Trådlös router bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-13

Routern, eller bredbandsroutern som den också kallas, är förmodligen den mest anonyma delen av hemmets teknikpark. Men den är viktigare än många tror. Valet av router kan avgöra hur många som kan strömma film, musik och använda andra nättjänster samtidigt hemma.

Här hittar du flera trådlösa routers bäst i test. Du får också en guide som leder dig rätt i router-djungeln.

 

Bästa trådlösa routers just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till trådlösa routers bäst i test i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Linksys EA9500 – fartmonstret
D-link DIR-842 – gyllene medelväg
Synology RT2600ac – lyxrouter
D-link DIR-809 – lågbudget med stil

Kort om vinnarna

Det finns inte en enskild trådlös router bäst i test som är bäst för alla. Olika modeller är bra för olika typer av användning. Ska den trådlösa routern betjäna många användare samtidigt behöver du välja en modell med hög kapacitet och teknik för just detta. Där är vinnaren Linksys EA9500 ett bra val. Om du istället är ensam användare räcker det gott med en betydligt enklare – och billigare – modell. D-link DIR-842 är en bra modell för den genomsnittliga användaren.

Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser

Vad är en router?

Router, bredbandsmodem, bredbandsrouter. Kärt barn har många namn. Och tydligen också routern, lådan som ser till att dina datorer, mobilenheter, tv och andra apparater får kontakt med internet och med varandra.

När vi skriver router menar vi en trådlös router, alltså en som går att ansluta till via ett trådlöst nätverk, wlan. Och det är också främst just den trådlösa funktionen som gör att du behöver vara lite noggrann när du väljer. Väljer du fel kan du råka ut för segt internet, hackig uppspelning av filmer eller (i undantagsfall) helt enkelt att alla i familjen inte kan komma åt internet samtidigt.

Det är lätt att göra misstaget att förbise routern. Du fick ju en av din bredbandsleverantör som verkar funka bra. Och de som finns butikerna ser ju ungefär likadana ut, noterar du.

Nå, i själva verket kan det vara så att du betalar för en anslutning på 100 megabit, men bara når kanske en tredjedel av den hastigheten eller ännu mindre. Sannolikheten är rätt hög att det beror på routerns wlan-funktion. Routern du får som en del av ditt bredbandsabonnemang är förmodligen en rätt billig modell med prestanda därefter. Därför lönar det sig att shoppa efter ett alternativ.

Vad skiljer olika modeller åt?

Hastighet och räckvidd. Det är grovt sett de två faktorer som skiljer olika bredbandsroutrar åt. Och hastighet kan variera för såväl trafiken mellan internet och modemet som mellan modemet och de anslutna enheterna.

Som ofta när det gäller teknik får du en grov uppfattning av olika modellers kapacitet genom att tyda en och annan kombination av bokstäver och siffror. När det gäller bredbandsrouter är beteckningen du ska kolla efter ”802.11ac”. Den anger att routern följer den senaste teknikstandarden för nätverkskomponenter, vilket också innebär goda förutsättningar för hög hastighet.

AC återfinns också i en annan beteckning, exempelvis AC1200. Siffran indikerar hur snabb uppkoppling routern klarar av. Men siffran säger inget i absoluta termer om kapaciteten eller hastigheten, eftersom den består av summan av vad routerns ofta två eller tre olika radiodelar kan prestera teoretiskt.

Du får heller inte glömma hastigheten mot internet. Här bör du välja en modell som har ”gigabit”-hastighet. Inte för att någon enskild enhet kan utnyttja så höga hastigheter, däremot tjänar du på det när flera enheter exempelvis strömmar film samtidigt.

 

Dual band och Tri band – vad är det?

En av de tuffaste utmaningarna för en router är att tillgodose datahungern hos alla datorer, paddor och mobiler som ofta finns i ett hushåll. Någon strömmar film i pojkrummet medan föräldrarna strömmar en serie i vardagsrummet. Dottern och hennes kompisar bygger låtlistor på Spotify och sociala medier serverar löpande nya filmklipp till alla enheter i hushållet.

