Actionkamera bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-27

Att dyka, åka snowboard, surfa eller ägna sig åt annan aktivitet och samtidigt själv filma med en vanlig kamera är en näst intill omöjlig uppgift. Med en actionkamera kan man fånga upplevelserna utan problem och få fina minnen att ta med sig hem. Men det kan vara svårt att veta vilken actionkamera som är värd sitt pris. Vi har skannat marknaden för att finna bästa actionkamera just nu. Vinnare 2019 blev den smidiga, tåliga och högkvalitativa GoPro Hero 7 black. Fortsätt läsa för att få veta mer om den och tre andra toppenkameror.

De bästa actionkamerorna 2019?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till actionkameror i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller forstätt läsa hela köpguiden.

GoPro HERO7 black – Bästa actionkamera alla kategorier
GoPro Hero (2018) – ..för nybörjare
Sony FDR-X3000R – ..för resor och weekends
Xiaomi Yi 4K+ – .. i mellanprisklassen

Oavsett om man vill använda sin kamera till att dyka, hoppa fallskärm eller spänna fast kameran på hunden så finns det ett alternativ som passar. Vi har funnit fyra actionkameror som passar för olika behov.

GoPro Hero7 Black GoPro Hero Sony FDR-X3000Xiaomi Yi 4K+
Vikt 116g 117g 114 93g
Vattentät Ja (10m) Ja (10m) Nej Nej
Sensor Cmos Cmos Exmos R Cmos Exmor R Cmos
Processor GP1 Bionz X Ambarella Quad-core Cortex-A53 ARM
Bildformat JPEG & RAW JPEG JPEG JPEG & RAW
Max upplösning video 4K/60fps 1080p/60fps 4K/30fps 4K/60fps
Bildstabilisator HyperSmooth EIS B.O.SS EIS
Livestream Ja Nej Ja Ja Wi-Fi Ja Ja Ja Ja App Ja Ja Ja Ja
Röstkontroll Ja JaNej Ja
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Hur har valt?

Utöver att se till varje kameras specifikationer så har vi gått igenom ett stort antal tester, expertrecensioner och användarkommentarer. Vid bedömningen av actionkameror har vi främst fokuserat på följande kvaliteter:

 • Användarvänlig. Till att börja med så bör kameran vara smidig och enkel att använda och ta med sig. Att ändra inställningar och ansluta kameran till olika enheter ska gå smidigt och inte kräva orimligt mycket förkunskap.
 • Smarta tillbehör. Tillbehör till kameran som olika sorters fästen, tåliga fodral, gimbaler och annat som gör att kameran kan användas i de flesta situationer bör ingå eller finnas att köpa.
 • Bild och video. En självklarhet är att kameran ska ge flytande, fin video och bra bilder av hög kvalitet. Eftersom det är en actionkamera ska den kunna fånga hastiga rörelser och fungera i de mest krävande av miljöer. Utöver pixlar, bildfrekvens, slutartid och andra specifikationer är det viktigt att en actionkamera har en effektiv bildstabilisator.
 • Smidighet. En actionkamera värd sitt namn ska gå att använda i de flesta situationer och vara enkel att ta med sig överallt för att kunna filma. Helst ska den ha funktioner såsom röstkommando och hållare som underlättar filmningen.
 • Bra ljud. Mikrofonen ska kunna användas utan att man behöver ha en extern mikrofon för att göra inspelade ljud.

Vad är en actionkamera?

En actionkamera, eller sportkamera som det även kallas, är en lite mindre och tåligare kamera som med fördel används under aktivitet. De är ofta smidiga, stöttåliga, vattentåliga och kan fästas på olika sätt. Om man vill filma när man exempelvis surfar, åker snowboard, jagar, dyker eller annat så är en actionkamera den perfekta kompanjonen.

De flesta actionkamerorna fungerar bäst att filma med, men man kan även ta stillbilder med förutbestämda intervall. Skillnaderna mellan konventionella kameror och actionkameror är många men det handlar främst om smidighet och tålighet, ofta finns det inte lika många manuella inställningar för en actionkamera som exempelvis hos en systemkamera eller en kompaktkamera.

Om du söker en annan sorts kamera kan du läsa våra guider för polaroidkameror, kompakta systemkameror och kompaktkameror här: Bästa polaroidkamera, Bästa kompaktkameraBästa kompakta systemkamera. Där får du även mer information om kamerainställningar.

De bästa just nu

Oavsett om du ska surfa, cykla, vandra, hoppa bungyjump eller åka snowboard så finns det en actionkamera som passar. Här nedan presenterar vi de fyra bästa alternativen på marknaden just nu.

GoPro Hero 7 Black – Bästa actionkamera alla kategorier

Uppdaterade Priser

GoPro har länge tillverkat actionkameror och dominerat marknaden med sina smidiga och högkvalitativa produkter. HERO 7 black är den senaste av företagets populära kameror. Den är vattentät, kan filma i 4k/60fps, livestreama, har förbättrad digital bildstabilisering, touchskärm, röstkontroll, förbättrad mikrofon och kan likt andra produkter från GoPro användas med en stor mängd tillbehör. Det är en tålig och komplett actionkamera som passar för de flesta i de flesta situationer.

Specifikationer GoPro Hero 7 black

Mått 62.3 x 44.9 x 33mm
Vikt 116g
Skärm 2 tum LED med touch
Vattentät Ja (till 10m)
Batteritid Ca.1.5-2h
Processor GP1
Sensor CMOS
Max upplösning video 4K/60fps
Max upplösning bild 12MP
Bildformat JPEG; RAW
Bildstabilisator Digital (HyperSmooth)
Zoom Ja
HDR Ja
Slow-motion 8x (1080p/240fps)
Redigeringsprogram Protune
GPS Ja
Livestream Ja
Wi-Fi Ja
Röstkontroll Ja (16 kommandon)
Lanseringsår 2018
Manuella inställningar Ja

Förbättringar

HERO 7 är som ovan nämnt den senaste kameran från GoPro. Den är på många sätt lik sin föregångare men har förbättrats på flera sätt. Bland annat har minnet dubblerats, mikrofonen har förbättrats och kanske framförallt: bildstabiliseringen har blivit betydligt bättre.

Det nya bildstabiliseringssystemet kallas av GoPro själva för ”HyperSmooth”, och det är inte svårt att förstå varför. För att vara en digital bildstabilisering är den riktigt bra. Många menar att bildstabiliseringen nu är så bra att videos blir nästan lika stabila som vid användandet av gimbal.

Stabilisatorn kan nu dessutom användas med högsta upplösning. Det ger markant bättre kvalitet på video och bild. Även när man vill göra en time-lapse är bilden stabilare, man använder då TimeWarp. Men som alltid så kapas vidvinkeln med flera procent av den digitala bildstabilisatorn.

Något annat som förbättrats är mikrofonen. Den plockar inte upp lika mycket vind och vibrationer och ger ett tydligare och klarare ljud.

Anpassa själv

Om man inte vill låta kameran använda sin intelligenta bildredigering ”SuperPhoto” så kan man ta saken i egna händer med hjälp av ”Protune”. Man kan där välja sådant som vitbalans, mättnad, exponering, ISO-spann och HDR. Hero 7 black har bättre färgomfång är tidigare. Den ger naturliga och balanserade toner som enkelt kan anpassas efter omgivning och behov.

Ta med den överallt

GoPro Hero7 black har samma robusta yttre som tidigare. Den är stöttålig och vattentät utan extra kamerahus på 10 meter djup. Om man köper till vattenskyddet så tål den 30 meters djup.

Den har flera tillbehör som underlättar för användning under de mest extrema förhållanden. Något som underlättar användandet ytterligare är de många röstkommandon som finns till kameran. Man kan bland annat beordra kameran att börja filma, pausa, ta foto och ställa timer.

Vad säger andra om GoPro Hero 7 black?

 • Thewirecutter, Vinnaren, ”The best action camera for most people.”
 • Trustedreviews, 4.5/5, ”GoPro’s new flagship is its best yet which means it’s also the finest action camera you can buy right now.”
 • M3, 7/10, ”Hero 7 är en klockren uppföljare till en redan bra actionkamera även om den inte är flefri.”
 • Theverge, Toppval, ”GoPro’s Hero 7 Black sets a new bar for video stabilization.”

GoPro Hero 7 Black – Plus och minus

Vattentät utan extra skal

Många bra funktioner

Ger riktigt fina videos och bilder

Touchskärmen kan vara något seg, särskilt under vatten


GoPro Hero (2018) – Bästa actionkamera för nybörjare

Uppdaterade Priser

GoPro Hero (2018) är en funktionell actionkamera av hög kvalitet som är några tusenlappar billigare än vår vinnare av denna actionkamera bäst i test guide. Den kan filma i 1080p/60fps, har röstkontroll, är vattentät, enkel att använda och kompatibel med alla GoPros tillbehör. Det är en perfekt instegsmodell.

Specifikationer GoPro Hero (2018)

Mått 62 x 45 x 33 mm
Vikt 117g
Skärm 2 tum LED med touch
Vattentät Ja (10m)
Batteritid ca 2h
Processor
Sensortyp CMOS
Max upplösning video 1080p/60fps
Max upplösning bild 10MP
Bildformat JPEG
Bildstabilisator Digital (EIS)
Zoom
HDR Nej men WDR
Slow-motion Nej
Redigeringsprogram
GPS Nej
Livestream Nej
Wi-Fi Ja
Röstkontroll Ja
Manuella inställningar Delvis men inget Protune
Övrigt Burst mode 10fps

En bra början

Många användare och experter menar att GoPro Hero är en fullt tillräcklig actionkamera i många situationer. Den passar bra för nybörjaren eller den som vill ha en kvalitativ och effektiv kamera till ett billigt pris. Dess 1080p med 60fps ger flytande videos av hög kvalitet och bilderna på 10Mp blir fina och detaljerade med bra färgbalans. Varken bilder eller video har särskilt mycket distorision, det gäller även om man filmar i dåligt belysta miljöer.

Bildstabiliseringen är inte fullt lika bra som hos vår testvinnare eller som nästa kamera i testet (Sony) men det är, likt mycket annat med denna kamera, fullt tillräckligt.

Lik men olik

GoPro Hero har många likheter med den nyare GoPro Hero 7 black, men flera olikheter. Till det yttre är de oerhört lika varandra. De har samma smidiga utformning med ett tåligt och behagligt fodral. Värt att nämna är dock de stora skillnaderna: Med GoPro Hero (2018) kan man inte filma i 4K, den har inte GPS, möjlighet att fota i RAW eller HDR. Den har inte heller Protune eller andra program som bidrar till att ge kristallklara videos och fantastiska bilder.

Men det är inte alla som behöver eller kan hantera alla anpassningsmöjligheter som kommer med GoPro Hero 7 black. För väldigt många så är Hero (2018) en kamera som räcker väldigt långt. Dessutom är mikrofonen oerhört bra, den ger klart och tydligt ljud utan att plocka upp för mycket vindljud, brus och andra störande bakgrundsljud.

Vad säger andra om GoPro Hero (2018)?

 • Trustedreviews, 3.5/5, “GoPro’s entry-level model sprits away a few too many features to make it compelling.”
 • Digitaltrends, 3.5/5, ”GoPro’s new low-cost action cam is all the Hero casual users need.”
 • Techradar, 4.5/5, ”This is a great action camre for the budget.conscious or novice user.”
 • Expertreviews, 4/5, ”In short if you’re not bothered about extreme resolutions and technical settings but just want a versatile action camera at a sensible price the new GoPro might just be the Hero you’ve been waiting for.”

GoPro Hero (2018) – Plus och minus

Prisvärd

Ger fina bilder och videos

Robust och hållbar, både stöt- och vattentålig

Saknar en del funktioner som kameraproffset vill ha


 

Sony FDR-X3000R – Bästa actionkamera för resor och weekends

Uppdaterade Priser

Sony FDR-X3000R är den actionkamera som är mest lik en konventionell kamera, både vad gäller utformning och prestanda. En stor skillnad mellan denna och de flesta andra actionkamerorna på marknaden är att den har optisk bildstabilisator (B.O.SS) istället för digital (EIS). Det gör att bilden blir mer stabil utan att vidvinkeln kapas. Dessutom kan den filma i 4K, har ett Zeiss Tessar objektiv, Exmor R Cmos sensor som är extra ljuskänslig och minskar ”grus” i bilder och videos samt en Bionz X-processor som ger fina detaljer. Det är en kamera som passar bäst för att dokumentera resor.

Specifikationer Sony FDR-X3000R

Mått 29.4 x 47 x 83 mm
Vikt 114g
Skärm Ja (kompatibel med Liev-View fjärrkontroll)
Vattentät Nej
Batteritid Ca.2–2.30h
Processor Bionz X
Sensortyp Exmos R Cmos
Max upplösning video 4K/30fps
Max upplösning bild 8.2Mp
Bildformat JPEG
Bildstabilisator Optisk
Zoom Ja
HDR Ja
Slow-motion Ja
Redigeringsprogram
GPS Ja
Livestream Ja
Wi-Fi Ja
Röstkontroll Nej
Manuella inställningar Flera

Optisk bildstabilisator

Som ovan nämnt så är något som står ut med denna actionkamera den optiska bildstabilisatorn, balanced optical steadyshot (B.O.SS). De flesta actionkamerorna har digital bildstabilisering, vilket i de absolut flesta fall beskär bilden med flera procent. Ofta blir inte slutresultatet lika fint om man har digital bildstabilisator. Den optiska bildstabilisatorn går att använda även när man filmar i 4K. Att ha en bra bildstabilisator är centralt för att kunna få fina videos med bra detaljer.

Sensor, processor och bildformat

Sony FDR-3000r har fått beröm av flera recensenter för de högkvalitativa videos och bilder som den ger. Den har framförallt berömts för stabila, flytande och detaljerade videos. Den har ett Zeiss Tessar-objektiv med 8.2 megapixels upplösning och en BIONZ X-bildprocessor (4K med 100Mbit/s).

Videokvaliteten blir enligt flera experter och användare riktigt bra, med hög detaljrikedom, fin färgbalans och filmer som inte hackar eller är grumliga. Därtill klarar den mörka miljöer bättre än flera konkurrenter. I svagt upplysta miljöer kan den fortfarande ge högkvalitativa bilder och filmer utan mycket grus, det delvis tack vare att sensorn fått utökad ljuskänslighet.

Kameran har flera videoformat att välja mellan, bland annat slowmotionlägen. Det finns dessutom en rad olika manuella inställningar för att vidare anpassa användningen, man kan bland annat ställa in vitbalans och AE-förskjutning, samt använda TC/UB (tidkods-och användarinformationsdata) vid redigering. Den har mångsidig zoom.

Tar upp mycket ljud

Något som flera experter har kritiserat med denna kamera är mikrofonen. Den är nämligen väldigt känslig och fångar därmed upp de flesta ljud, särskilt om man filmer i miljöer med mycket vind eller brus. Det rekommenderas därför att man köper en extern mikrofon eller vindfångare.

Vad säger andra om Sony FDR-X3000R?

 • Trustedreviews, 4/5, “The Sony FDR-X3000R Action cam captures some seriously smooth footage with its optical image stabilization.”
 • Pcmag, 3.5/5, “The Sony FDR.X300 action cam records optically stabilized 4K footage but it’s not as easy to use or squeeze into small places as a GoPro.”

Sony FDR-X3000R – plus och minus

Optisk bildstabilisator

Många smidiga tillbehör

Hög kvalitet på film och bild

Inte vattentät utan kamerahus

Ingen röstkontroll


Xiaomi Yi 4K+ – Bästa actionkamera i mellanprisklassen

Uppdaterade Priser

Om man klarar sig utan att kameran är vattentät och har gps så är Xiaomi Yi 4K+ ett mycket bra alternativ i mellanprisklassen. Trots att den är billigare än vinnaren GoPro Hero 7 black så har den många egenskaper som gör den lik GoPro. Bland annat kan den filma i 4K och 60fps. Den är dessutom väldigt användarvänlig, har en smidig touchskärm och blir vattentät med det tillhörande kamerahuset.

Specifikationer Xiaomi yi 4K+

Mått 65 x 30 x 42 mm
Vikt 93g
Skärm 2.2tum retina med touch
Vattentät Nej
Batteritid Ca.2h
Processor Ambarella Quad-core Cortex-A53 ARM
Sensor Exmor R Cmos
Max upplösning video 4K/60fps
Max upplösning bild 12Mp
Bildformat JPEG; RAW
Bildstabilisator Digital (EIS) upp till 4K/30fps
Zoom Ja
HDR Nej
Slow-motion Ja
Redigeringsprogram
GPS Nej
Livestream Ja
Wi-Fi Ja
Röstkontroll Ja
Manuella inställningar Ja
Övrigt Höghastighetsinspelning; Intervallinställning; Loopinspelning

Mycket kamera för pengarna

Xiaomi Yi 4K+ kan bland annat filma med 4K/60fps, 1080p/120fps och 720p/120fps. Det är betydligt bättre än många kameror i denna prisklass. Bildstabilisatorn kan användas upp till 4K/30fps. Det ger riktigt fina, flytande videos och möjligheten att fånga även de hastigaste av rörelser. Den digitala bildstabilisatorn gör ett bra jobb och bidrar ytterligare till detaljerade och fina videos.

Den har dessutom flera röstkommandon, välfungerande app, kommer med ett vattentätt kamerahus och har stöd för livestream. Man får med andra ord väldigt mycket kamera för ett relativt lågt pris. Perfekt för den kameraintresserade som är prismedveten och vill ha en bra kamera.

Användarvänlig

Utöver att kunna filma högkvalitativa videos har den flera underlättande egenskaper. Kameran är väldigt enkel att förstå sig på. Dess 2.2tums LCD touchskärm av gorillaglas är intuitiv. Touchskärmen har berömts för sin tålighet, användarvänlighet och intuitivitet. Det är enkelt att själv ställa in sådant som färgläge, ISO, slutartid med mera. Tycker man att skärmen för liten och svårläst så kan appen som finns till andorid och iOS vara smart.

Vad säger andra om Xiaomi Yi 4K+?

 • Expertreviews, 5/5, “Better than a GoPro Hero5 and cheaper than a GoPro Hero6. The question is why wouldn’t you buy a Yi 4K+ action camera?”
 • Techradar, 4.5/5, “There’s no doubting that this 4K/60fps-capable and stupidly easy to use action cam is unbeatable value.”

Xiaomi Yi 4K+ – plus och minus

Prisvärd och användarvänlig

Kan filma i flera olika bildformat upp till 4K 60fps

Intuitiv och snabb skärm

Inte vattentålig utan extra kamerahus


Sammanfattning

Här ovan har fyra riktigt bra actionkameror presenterats. Oavsett om bildkvalitet, vidoflyt, mångsidighet eller lågt pris är viktigast för dig så finns det ett bra alternativ. Först presenterades den omåttligt populära GoPro Hero 7 black som kryssar i alla boxar vad gäller actionkameror. Därefter presenterades en billigare variant av vinnaren, en kamera med optisk bildstabilisator och en kamera i mellanprisklassen med flera användbara egenskaper. Vi hoppas att du funnit din favorit, här kommer en kort sammanställning av alla produkter igen:

GoPro Hero7 Black GoPro Hero Sony FDR-X3000Xiaomi Yi 4K+
Vikt 116g 117g 114 93g
Vattentät Ja (10m) Ja (10m) Nej Nej
Sensor Cmos Cmos Exmos R Cmos Exmor R Cmos
Processor GP1 Bionz X Ambarella Quad-core Cortex-A53 ARM
Bildformat JPEG & RAW JPEG JPEG JPEG & RAW
Max upplösning video 4K/60fps 1080p/60fps 4K/30fps 4K/60fps
Bildstabilisator HyperSmooth EIS B.O.SS EIS
Livestream Ja Nej Ja Ja Wi-Fi Ja Ja Ja Ja App Ja Ja Ja Ja
Röstkontroll Ja JaNej Ja
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser