WiFi-förstärkare bäst i test

Linnéa Skogh - Senast uppdaterad: 2020-09-06

WiFi-förstärkare, routerförlängare, WiFi-repeater, WiFi-plugg eller WiFi-extender. Kärt barn har många namn. När den trådlösa anslutningen krånglar är det denna manick du bör installera för att, helt enkelt, förlänga och förstärka den befintliga WiFi-signalen i ditt hem. En WiFi-förstärkare är en elegant lösning på ett irriterande problem.

I guiden nedan kommer vi att gå igenom de fyra bästa WiFi-förstärkarna på marknaden idag. Läs hela guiden för att hitta just din favorit!De bästa WiFi-förstärkarna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa WiFi-förstärkarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Ubiquiti UniFi AP AC LR – Det kraftfulla valet
TP-Link RE450 – För tydligheten
Asus Lyra – För det smarta hemmet
Netgear Orbi – För det stora hemmet

Kort om vinnarna

Som en ren WiFi-repeater fungerar Ubiquiti UniFi AP AC LR otroligt bra. Den är stabil, stark och snabb. Om det är en WiFi-förstärkare i toppklass du är ute efter finns det egentligen inget annat alternativ än denna.

Kanske är du intresserad av hela paketet, både router och WiFi-extender, för att garantera en sammanhållen god kvalitet? Då är det Asus Lyra (till höger i bild) du ska välja istället. Asus Lyra är ett av de mest avancerade mesh-paketen på marknaden idag och levererar en riktigt hög standard som WiFi-förstärkare – och router.

Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser

Vad är en WiFi-repeater?

Ibland kan räckvidden på ditt trådlösa nätverk vara så svag att den inte riktigt når in till alla rum, eller så kanske signalen bara inte räcker till vad gäller styrka. En WiFi-repeater är en manick som råder bot på alla dina trådlösa problem genom att förstärka WiFi-signalen och på så vis förlänga ditt WiFi.

Genom att använda dig av en WiFi-förstärkare kan nämligen din trådlösa signal både öka i styrka och omkrets genom att förstärka WiFi-signalen hemma. På så sätt är det här den perfekta installationen i ett hem med halvtaskigt trådlöst nätverk, eller ute på vischan, där signalen ofta är svag.

Hur fungerar en WiFi-förstärkare?

En WiFi-förstärkare fungerar genom att ta emot en signal från ditt trådlösa nätverk för att sedan skicka iväg en omarbetad, förlängd och förstärkt signal. Innan den här tekniken var fulländad innebar detta rätt dålig signalstyrka och som absolut minst halverad hastighet, alltså ett riktigt långsamt trådlöst nätverk.

Idag, däremot, är detta ett minne blott och alla WiFi-repeaters som vi presenterar är högpresterande vad gäller både signalstyrka och hastighet.

En ren WiFi-extender eller en med tillhörande router?

Om du redan har en router som du inte vill byta ut kanske en ren WiFi-extender är det enda alternativet för dig. En ren extender blir förstås också billigare i inköpspris – men där slutar i princip alla fördelar med en sådan.

Om du kan överväga att köpa ett set med både en router och en WiFi-förstärkare kan kvaliteten på stabilitet och räckvidd nästan garanteras. Detta eftersom att ett 2 i 1-set endast behöver kommunicera med enheterna medan en fristående WiFi-repeater kräver kommunikation mellan router, förstärkare och enheter.

Kort sammanfattat: Om du redan har ett system du tycker om men behöver lite mer räckvidd, är det en fristående WiFi-förstärkare du behöver. Men om du har möjlighet, eller redan är på väg, att köpa ett helt nytt system som ska täcka en större yta, rekommenderar vi istället ett set där en router ingår.

Att tänka på – Vilken router har du?

Om du har en äldre variant av router, det vill säga en som inte är kompatibel med hastigheten N (ett mått för hur snabb din router är) eller snabbare, så är det kanske bäst att du börjar där innan du tänker på att köpa en WiFi-repeater. Anledningen är att med en gammal router spelar det egentligen ingen roll hur stark, snabb eller stabil din routerförstärkare är. Din trådlösa koppling kan helt enkelt inte bli bättre med en dålig router, oavsett hur avancerad din internetförstärkare är.

En lösning är att välja ett alternativ av WiFi-repeater bäst i test som kommer med en router. På så vis behöver du inte först leta efter en router och därefter en WiFi-extender. Utan du får allt i ett paket, en stabil router och en förbättrad WiFi-signal. Dessutom kan du vara säker på att router och WiFi-repeater är kompatibla med varandra och således ger dig den bästa förstärkta WiFi-signalen. Kika särskilt på våra alternativ Asus Lyra och Netgear Orbi för denna starka och snabba utväg.

Hur vi har valt ut våra vinnare

Eftersom att hela syftet med att skaffa en WiFi-extender förstås är att den verkligen förlänger ditt WiFi, har en lång räckvidd varit den främsta kvalitén som vi sökt efter. Men förutom detta är det särskilt tre saker som vi kategoriserar en WiFi-förstärkare bäst i test med.

 1. Hastigheten är naturligtvis en viktig faktor hos en routerförstärkare. Därför har vi varit noga med att välja ut extenders som erbjuder en snabb uppkoppling, en markant förbättrad WiFi-signal och som testpanelerna varit nöjda med.
 2. Användarvänligheten har, som alltid, varit en viktig faktor för oss och vi har valt ut alternativ av WiFi-förstärkare som håller god kvalitet och prestanda och som ändå är lätta att installera och använda för förstagångsanvändaren. För mer avancerade användare har vi dock även inkluderat alternativ av WiFi-repeaters som kanske främst är till för dig med ordentliga förkunskaper och inte i första hand för dig som är ny i signalförstärkarvärlden.
 3. Tillförlitligheten är kanske en av de absolut viktigaste faktorerna vid val av en WiFi-förstärkare. Ingen vill ju sitta med en svajig uppkoppling. Som ett av våra baskrav har just tillförlitligheten därför fått vara med och det är också därför som alla våra alternativ måste sägas vara tillförlitliga routerförstärkare bäst i test.

WiFi-förstärkare bäst i test

Vi har valt ut fyra av de absolut bästa WiFi-förstärkarna på marknaden idag. De är alla starka, tillförlitliga och levererar god hastighet och lång räckvidd. Vi tror att du kommer att bli nöjd oavsett vilket alternativ du väljer för att förstärka din WiFi-signal hemma.

Några saker att tänka på är att de två första alternativen i guiden är rena WiFi-förstärkare medan de två sista alternativen båda två fungerar både som router och som en WiFi-extender. Välj vilken som är din favorit baserat på guiden nedan.

Ubiquiti UniFi AP AC LR – Det kraftfulla valet

blank

Uppdaterade Priser

Det här är onekligen en produkt med lång räckvidd. Någonting som namnet Longer Range (LR) vittnar om. Med en stabil uppkoppling och hög hastighet är det här tveklöst en WiFi-förstärkare bäst i test.

Specifikationer Ubiquiti UniFi AP AC LR

Teoretisk max dataöverföringshastighet 1 317 Mbit/s
Stöd för 2.4GHz Ja
Stöd för 5GHz Ja
Storlek 175.7 x 43.2 x 175.7 mm
 • Designen. Ubiquiti UniFi AP AC LR har en unikt stilren design. Om du söker efter en WiFi-förstärkare som inte ska sticka ut – såsom exempelvis den robotliknande TP-Link RE450 gör – utan är ute efter en stark och riktigt snygg WiFi-extender är Ubiquiti UniFi AP AC LR helt rätt för dig. Ingen annan routerförstärkare i den här guiden kommer ens i närheten av denna design.
 • Lättmanövrerad. Ubiquiti UniFi AP AC LR har fördelen att den är lätt att ta av och på sin montering på väggen. Genom en enkel skruvrörelse klickar du av enheten från sin montering på väggen och på samma sätt sätter du även fast den igen.
 • Användarvänligheten är dock inte i topp vad gäller installationen av Ubiquiti UniFi AP AC LR-systemet. Det finns andra märken, som tillverkar WiFi-repeaters, som är lättare att installera. Med det sagt, när systemet väl är igång är det tillförlitligt och du behöver sällan fippla med det igen.
 • Felfritt utförande. Som sagt är användarvänligheten inte den bästa hos denna extender. Men efter första installationen beskriver testpanelen enheten som felfri och en användare skriver till och med: ”Nu har jag fullt blås i hela lägenheten (som har massivt trä och gips i väggarna).”

Vi måste dock säga att denna WiFi-förstärkare främst är för dig som redan har vissa förkunskaper. Det här säger testpaneler såväl som konsumenter. Med det sagt, när installationen väl är gjord är det här en högpresterande WiFi-extender bäst i test som vi rekommenderar.

Sammanfattning av Ubiquiti UniFi AP AC LR

Snygg design

Felfritt utförande

Något avancerad, vi rekommenderar att du har förkunskaper

TP-Link RE450 – För tydligheten

blank

Uppdaterade Priser

Med robotliknande design och en tydlig LED-ring, som indikerar hur stabil uppkopplingen är, visar TP-Link RE450 verkligen framfötterna vad gäller tydlighet.

Specifikationer TP-Link RE450

Teoretisk max dataöverföringshastighet 1750 Mbit/s
Stöd för 2.4GHz Ja
Stöd för 5GHz Ja
Storlek 163 x 66.5 x 76.4 mm
 • Tydlig och användarvänlig. Denna WiFi-repeater har fördelen att tydligheten också gör användarvänligheten så mycket bättre. Exempelvis säger TP-Link RE450 till om den har för långt till routern för en stabil uppkoppling genom att lysa rött – då är det dags att flytta WiFi-förstärkaren närmare. På så vis kan du också på ett enkelt sätt hitta den perfekta placeringen av din WiFi-extender. En testpanel räknade ut att det tog dem mindre än 3 minuter att finna den perfekta platsen för deras TP-Link RE450.
 • Stabil på långt håll. Den ideala positionen för TP-Link RE450 är halvvägs mellan röd signal och routern. På så vis får du nämligen den bästa och stabilaste räckvidden på din förstärkta WiFi-signal. Och på tal om det, TP-Link RE450 är både stabil och snabb på långa avstånd. Faktiskt mycket snabbare än flera andra WiFi-repeaters. Den kanske inte är snabbast av alla totalt sett men på långdistans vinner den en plats på pallen som WiFi-extender bäst i test.
 • Simpel men stark. Överlag är TP-Link RE450 en fantastisk WiFi-förstärkare bäst i test. Den är simpel men har satsat på funktionerna där det räknas, som i styrka och stabilitet. Och, förstås, det här är en WiFi-repeater bäst i test eftersom den är bäst på den viktigaste uppgiften en repeater har: Att ge dig fantastisk räckvidd.

Sammanfattning av TP-Link RE450

Användarvänlig

Stabil på långt håll

God räckvidd

Inte supersnabb

Asus Lyra – För det smarta hemmet

blank

Uppdaterade Priser

Asus Lyra är ett snyggt paket bestående av tre puckar som alla kan vara antingen en WiFi-extender eller fungera som router. Snabbt, stilrent och med löjligt enkel installation – det här är definitivt en WiFi-förstärkare bäst i test.

Specifikationer Asus Lyra

Teoretisk max dataöverföringshastighet 2 134 Mbit/s
Stöd för 2.4GHz Ja
Stöd för 5GHz Ja
Storlek 149.8 x 49.5 x 49.5 mm
 • Tre puckar och en router. Detta 2 i 1-paket är bestående av tre runda puckar i stilren design. Alla tre kan fungera som både router eller WiFi-förstärkare. Men alla tre kan inte vara WiFi-repeaters samtidigt. En av puckarna måste kopplas in till ditt nätverk och fungera som en router medan de övriga två sedan automatiskt blir förstärkare. Enheterna kan både användas fristående eller, om du vill, kopplas in direkt till en enhet som saknar WiFi, exempelvis en stationär dator.
 • Väl godkänd hastighet och styrka. Med Asus Lyra kan du komma upp till runt 200 Mbit/s på hela tio meters håll, i ett trådlöst nätverk på 2.4GHz. Men om du väljer att placera WiFi-extendern något närmare kan du komma upp i så mycket som 450 Mbit/s. I ett nätverk på 5GHz ökar hastigheterna dock markant och du kan vänta dig en maxhastighet på 867 Mbit/s. Tyvärr kan uppkopplingen bli något knastrig om det är för många enheter som tankar mycket data och är uppkopplade samtidigt.
 • Enkel installation. Installationen är löjligt enkel, vilket också gör att Asus Lyra är den mest användarvänliga WiFi-förstärkaren bäst i test. Du pluggar in enheten och via din telefons bluetooth konfigureras sedan systemet. Allt detta sker via en mobilapp med stöd för både IOS och Android. Det är möjligt att installera Asus Lyra via en wps-knapp men experter avråder från detta eftersom det är krångligare. Inte minst för att hitta var signalstyrkan är lagom för att placera ut WiFi-extenderna – någonting som appen sköter automatiskt åt dig.

Sammanfattning av Asus Lyra

Fantastisk prestanda

Många smarta funktioner

Löjligt enkel installation

Ibland något laggig

Alla inställningar finns inte tillgängliga i appen

Netgear Orbi – För det stora hemmet

blank

Uppdaterade Priser

Ännu en WiFi-repeater som är både en router och en accesspunkt. Den här stilrena lösningen på at förlänga och förbättra din WiFi-signal är tillverkad av avancerad teknik som ger en stabil uppkoppling mellan router, förstärkare och dina enheter.

Specifikationer Netgear Orbi

Teoretisk max dataöverföringshastighet 1 266 Mbit/s
Stöd för 2.4GHz Ja
Stöd för 5GHz Ja
Storlek 170.3 x 225.8 x 78.9 mm
 • Tillförlitlig och stabil. Det positiva med att använda den här typen av WiFi-extender, som alltså kommer med en router, är att kopplingen i de flesta fall blir starkare och mer tillförlitlig. Just Netgear Orbi är en sådan tillförlitlig produkt som fungerar extra bra i och med sin 2 i 1-lösning eftersom det här systemet endast använder sig utav ett SSID. Det blir med andra ord färre kommunikations- och uppkopplingselement för enheterna att hantera. Dessutom är den extremt lättinstallerad enligt testpanelen.
 • Inte särskilt snabb men stark. Netgear Orbi har fördelen att den har lång räckvidd och därtill bland de längsta räckvidderna i den här guiden. Utan tvekan är det här en WiFi-förstärkare bäst i test. Tyvärr är inte Netgear Orbi den snabbaste routerförstärkaren på marknaden och vi hade kanske förväntat oss lite mer hastighet till en sådan avancerad teknik som Netgear Orbi i övrigt levererar.
 • USB 2.0. Netgear Orbi erbjuder en USB 2.0-port för direkt uppkoppling, vilket ju är en snabb lösning. Men, eftersom tekniken rusar framåt och det finns ett ännu snabbare alternativ, med 3.0, är vi inte helt sålda på detta.
 • Stort boende. Det bör nämnas att Netgear Orbi främst är anpassat för dig med ett stort boende, exempelvis om du bor i ett hus med två eller fler våningar och vill förlänga WiFi-signalen. En vanlig router brukar nämligen inte ha en räckvidd som täcker hela bostadsytan i ett hus. En WiFi-repeater med tillhörande router, såsom Netgear Orbi, är dessutom också oftast en stabilare lösning i ett större hus än en fristående WiFi-extender. Däremot, om du bor i ett mindre hem, menar experter att Netgear Orbis enorma räckvidd kanske snarare blir överflödig än hjälpsam.

Sammanfattning av Netgear Orbi

Lång räckvidd

Tillförlitlig och stabil

Endast stöd för USB 2.0Sammanfattning av guiden

Vi har nu tagit oss igenom fyra WiFi-förstärkare bäst i test. Två stycken som endast fungerar som WiFi-extenders och två varianter av signalförstärkare som kommer med en tillhörande router.

Allra först presenterade vi Ubiquiti UniFi AP AC LR som är en ren WiFi-extender i särklass. Det här är den bästa WiFi-förstärkaren och vi rekommenderar den starkt till dig som vill ha en riktigt stark och snabb WiFi-repeater. Ubiquiti UniFi AP AC LR är dock ett system främst för dig som redan har förkunskaper och är kanske något för avancerad för förstagångsanvändaren.

Då kanske TP-Link RE450 passar dig bättre. TP-Link RE450 är även den en ren WiFi-extender men med speciellt utvecklad tydlighet, vilket gör att nästan vem som helst kan installera den. TP-Link RE450 har också den fördelen att den har simpla men välutvecklade funktioner, så att den inte är särskilt svår att förstå sig på. Därtill ger den en god förstärkt WiFi-signal och är särskilt perfekt för att förbättra din WiFi-signal hemma.

Så hoppade vi över till WiFi-förstärkarna som kommer med en tillhörande router. Fördelarna med denna lösning kan läsas ovan.

Den bästa WiFi-extendern med tillhörande router måste vara Asus Lyra. Med en stabil uppkoppling, lång räckvidd och en imponerande hastighet tar Asus Lyra hem förstaplatsen med bravur. Installationen av denna hightech-WiFi-repeater är också otroligt enkel vilket gör att vi rekommenderar den till alla.

Om du bor i ett riktigt stort hem kanske du ändå borde kika på Netgear Orbi som är anpassad just för att täcka stora ytor. Netgear Orbi är speciellt utvecklad för dig som bor i ett hus med två, eller kanske till och med tre, våningar eftersom den förbättrar WiFi-signalen till ditt trådlösa nätverk med toppbetyg. Om det är just räckvidden du är ute efter är Netgear Orbi en stabil och stark lösning.

Vi hoppas att ni redan har funnit er favorit, men om inte kommer de en gång till här:

Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser

Ansvarig skribent

Profilbild Linnéa Skogh

Med många års erfarenhet i ryggen omfattar Linnéas intressen allt som har med träning, dryck och en optimerad vardag att göra. Hon är på ständig jakt efter den senaste teknikprylen och uppskattar framför allt teknologi som förbättrar livskvaliteten.