Det kan helt enkelt bli för mycket data och för många dataströmmar för en router att hantera. Tillverkarna försöker lösa det genom att använda olika frekvensband och flera wlan-radiodelar i en och samma router. I praktiken blir det ungefär som att ha flera åtskilda ingångar till routern vilket gör att det inte blir lika trångt när många enheter vill ut på internet. Därför använder tillverkarna begrepp som ”dual band” och ”tri band”, dubbelband och trippelband på svenska. Båda varianterna utnyttjar två olika frekvensband. Trippelband innebär att det finns tre separata kanaler vilket ökar möjligheterna att tillgodose behovet hos många anslutna enheter samtidigt.

Vilka faktorer är viktiga?

Hur många enheter ska din router klara av att hantera? Det är den första frågan du behöver besvara när du står i begrepp att välja bredbandsrouter. Om du räknar med 100 megabit per enhet och multiplicerar med antalet så landar du på en rimlig nivå, åtminstone mellan tumme och pekfinger.

Det är här beteckningar som AC750, AC1200 och AC3600 kommer in. Siffran anger routerns sammanlagda hastighet. Även om det är en teoretisk siffra som i praktiken motsvaras av ungefär hälften ger den en bra vägledning om du utgår från 100 megabit per enhet som beskrivet ovan.

En bra tumregel är att om ni är fler än tre användare i hushållet där routern ska stå bör du välja en router med A 2600 eller AC3200 eller högre. Annars räcker det med AC1200 eller till och med AC750.

Utöver hastighet har en del routrar funktioner som gör det möjligt att skapa gästnät, med bland annat begränsad åtkomst för ökad säkerhet, och spela upp mediaströmmar (ljud och video). En del modeller har även funktioner för säkerhetskopiering.

Hos somliga routrar det också att begränsa vilka webbsajter som går att komma åt, för att exempelvis på det sättet skydda barn från olämpligt innehåll.

Utseendet hos routern är kanske inte det du sätter högst på listan över urvalskriterier. Men det kan ändå vara värt att ha med sig på shoppingrundan. Du behöver sällan acceptera en stor, skrymmande låda med spretande antenner som pälsen på en igelkott. Det finns modeller som är diskreta och går att hänga på väggen för minimal visuell inverkan på inredningen.

Använd routern som NAS eller molnlagring

Flera routermodeller har usb-anslutningar för hårddiskar, vilket ger möjlighet att använda dem som nätverkslagring, så kallad NAS (Networked Attached Storage). Den här möjligheten är snarare nice-to-have än must-have. Om du vill kunna lagra data i ditt nätverk är det bättre att satsa på en riktig NAS-enhet för högre tillförlitlighet och säkerhet.

USB-kontakten kan också användas för att ansluta en skrivare, som då blir tillgänglig för alla enheter som är anslutna till det trådlösa nätverket. Det är emellertid inte säkert att just din skrivare går att använda på det här sättet – kolla innan du väljer router.

Ordlista

Accesspunkt. Basstation i ett trådlöst nätverk, exempelvis i form av en trådlös router.
Ad-Hoc. Nätverkskoppling direkt mellan två enheter, exempelvis två datorer.
Mbps. Megabit per sekund. Enhet som anger datahastighet i nätverket.
Mu-mimo. Står för Multi User Multiple Input Multiple Output och innebär att routern kan “prata” med upp till fyra enheter samtidigt. Utan tekniken delar flera enheter på en anslutning eller kanal, vilket ger lägre hastighet.
SSID. Service Set Identifier. Namnet på ett trådlöst nätverk.
WEP. Teknik för kryptering av trafik i trådlöst nätverk (äldre)
Wi-gig. Wireless Gigabit Alliance. Teknik för riktigt höga hastigheter i det trådlösa nätverket. Kort räckvidd dock.
WPA, WPA2. Wifi Protected Access. Tekniker för kryptering av trafik i trådlöst nätverk.

