfÀllen kan blendern Àven förvandlas till ett redskap för bartendern. HÀr krÀvs det dock att man har en maskin som Àr utrustad för att krossa is pÄ ett effektivt sÀtt.

Kraven för en bÀsta blender

Vilka krav du ska stÀlla pÄ din blender Àr helt beroende pÄ vad du har för syfte med den. Vi har listat punkter nedan att tÀnka pÄ inför ditt köp av blender:

  • Vad ska du anvĂ€nda den till? Om det enbart Ă€r lĂ€ttare smoothies och milkshakes rĂ€cker det med en mindre motor medan om du ska hacka hĂ„rda grönsaksbitar, krossa is eller nötter sĂ„ kan det krĂ€vas en mer rejĂ€l motor frĂ„n ca 700 watt och uppĂ„t.
  • Med en stark motor fĂ„r du flera anvĂ€ndningsomrĂ„den för din blender, likasĂ„ Ă€r det avgörande hur knivbladen pĂ„ blenderns botten Ă€r konstruerade. Priset kan komma att öka i takt med dessa faktorer. Hur mycket Ă€r du beredd att lĂ€gga? Om tanken Ă€r att du ska anvĂ€nda blendern nĂ€st intill dagligen kan det vara vĂ€rt att investera lite extra för att uppnĂ„ lĂ€ngre hĂ„llbarhet.
  • Är det endast du som ska anvĂ€nda den eller Ă€r det en hel familj som ska förses med innehĂ„llet? Storleken pĂ„ behĂ„llaren kan variera ganska mycket, dĂ€r de minsta vi har valt ut rymmer en volym pĂ„ 1,4 liter medan de största kan fĂ„ plats med upp till 2 liter.
  • Hur högt fĂ„r den lĂ„ta? Om man har som vana att göra smoothies pĂ„ morgonen och inte vill vĂ€cka de andra som sover kan det vara en god idĂ© att ta reda pĂ„ hur högt maskinen lĂ„ter. Vissa blenders kan ge ifrĂ„n sig ljud upp mot 101 dB, vilket motsvarar samma ljud som en stor borrmaskin.
  • VĂ€rdesĂ€tter du enkel rengöring? Kolla sĂ„ att de avtagbara delarna Ă€r enkla att fĂ„ loss och att de gĂ„r att diska i maskin. Alla blendrar tĂ„l nĂ€mligen inte maskindisk.
  • En annan detalj att tĂ€nka pĂ„ Ă€r om man vill ha extrafunktioner sĂ„ som flera hastigheter eller om det rĂ€cker med endast en eller tvĂ„. Liksom om det ska finnas pulserande funktioner som gör att det kommer in mer luft och dĂ€rmed pĂ„verkar innehĂ„llets tjocklek.

Hur testvinnarna har valts ut

Huvudfunktionen för en blender Ă€r densamma för alla modeller – de Ă€r utrustade med en botten bestĂ„ende av knivar som roterar nĂ€r maskinen Ă€r igĂ„ng, allt för att krossa, hacka och blanda innehĂ„ll – hĂ„rda sĂ„ vĂ€l som flytande produkter. DĂ€remot kan det skilja sig mycket nĂ€r det gĂ€ller prestanda, detta avser framförallt motorernas kapacitet och drivkraft. Vi har plockat fram olika alternativ för olika Ă€ndamĂ„l – för dig som prioriterar en kraftfull men prisvĂ€rd motor, för dig som vĂ€rdesĂ€tter anvĂ€ndarvĂ€nlighet, för dig som endast vill anvĂ€nda din blender vid speciella tillfĂ€llen och för dig som Ă€r utav den lite mer avancerade kocken i köket och har höga förvĂ€ntningar pĂ„ köksutrustningen. Förutom motorn i fokus, har vi Ă€ven utgĂ„tt ifrĂ„n modeller med högst betyg nĂ€r det gĂ€ller kundnöjdhet, anvĂ€ndarvĂ€nlighet, ljudnivĂ„ samt pris.

BĂ€sta blender 2017

Vi har valt ut tvÄ blendrar som utmÀrker sig lite extra beroende pÄ vad man Àr ute efter. Den prisvÀrda Philips Avance Collection HR2095 med kraftfull motor, samt stilrena och tystgÄende KitchenAid Artisan 5KSB5553. BÄda har rankats högt hos RÄd och Rön och hanterar flera anvÀndningsomrÄden. SjÀlvklart ger vi Àven det bÀsta budgetalternativet, samt ett lyxigare alternativ för dig som som Àr ute efter den smarta varianten. Modellerna skiljer sig Ät i pris och kvalifikationer, lÀs vidare för mer ingÄende beskrivningar.

Philips Avance Collection HR2095 – prisvĂ€rd med robust konstruktion

Uppdaterade Priser

PrisvÀrd med effektiva knivblad

Högljudd

Trots att denna blender ligger i den nedre prisklassen, har den en motor pÄ 700 watt och en robust konstruktion som gör det enkelt att mixa lÀtta sÄvÀl som tuffare ingredienser. Tack vare den 6-stjÀrniga kniven ProBlend, kan den hÀr blendern hacka och mixa frusna produkter sÄ vÀl som hÄrda grönsaker.

Den har funktioner sÄ som justerbar hastighet och pulseffekt. De löstagbara knivbladen gör den Àven enkel att rengöra, lika bra för hand sÄ som i diskmaskin. Denna blender Àr dock inget för den svaga, dÄ 2 liters kannan Àr gjord av tjockt glas och dÀrmed vÀger en hel del. En produkttestare bekrÀftar just detta:

”The Philips HR2095 is a very good blender with a lot of power, especially in its price range, but it’s a better fit for younger people and families, rather than the elderly, thanks to a very heavy pitcher.” Produkttestare, Thehightechsociety.com

Glaset Àr dÀremot reptÄligt och handskas Àven bra med varma innehÄll. Med den tillhörande slikepotten kan du enkelt röra runt och undviker svinn. En anvÀndare ger sitt utlÄtande:

”Mycket bra mixer för sitt pris. KĂ€nns stabil och har lĂ€ttförstĂ„eliga kontroller. Ger inte sĂ„ mycket för den medföljande slickepotten dock. Men mindre annoyance.” AnvĂ€ndare, Prisjakt.nu

 

Justerbar hastighet ja
Pulseffekt ja
Kapacitet 2 liter
Watt 700

Uppdaterade Priser

KitchenAid Artisan 5KSB5553 – För den moderna

Uppdaterade Priser

Smarta funktioner och krossar is vÀldigt bra

Dyr och tar stor plats i köket

KitchenAid levererar smakfulla designer som Àr fina att titta pÄ. Den hÀr stilrena blender fÄr poÀng för dess anvÀndarvÀnlighet och relativt lÄga ljudnivÄ. En anvÀndare sÀger bland annat:

”Snyggaste mixern pĂ„ marknaden vilket gör att den fĂ„r stĂ„ framme pĂ„ bĂ€nken. Det som jag testat att göra med den Ă€n sĂ„ lĂ€nge Ă€r smoothies samt en curry paste. Det senare va kanske ingen bra idĂ© dĂ„ locket Ă€r av gummi och lukterna satte sig lite i locket. Den lĂ„ter riktigt mycket pĂ„ snabbaste lĂ€get men pĂ„ dem andra lĂ€gena Ă€r den rĂ€tt sĂ„ tyst.” AnvĂ€ndare, prisjakt.nu

Den har en nÄgot svagare motor pÄ 550 watt men med hjÀlp av de skarpa knivarna har den förmÄgan att krossa is pÄ ett lÀtthanterligt sÀtt. HÀr kan du blanda goda drinkar, milkshakes och smoothies enkelt tack vare de lÀttförstÄdda symbolerna pÄ maskinens framsida. Den har smarta funktioner sÄ som pulseffekt och olika hastigheter som totalt ger tio olika kombinationsmöjligheter. Dessutom kan du förhindra att blendern startar med ett kraftigt ryck med hjÀlp av Soft start-funktionen. Den börjar dÄ istÀllet mixa pÄ en lÄg hastighet för att samla upp alla ingredienser för att sedan öka farten till förvald instÀllning.

Blendern Àr utrustad med ett sÀkerhetssystem som hejdar maskinen frÄn att startas om glaskannan inte Àr korrekt faststÀlld. Den gÄr Àven att plocka isÀr lÀtt och tÄl maskindisk.

Justerbar hastighet ja
Pulseffekt ja
Kapacitet 1.5 liter
Watt 550

Uppdaterade Priser

Hamilton Beach MultiBlend 58151-SC – lĂ„gbudget med kvalitet

Uppdaterade Priser

Mycket prisvÀrd och anvÀndarvÀnlig

Har svÄrt för frusna ingredienser

För dig som stÀndigt Àr pÄ sprÄng och Àr ute efter att blanda enklare smoothies, soppor och sÄser, sÄ passar Hamilton Beach MultiBlend 58151-SC dig perfekt. Dessutom Àr den snÀllare för plÄnboken. Med en motoreffekt Àr pÄ 700 watt kan denna blender krossa det mesta, till och med is. Dock har den lite svÄrare för nötter och frusna ingredienser sÄ som bÀr, dÄ knivbladen Àr nÄgot mindre. Ett tips Àr att tina bÀren lite innan för att fÄ ut det mesta av denna blender.

Med tolv olika instÀllningar och justerbar hastighet gör detta till en blender av mÄngsidighet, dÀrav Àven namnet MultiBlend. Den har en sÄ kallad Wave-Action teknik som Àr utformad för att ge ett jÀmnt och slÀtt resultat pÄ innehÄllet dÄ knivbladen gör sÄ att ingredienserna matas ner om och om igen mot bladen. Kannan Àr gjord av det tÄliga materialet tritan och rymmer 1,4 liter, vilket passar dig som vill göra lite mindre satser. En juicesil medföljer Àven pÄ köpet.

Med det lÄga priset tÀcker denna blender nödvÀndigheterna för att mixa enklare ingredienser, dock Àr det inget för den som söker avancerade kvalifikationer i en blender. En anvÀndare Àr dock positivt överraskad över anvÀndarvÀnligheten:

”Jag Ă€r nöjd med min Multiblender 58151-SC , vĂ€ldigt lĂ€ttanvĂ€nd. Dock min första Blender sĂ„ jag kan ej jĂ€mföra med andra.” AnvĂ€ndare, Kitchentime.se

Justerbar hastighet ja
Pulseffekt ja
Kapacitet 1.4 liter
Watt 700
 

Uppdaterade Priser

Vitamix Professional 750 Heritage – för det smarta hemmet

Uppdaterade Priser

 

Förinstallerande program och sjÀlvrengöring

VĂ€ldigt dyr

HÀr har vi nÄgot för proffset i köket som söker en effektiv och kraftfull blender att mixa, mala och hacka med. Med smarta funktioner sÄ som sjÀlvrengöringsprogram pÄ 60 sekunder och automatisk avstÀngning blir Vitamix Professional 750 Heritage en klar favorit i kategorien blender bÀst i test. Dock Àr det nÀstintill en nödvÀndighet att den har ett sjÀlvrengöringsprogram dÄ den ej tÄl maskindisk.

Den har en kraftfull motor pÄ 1200 watt som kan krossa allt ifrÄn is till hÄrda grönsaker. Hastigheten gÄr att justera och den Àr Àven utrustad med en pulsfunktion som gör det lÀttare att styra över tjockleken pÄ innehÄllet. Dess mÄngsidighet med fem olika förprogrammerade instÀllningar gör att du kan blanda allt frÄn smoothies och juicer till soppor, röror, frusna desserter och puréer. Tillskillnad frÄn mÄnga andra blenders kan den med dess motorkraft Àven knÄda degar. En anvÀndare menar pÄ att den i mÄnga fall ersÀtter en matberedare:

“I’ve had mine for 2-years, and I no longer use my my food processor or drink machine. I love everything about my Vitamix! I make pie dough, pizza dough, noodles, drinks of all kinds, stuffing, pasta sauce, potato salad, salsa, and the list goes on and on.” AnvĂ€ndare, Vitamix.com

Kannan rymmer 2 liter och Àr gjord i det hÄllbara materialet tritan. Locket gör det möjligt att tillsÀtta produkter medan du blandar. Trots den starka motorn Àr den relativt tyst i drift. Denna maskin passar dig som Àr ute efter nÄgot mer Àn det vanliga och har höga förvÀntningar i köket. Specialeffekterna och den kraftfulla motorn speglar sig dock avsevÀrt i priset tillskillnad frÄn de andra modellerna. För att vara vÀrt pengarna bör detta köksredskap utnyttjas till fullo, varje dag. Annars blir en billigare variant betydligt mer prisvÀrd i det lÄnga loppet. Modellen fÄr mycket bra betyg av sina anvÀndare och hÀr Àr ett utav utlÄtandena:

”Perfekt för att mixa hĂ„rda grönskar till en helt slĂ€t pure/juice (gröna smoothies)
För det mesta annat funkar nog en billigare tex Magimix Le Blender lika bra. ” AnĂ€vndare, prisjakt.nu.

Justerbar hastighet ja
Pulseffekt ja
Kapacitet 2 liter
Watt 1200

Uppdaterade Priser

Spara pÄ slantarna och miljön

Genom att utnyttja en blender till fullo skulle man dessutom kunna fÄ ut mer utav pengarna. GÄrdagens överblivna sallad kan exempelvis röras ned till en smoothie dagen efter. Med praktiska plastbehÄllare i olika storlekar kan man Àven ta med sig sin smoothie eller juice nÀr man gÄr hemifrÄn och slipper dÀrmed lÀgga pengar pÄ dyra fÀrdigblandade drycker. Dessutom blir det mer miljövÀnligt dÄ man kan ta till vara pÄ fler produkter i kylen som man annars kanske tÀnkt slÀnga. Enligt Avfall Sverige slÀnger vi 173 kilo mat per person och Är i Europa, varav hushÄllen stÄr för den största delen av svinnet. Ta dig en funderare nÀsta gÄng du funderar pÄ att slÀnga mat, finns det nÄgot som kan mixas ner till nÄgot gott?

Tips pÄ vÀgen

Börja alltid med att blanda i vÀtskan innan du tillsÀtter fasta ingredienser, det gör det lÀttare för blendern att mala ned de hÄrda produkterna och förhindrar dem frÄn att fastna under knivbladen. Om det mot förmodan fastnar nÄgot under knivbladen och blendern stannar sÄ Àr det viktigt att snabbt stÀnga av den sÄ att inte motorn överhettas. Rör sedan om manuellt för att fÄ bort bitarna.

Summering av testet

Oavsett om du vill unna dig en lyxig söndagsfrukost, experimentera med olika sÄser till middagen eller bara vill ha nÄgot snabbt nÀr du Àr pÄ sprÄng sÄ finns det en blender för alla. Prisklassen kan dock skilja sig ganska markant men vad vi kan utgÄ frÄn Àr att dyrast inte alltid behöver vara bÀst. Om du Àr ute efter en prisvÀrd robust blender sÄ rekommenderar vi Philips Avance Collection HR2095, men om du dÀremot efterstrÀvar en mer stilren och modern design sÄ Àr KitchenAid Artisan 5KSB5553 nÄgot för dig. För dig som önskar att vara vÀnligare mot plÄnboken, Àr Hamilton Beach MultiBlend 58151-SC det sjÀlvklara valet. Den Àr inte bara billig utan har Àven en stark motor. Slutligen, för dig med det smarta hemmet, som vÀrdesÀtter lyx och extraordinÀra funktioner sÄ som sjÀlvrengöring och automatisk avstÀngning, sÄ Àr Vitamix Professional 750 Heritage det bÀsta komplementet i köket för dig.
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser