Surfplatta för barn bäst i test

En surfplatta till ditt barn kan utvecklas till en bra kompanjon under hela uppväxten. Det är ett lätt sätt för barnet att själv kunna streama video, lyssna på musik eller spela spel. Till de äldre barnen är surfplattan dessutom ett värdefullt verktyg till skolarbetet, där man enkelt kan söka information och skriva arbeten.

Jag har tittat lite närmare på surfplattor som lämpar sig för barn. Oavsett om man väljer en surfplatta med IOS eller Android så är det viktigt att den håller för barnets hantering och att den orkar med de appar man vill köra på den. För mindre barn räcker det kanske med videostreaming och enklare spel medans de lite äldre vill kunna använda den i skolarbetet och kanske spela lite mer avancerade spel som Minecraft och Fortnite.



Bästa surfplatta för barn 2022

Jag har använt surfplattor både privat och i arbetet sedan den första Ipaden gjorde entre på marknaden och mina barn har använt dem flitigt. Själv har jag ramlat in lite på apple spåret, så smidigheten och enkelheten när man väl grävt ner sig i deras ekosystem färgar nog min bedömning en aning även om jag försökt vara objektiv. För att få in hela perspektivet samt bekräfta mina slutsater har jag läst många test och diskuterat flitigt med andra experter inom området.

Ipad 10.2″ 2021 64GB – Smarto-valet Bästa köpet

Ipad 10.2 (GEN 8)

Ipad är Apples vanligaste modell av surfplatta. Den uppdaterades på hösten 2021 och har kraft som duger fullgott till såväl spel, filmtittande och skolarbete. Med sin högupplösta retinaskärm och en känsla som bara osar kvalitet är den en fröjd att arbeta med. Vill man använda den som spelmaskin kan man dessutom ansluta trådlösa kontroller från både PS4 och XBOX i IpadOS14 eller senare. Priset, prestandan och enkelheten gör Ipad till den bästa surfplattan för barn.

Till Ipad kan man koppla tangentord både från Apple och från tredjepart så att Ipaden blir bättre för skolarbetet och nästintill fungerar som en bärbar dator. Ipad har stöd för Smart Keyboard som är ett kombinerat tangentbord, skyddsfodral och ställ vilket gör det enkelt att sitta och arbeta med surfplattan. Ipad har även stöd för Apple Pencil (första generationen), så du kan skriva eller rita direkt på skärmen med riktigt bra precision. Pennan är väldigt bra om du vill kunna göra anteckningar eller stryka under textstycken direkt i pdf filer eller på bilder, så den kan vara användbar för de allra äldsta barnen som har mer digitalt undervisningsmeterial.

Fakta/specifikationer:

Skärmstorlek: 10,2″
Operativsystem: IpadOS 15
Batteritid: 10 timmar
Laddkontakt: Lightning
Vikt: 490 gram

PLUS

  • Snabbhet
  • Priset

MINUS

  • Inget i den här prisklassen

Ipad Air 2020 – Bästa premiumvalet

Ipad Air (Gen 4)

Den lite dyrare Ipad Air uppdaterades under hösten 2020 och är ett riktigt kraftpaket och är fortfarande 2021 ett grymt val. Ipad Air kommer med den nya formfaktorn där hemknappen är borta och skärmen går ända ut i kanterna. Skärmen är dessutom märkbart bättre än lillasyskonet Ipads och den levererar ett brett stereoljud vilket förhöjer upplevelsen när man tittar på film. Det här är för närvarande Apples mest prisvärda Ipad, men frågan är om merkostnaden är befogad när surfplattan hamnar i händerna på ett barn. Den kommer att stå sig längre än vanliga Ipad, men å andra sidan kan man köpa nästan två stycken vanliga till samma pris som denna.

Komplettera med ett tangentbord av valfri modell om surfplattan skall användas vid skolarbeten. Ipad Air har även stöd för Magic Keyboard vilket är ett kombinerat skydd, ställ, riktigt tangentbord och trackpad. Det är en dyr investering men får din Ipad Air att komma närmare en bärbar dator än något annat på marknaden. Ipad Air har stöd för andra generationens Apple Pencil som utöver de vanliga funktionerna laddas trådlöst när den magnetiskt snäpper fast vid sidan av surfplattan. Du kan även byta ritverktyg genom att dubbeltappa direkt på pennan.

Fakta/specifikationer:

Skärmstorlek: 10,9″
Operativsystem: IpadOS 15
Batteritid: 10 timmar
Laddkontakt: USB-C
Vikt: 458 gram

PLUS

  • Nya formfaktorn
  • Oslagbar prestanda
  • Stereoljud
  • Praktiskt taget en laptop om du köper till Magic Keyboard

MINUS

  • Dyrast i testet

Samsung Galaxy Tab S7e – Bästa Androidvalet

Samsung Galaxy Tab S5e

Samsungs S7e lanserades 2021 och är en riktigt kompetent surfplatta för barn. Med sin AMOLED skärm och nutida design får du både en fantastisk bild och skärm ända ut i kanterna. Byggkvaliteten är gedigen och det är en av anledningarna att jag valt S7e till ”surfplatta för barn – bäst i test”. Den här surfplattan kör senaste versionen Android och klarar kraftmässigt av att köra de andra flesta spelen tillfredsställande. En stor fördel med Samsungs S7e är att du enkelt kan utöka lagringsutrymmet med ett billigt micro-SD minneskort, upp till 512gb. Denna möjlighet finns inte på Apples Ipads, där du måste köpa tillräckligt med minne från start.

Samsung 7e har ett smart Book Cover Keyboard man kan köpa till, vilket är ett kombinerat tangentbord, ställ och skyddsfodral. Kvaliteten på detta verkar vara lite sådär (efter att ha läst lite recensioner) även om formfaktorn känns riktigt bra för skolarbeten. Som tur är finns det stöd för en massa tangentbord från tredjepart, så det går nog att hitta något riktigt bra om man tycker Samsungs egna inte håller måttet.

Fakta/specifikationer:

Skärmstorlek: 12.4″
Operativsystem: Android 11
Batteritid: 14,5 timmar
Laddkontakt: USB-C
Vikt: 400 gram

PLUS

  • Prisvärd
  • Snabb
  • Expanderbart minne

MINUS

  • Osäkert om den får nästa Androidversion

Samsung Galaxy Tab Active3 – Surfplattan för sandlådan

Samsung Galaxy Tab Active3

Samsung Active3 är en lite mindre surfplatta än de andra i testet. Den har inte heller samma prestanda eller finess som de andra surfplattorna i ”surfplattor för barn – bäst i test”. Det som gör att Active3 ändå platsar på denna lista är dess hållbarhet. Den är byggd för riktigt tuffa förhållanden och klarar fall från 1,5m, vatten och damm. Det här är surfplattan du kan köpa till ditt barn utan att behöva vara orolig när den följer med till sandlådan eller ut i regnet.

Den här surfplattan är lite mindre och har förvisso stöd för externt tangentbord, men har ingen smart lösning med skydd, ställ och tangentbord i ett. Jag skulle rekommendera Active 3 för de lite yngre barnen eller för de som vill ha med sin surfplatta i skog och mark utan att behöva använda den som en arbetsstation för skolarbetet. Samsungs S pen fungerar även på denna surfplatta om du vill kunna skriva med precision.

Fakta/specifikationer:

Skärmstorlek: 8″
Operativsystem: Android 10
Batteritid: x timmar
Laddkontakt: USB-C
Vikt: 426 gram

PLUS

  • Klarar tuffa förhållanden
  • Expanderbart minne

MINUS

  • Inte senaste Androidversion

Samsung Galaxy Tab A – Budgetvalet

Samsung Galaxy Tab A - Budgetvalet

Med ett pris som ligger under hälften av den näst billigaste surfplattan i detta test så får man räkna med att kvaliteten inte håller samma standard. Skärmen är av betydligt sämre slag och arbetsminnet på ynka 2GB gör att den känns seg om du har för mycket igång eller försöker köra för tunga spel. Men för videotittning och enklare spel fungerar den ypperligt. Byggkvaliteten är förhållandevis bra även som den inte når upp i klass med testets övriga surfplattor.

Samsungs budgetsurfplatta kommer trots priset ändå med stöd för Book Cover Keyboard och S Pen vilket gör den till en fungerande arbetsstation för de med skolarbeten som behöver tas om hand. Men ska det utföras lite tyngre arbeten med många appar igång och ett par flikar i webbläsaren märker man snabbt att arbetsminnet är för litet för att det ska gå förbi obemärkt. Så för enklare arbeten i word fungerar det, men för de lite äldre med mer avancerad arbetsstruktur rekommenderar jag en vassare surfplatta.

Fakta/specifikationer:

Skärmstorlek: 10,1″
Operativsystem: Android 9
Batteritid: 13 timmar
Laddkontakt: USB-C
Vikt: 480 gram

PLUS

  • Billig
  • Expanderbart minne

MINUS

  • Inte senaste Androidversion
  • Ynka 2GB arbetsminne

Köpguide – Vad ska man tänka på när man köper en Surfplatta för barn?

IOS eller Android?
Vilket operativsystem du ska välja till surfplattan beror på vad du känner dig själv komfortabel med. Jag förespråkar IOS av olika anledningar. Dels för att Apple bygger både hårdvaran och mjukvaran vilket ser till att kompatibliteten är fullständig och även garanterat låter dig uppdatera mjukvaran för de senaste funktionerna i många år. Jag tycker även att användargränssnittet är enklare och tydligare med funktioner för att dela inköp inom familjen samt även begränsa appar eller t.ex. speltid för familjens olika enheter.


Andriod å andra sidan är inte lika låst i gränssnitt och funktion, men för ett barn är oftast det enkla bäst. Android är ett operativsystem från google och är inte byggt för en specifik hårdvara, vilket ofta resulterar i att ens enhet inte klarar av nya versioner av olika anledningar.
Mitt bästa tips är att du köper en surfplatta med samma system som du själv använder i din telefon, då vet du hur det fungerar att ladda ner appar och känner dig hemma i systemet så att du kan hjälpa ditt barn om det kör fast.

Byggkvalitet
En surfplatta som hanteras av barn får utstå mycket. Självklart får man säga till sitt barn att de ska vara försiktiga, men det känns oundvikligt att den inte skulle åka i golvet någon gång eller att den råkar ligga kvar i soffan så någon sätter sig på den. Ipadarna håller bra kvalitet medans Androidplattorna skiljer sig väldigt mycket åt. Samsungs surfplattor har generellt bra kvalitet medans andra billigare märken och modeller kan vara rätt bristfälliga. Känn och kläm gärna på ditt tilltänkta köp så att du inte köper något som inte håller måttet.

Laddkabel
De olika typerna av laddkabel som finns för olika surfplattor är av olika kvalitet. Ska barnet själv ha tillgång till laddkabeln eller ibland vill sitta med surfplattan medans den laddar kan det lätt hända att surfplattan dras iväg med kabeln fortfarande ansluten. Skadorna som då kan uppstå beror lite på vilken typ av kontakt surfplattan har.

Generellt klarar sig USB-C och Lightning bättre än den äldre standarden Micro-USB. USB-C och Lightning kan fortfarande gå sönder, men oftast är det kabeln som tar stryk och kontakten i din surfplatta förblir intakt. Med Micro-USB är det vanligare att kontakten i surfplattan börjar glappa, så håll dig helst ifrån den typen av kontakt om du inte laddar surfplattan oåtkomligt för ditt barn.

Wifi eller 4G/5G?
De flesta surfplattor på marknaden finns som Wifi versioner eller som lite dyrare varianter med 4G/5G. Oftast räcker det med Wifi versionen och är man på semester där Wifi saknas kan man dela internet från sin egen telefon eller en 4G/5G router, men vill man att ens barn alltid ska vara uppkopplad så kan man skaffa ett abonnemang med ett simkort/e-sim direkt i surfplattan om man slår till på den dyrare varianten.

Olika typer av surfplattor för barn med olika användningsområden

Små barn behöver en stryktåligare surfplatta där prestandan inte spelar lika stor roll. Huvudanvändningen kommer att vara videostreaming (ex. barnkanalen, youtube kids) och enklare spel (ex. bolibompa, toca apparna). För att få upp stöttåligheten på surfplattan finns det många skal att välja mellan till de flesta surfplattor och för de minsta barnen bör du ha ett skal med ordentlig kant så att det blir svårare för hårda föremål att komma åt skärmen.

Mellanstora barn i åldrarna 6-10 börjar utforska möjligheterna med surfplattor mer och kan lära sig att vara lite mer försiktiga med hårdvaran. Mer avancerade spel som Minecraft och Roblox börjar bli intressanta och de spelar mer än gärna tillsammans med andra över internet. Tillåter du det som förälder spelar de gärna även spel för lite äldre barn såsom Fortnite. Surfplattan bör således orka med de mer avancerade apparna, så budgetalternativen är inte längre ett bra val.

Skyddande skal är fortfarande en bra ide, men de behöver inte vara lika tilltagna som för de små barnen. I det här segmentet kan det vara en bra ide att se över vad du som förälder kan göra för att begränsa användningen, i IOS finns det inbyggda funktioner för att begränsa innehåll eller appar med höga åldersrekommendationer samt begränsa tid för olika typer av appar och användning efter sängdags medans Android har denna funktion i externa appar eller via webben.

Större barn behöver utöver prestandan för att kunna spela på sin surfplatta även möjligheten att kunna använda den i skolarbetet. Tangentbord att koppla till surfplattan är en viktig del för att få till en bra miljö för att kunna arbeta effektivt och att kunna använda en penna på surfplattan kan även det underlätta mycket om man lär sig hur det fungerar. Ett skyddande skal är även här en bra ide om surfplattan ska med till skolan och åker ner i väskan varje dag, förslagsvis ett som som man stänger som en bok och skyddar skärmen från andra lösa föremål i väskan.

Frågor och svar om surfplattor för barn

Hur lång livscykel har en surfplatta?

När det gäller Ipad OS får alla surfplattor som orkar köra det nya operativsystemet tillgång till uppdateringarna, när Ipad OS 14 lanserades i höstas fasades t.ex. Ipad av den fjärde generationen ut, en surfplatta som lanserades 2012. Så köper du en surfplatta från Apple kan du räkna med att kunna använda den med den senaste mjukvaran under många år.

Vad gäller Android så vet man inte riktigt när och om ens surfplatta kommer få nästa version av android. Ju större varumärke det är på din surfplatta (en av anledningarna till att jag valt bort mindre märken ur testet) och ju närmare deras flaggskepp du kommer, är chansen att du får uppdatera till senaste mjukvaran större.

Men misströsta inte om du inte får senaste versionen med nya funktioner, de äldre versionerna av appar fungerar ändå i många år innan de läggs på hyllan av utvecklarna.
Jag skulle höfta på att oavsett vilket operativsystem du väljer så går surfplattan att använda åtminstone 5-6år efter lansering, även om den kan börja kännas trött emot slutet.

Kan jag begränsa användningen av mitt barns surfplatta via mjukvaran?

Ja det kan du! Och det rekommenderar jag att du gör. I IOS finns en inbyggd föräldrakontroll där du lägger till barnets Apple-id som ett sub-konto till ditt eget. Förutom familjedelning av appar (så att du kan ha kontroll över inköp och behöver godkänna dessa) så kan du även begränsa tider och appar i surfplattan för att undvika att barnet ligger vaken hela natten och tittar på youtube under täcket.

Detsamma gäller för Android där du knyter ditt barns google-konto till ditt eget via Family-link. Här kan du göra inställningarna för tider och app-begränsningar via en föräldrakontroll-app du laddar hem eller varför inte direkt på webben via google. För de mindre barnen som vill börja surfa på internet kan man begränsa åtkomsten till endast de sidor man själv väljer.

Är det någon skillnad på de olika App-butikerna?

Förespråkare för Android brukar peka på att Apple har ett instängt system där de kontrollerar vad som kan köras för kod. Och det stämmer. Nackdelen är således att på IOS måste alla appar komma genom Apples egen App-Store för att kunna köras. Eller nackdel och nackdel, i detta fall är det ju en enorm fördel! Att apparna som körs på ditt barns surfplatta är genomgångna och håller sig till strikta regler är ju fantastiskt så att de inte innehåller skadlig kod eller spionerar på ditt barn. Google har iofs blivit bättre med sin Play-store även om det slinker igenom en del skräp, men kör ni Android bör ni i alla fall inte ladda ner appar från andra ställen ni inte har full koll på!

Våra 3 bästa tips inför köpet

  • Satsa på kvalitet, saker som hanteras av barn brukar leva ett hårt liv och intresset försvinner ganska fort med små skador som att laddningskabeln glappar eller touchfunktionen inte längre är responsiv.
  • Välj samma operativsystem som du själv använder på din telefon. Det underlättar hanteringen om du själv känner dig hemma i systemet.
  • Köp till ett skyddsskal, ju yngre barn, ju tjockare skydd. Satsa gärna på ett originalskydd även om det kostar lite extra, passformen och känslan gör det värt den extra slanten.