Trådlös router bäst i test

Här har vi samlat fyra trådlösa routers bäst i test o olika modeller och för olika typer av användare. Vi har finkammat tester på nätet och i tidningar och även tagit del av användaromdömen. För att täcka så många typer av användare som möjligt har vi inkluderat fyra olika modeller.

Linksys EA9500 – fartmonstret

Uppdaterade Priser

Den är stor, dyr och ful med åtta svarta, decimeter höga antenner. Men snabb som attan. Linksys EA9500 är rätt trådlösa router bäst i test för dig som kräver det bästa i fråga om prestanda. Routern använder tre olika frekvensband för att kunna ta hand om så många enheter som möjligt utan att tappa i prestanda. Den är även snabb som tåget (eller flyget snarare) om du väljer att ansluta enheter via en nätverkskabel.
Linksys EA9500 får också goda omdömen och höga betyg för att den ger en synnerligen bra täckning.

Denna trådlösa router bäst i test är också i det närmaste fullfjädrad i fråga om funktioner. Linksys EA9500 går att använda som en filserver om du ansluter en hårddisk till den. Du kan dela ut en skrivare i nätverket och gränssnittet låter dig också blockera vissa sajter.
Till nackdelarna hör som sagt att den är stor och klumpig (eller ful rentav). Priset gör att det inte är modellen du väljer om du inte behöver den höga hastigheten och den goda täckningen. För övrigt går den inte att väggmontera.

Omdömen från användare
”I övrigt är det den bästa och enklaste router jag någonsin haft. Äntligen har jag WiFi med täckning i hela huset. Problemfri maskin på alla sätt och vis och fungerar så som man vill att en router ska fungera.” Prisjakt

”Kanonbra! Grymt nöjd och med bra räckvidd. Räcker till alla i hela familjen.” Prisjakt

Specifikationer Linksys EA9500

Funktioner Föräldrakontroll – skrivarserver – filserver – gästnät
Trådlösa protokoll 802.11ac (ac5400)
Frekvensband 2.4 + 5 + 5 GHz
Antenner 8 externa
Anslutningar 4 gigabit lan/wan – 2 x USB
Säkerhet Wpa – wpa2 – wps

D-link DIR-842 – gyllene medelväg

Uppdaterade Priser

När priset är lika viktigt som prestandan torde D-Link DIR-842 vara ett intressant alternativ av trådlös router bäst i test. Den är inte billigast (i den här samlingen är det D-Link DIR-810L) och inte långsammast. Men eftersom det rör sig om AC1900-router är det inte heller modellen du väljer om ni är fler än tre som ska använda internetanslutningen samtidigt.
D-Link DIR-842 är helt enkelt en riktigt hygglig medelväg, och har för övrigt en funktion som gör det möjligt att skapa gästnätverk (ett sätt att ge tillfälliga användare tillgång till internet men inte övriga nätverksresurser). Däremot kan du inte ansluta en extern hårddisk eller skrivare till den.

Omdömen från användare
”… den har funkat hur bra som helst. bra med två separata band (5GHz och 2.5GHz)…” Prisjakt

”Varken hastighet eller räckvidd är i absoluta toppklass men sett till priset jag betalade väldigt bra och enormt mycket bättre än utan 5ghz-stöd.” Prisjakt

Specifikationer D-link DIR-842

Funktioner Gästnät
Trådlösa protokoll: 802.11ac (ac1900)
Frekvensband 2.4 + 5 GHz
Antenner 4 externa
Anslutningar 4 gigabit lan/wan – 1 USB
Säkerhet Wpa – wpa2 – wps

Synology RT2600ac – lyxroutern

Uppdaterade Priser

Måhända är Synology RT2600ac den bästa trådlösa routern för den kräsne, för finsmakaren. Den är snabb, men inte snabbast. Däremot glänser den ifråga om funktioner. Anslut en hårddisk så har du en NAS. Mata in minneskortet från kameran så kommer du åt innehållet över det trådlösa nätverket. Tala om mellan vilka tider dina barn ska få surfa så ser routern till att hålla dem från internet övriga tider. Eller varför inte skapa en vpn-anslutning (krypterad tunnel) så att du på ett säkert sätt kan komma åt dina enheter hemma när du är på kontoret eller på resa?
Dessutom har Synology RT2600ac en ovanligt lätthanterlig app där allt detta sköts.
Nackdelar? Det skulle vara priset och en otympliga formen.

Omdömen från användare:
”Kändes lite för dyr när jag beställde den men nu när jag installerat den känns den värd varenda krona då den är både snabb och tokstabil.” Prisjakt

”Har nu två stycken, har aldrig någonsin haft så klanderfritt internet som det är nu.” Prisjakt

Specifikationer Synology RT2600ac

Funktioner Föräldrakontroll – skrivarserver – filserver – gästnät
Trådlösa protokoll 802.11a/b/g/n/ac (ac2600) mu-mimo
Frekvensband 2.4 + 5 GHz
Antenner 4 externa
Anslutningar 4 gigabit lan/wan – 2 x USB – SD-minneskort
Säkerhet Wpa – wpa2 – wps

D-link DIR-809 – lågbudget med stil

Uppdaterade Priser

Ibland är tråkig bra. Som i fallet med D-Link DIR-809. Det är den absolut tristaste routern i samlingen här. Och det är dess främsta styrka. Du installerar den lilla, oansenliga burken. Du ställer den i ett hörn. Och glömmer den.

Medan andra modeller skriker ut sin närvaro med märkliga former och spretande antenner och märkliga former är den här som en tyst, grå mus. Den märks inte. Den har visserligen tre externa antenner, men i övrigt en blygsam formgivning. Det innebär inte att den inte gör sitt jobb. Visserligen är det inte en gigabit-router, den är alltså ingen hastighetsmonster. Och även om den följer den senaste ac-standarden är hastigheten även i den trådlösa delen förhållandevis blygsam. Därför är det knappast routern du väljer om ni är många i hushållet som ska använda den. Och det är knappast modellen du väljer om du behöver möjlighet att begränsa surftid för specifika enheter. Eller om du vill kunna ansluta en hårddisk för att använda som lagring.

Men är du ute efter en billig, pålitlig trådlös router bäst i test och inte har särskilda krav bör du ta en titt på den här.

Omdömen från användare:
”… är verkligen pålitlig och gör jobbet.” Prisjakt

”.. är klockren känns precis som att surfa via kabel. Jag har bara 1 dator så är man en stor familj med många datorer kanske man bör satsa på någon av de lite kraftfullare modellerna.” Prisjakt

Specifikationer D-link DIR-809

Funktioner Viss föräldrakontroll
Trådlösa protokoll 802.11ac (ac750)
Frekvensband 2.4 + 5 GHz
Antenner 2 externa
Anslutningar 4 lan/wan
Säkerhet Wpa – wpa2 – wps

Sammanfattning av trådlös router bäst i test

Den trådlösa routern må vara en tråkig pryl att lägga pengar på. Men om du inte gör ett medvetet och informerat val riskerar du att drabbas av långa laddningstider och svårigheter att strömma film. Här har vi gått igenom några trådlösa router bäst i test som hyllats av paneler och användare.

Prioriterar du hög hastighet och många samtidiga användare är Linksys EA9500 ett givet val. D-Link DIR-842 är modellen för dig som har mer blygsamma, men robusta, krav. Gillar du många funktioner är Synology RT2600ac en het kandidat. Lågbudgetroutern från D-link, DIR-809, skäms inte för sig även om den inte lämpar sig för tyngre användning.

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser