Surfplatta bäst i test

Numera finns en stor mängd märken och modeller att välja mellan när det kommer till surfplattor. Till det yttre är de alla slående lika, men på insidan skiljer de sig åt. För att underlätta ditt val får du i denna guide ingående information om de fem marknadsledande surfplattorna just nu. Vinnaren av surfplatta bäst i test blev Apples iPad Pro 10.5 som imponerade med sin kraft, fantastiska skärm och mångsidighet.

 

De bästa surfplattorna just nu

Dessa är just nu våra toppval av surfplattor. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Apple iPad Pro 10.5 – Surfplatta bäst i test
Samsung Galaxy Tab S3 – Riktigt bra androidplatta
Amazon Fire HD 8– Bästa budgetval
Apple iPad 9.7 (2017) – Marknadsledande platta till rimligt pris
Microsoft Surface Pro – Om du vill ersätta din laptop

 

Topp tre

Även om Apple tillverkar fantastiska surfplattor så finns det fler märken där ute. Här nedan presenteras tre surfplattor som vi tycker har gjort sig förtjänta av lite extra uppmärksamhet. Vill du se hela testet, med ytterligare två surfplattor, fortsätt läsa.

Apple iPad Pro 10.5

Uppdaterade Priser

Det råder ingen tvekan om att Apple är marknadsledande när det kommer till surfplattor. iPad Pro är lika vacker utanpå som inuti. Den kan skryta med retina-skärm med 2224 x 1668 pixlars upplösning med ProMotion och hela 120 Hz uppdateringsfrekvens, A10X Fusion-chip, fyra högtalare, dubbla mikrofoner och 10 timmars batteritid.

 

Samsung Galaxy Tab S3

Uppdaterade Priser

Men för dig som sann Android-älskare kanske det sticker i ögonen med en produkt från Apple i toppen av testet. Denna surfplatta från Samsung förtjänar sin topplats tack vare sin slimmade design, den fantastiska AMOLED-skärmen som ger djupa färger och bättre detaljrikedom, AKG-högtalarna och Styluspennan. Det är en mycket bra surfplatta som är perfekt för mediekonsumtion.

 

Amazon Fire HD 8 (7th generation)

Uppdaterade Priser

Om du suktar efter en surfplatta men är rädd om ekonomin rekommenderar vi Amazon Fire HD 8. Det är en enkel liten sak till ett fantastiskt pris. Amazon Fire HD 8 är en välfungerande och hållbar surfplatta till ett otroligt lågt pris, perfekt för hela familjen att dela på. Dessutom kommer den i flera roliga färger att välja mellan.

 

Vad du bör ha i åtanke inför köpet

En surfplatta kan användas för mer än att sträcktitta på favoritserien, kolla mailen eller spela Wordfeud. På marknaden finns flera modeller som är så kraftfulla att de kan ersätta din laptop. I detta test finns både klassiska surfplattor och mer kraftfulla, datorliknande plattor. Men skillnaderna i pris kan vara stora, det gäller därför att tänka ett varv till innan du väljer surfplatta.

Utöver de mer självklara frågorna som budget, design, handhållen komfort, batteritid etc. så finns det en övergripande fråga du bör ställa dig: Vad ska du använda surfplattan till? När du fastställt dess användningsområde handlar det framförallt om två frågor: Vilken storlek behöver du och vilket operativsystem föredrar du?

 

Vad ska du använda din surfplatta till?

Den första frågan du bör ställa dig är alltså vad du ska använda din surfplatta till. Vill du titta på tv, spela spel, läsa e-böcker, jobba under pendlingen eller bara hålla koll på sociala medier? Vad du vill göra med din surfplatta bör spela in i vilken du väljer. Om barnen ska få använda surfplattan så är även det en viktig faktor. Vi kan sammanfatta det som följer:

Vill du titta på videos och spela spel så bör du se till ljudet, storleken, processorn och skärmupplösningen. Sök efter en surfplatta med bra högtalare, snabb processor och bra skärmupplösning (PPI), gärna med adderade funktioner som gör skärmen ännu bättre.

Vill du läsa e-böcker, kolla mail, sociala medier och kanske en video så räcker en 7-tums skärm och du behöver inte söka efter varken bästa skärmupplösning, ljud eller kamera. Du kan då välja en billigare surfplatta utan problem.

Vill du arbeta från din surfplatta så kan det vara klokt att kika i det övre skiktet. För att kunna hantera din arbetsbörda behöver du en stark processor, bra skärm och mycket utrymme. Är du grafisk designer, konstnär eller dylikt så är bland annat uppdateringsfrekvens och möjlighet till att använda styluspenna och ansluta tangentbord viktigt.

 

Vilken storlek behöver du?

Återigen, vad ska du göra med din surfplatta? Om du är grafisk designer kanske du ska överväga en större modell för att kunna få den stora skärmen, likaså om du planerar att utföra skrivarbeten. Med en större och dyrare surfplatta kan du få möjligheten att ha dina dokument direkt i maskinen, multitaska med split-screen och få system som skyddar känslig information.

Runt 10-tum är idag standard för en surfplatta. Planerar du att arbeta från den så är det en sådan storlek som du bör rikta in dig på. Den storleken gör att du utan problem kan läsa texter, se hela websidor och få en bättre upplevelse när du ser på video.

En mindre surfplatta kan passa om du vill använda den hemma och se film eller kolla sociala medier. Då räcker det med 7-tum eller mindre.

 

Vilket operativsystem föredrar du?

Det finns idag tre operativsystem som förtjänar din uppmärksamhet när det kommer till surfplattor: Apples iOS, Googles Android och Microsofts Windows.

Apple iOS passar väl för surfplattor då systemet är användarvänlig, intuitiv och erbjuder ett väldigt stort utbud av appar. Med iOS 11 får du dessutom kvaliteter som liknar en laptops.

Google Android funkar riktigt bra när det kommer till nöjen såsom e-böcker, media och spel. Den är enkel att använda men kan ta längre tid att lära sig än iOS. Flera företag använder sig av Android, bland annat Samsung, Amazon och Huawei, vilket ger dig ett större utbud att välja mellan. Värt att ha i åtanke är att det inte finns särskilt många Andorid-appar som anpassats efter surfplatta.

Microsoft Windows hamnar ofta lite i skymundan när det kommer till surfplattor, och det med all rätt, i alla fall när det kommer till medier. Det är inte ett operativsystem som ännu optimerats för surfplattor. Välj en surfplatta med detta operativsystem om du siktar på att använda surfplattans som din främsta enhet, alltså istället för en laptop. Ska du inte arbeta från din surfplatta så kan du gott välja ett annat operativsystem.

 

Vilka kvaliteter har en surfplatta bäst i test?

Endast den senaste tekniken accepteras för att en surfplatta ska få inkluderas i denna guide. Vi har sökt efter surfplattor som uppfyller följande krav:

  • Användarvänlighet. Surfplattan ska vara enkel att förstå och använda.
  • Stark och snabb. För att få den hedervärda titeln surfplatta bäst i test måste enheten i fråga ha bland annat en kraftfull processor och system utöver pixelantal som ökar på upplevelsen av att allt på skärmen är kristallklart och flytande, helst utan märkbar fördröjning.
  • Passande för målgruppen. Inte alla surfplattor i guiden är extremt kraftfulla och snabba, men de passar för den som ska använda den. Vi har haft i åtanke vad den ska användas till och inkluderat även billigare alternativ.
  • Bra batteritid. Det säger sig själv att en surfplatta utan bra batteritid är rätt meningslös.
  • Hållbarhet. Den ska inte gå sönder efter en kort tids användning.

 

Surfplattor i test

Du har redan fått bekanta dig med tre av våra toppval. Här nedan presenteras ytterligare två surfplattor och du får mer ingående information om alla fem.

Apple iPad Pro 10.5 – Surfplatta bäst i test

Uppdaterade Priser

Surfplattan i sig skriker kvalitet från första ögonkastet. Det tunna chassit kombinerat med avrundade kanter och robust material skapar en svårslagen kvalitetskänsla. Och insidan är inte sämre, iPad Pro har en otroligt snabb processor, löjligt snygg skärm och flera andra funktioner som gör den till vårt och många andras toppval. Billig är den inte, men om endast det bästa duger så är det en väl värd investering att göra.

Specifikationer Apple iPad Pro 10.5

Mått 174 x 250 x 6.1 mm
Vikt 469 g
Processor Apple A10X Fusion; Hexa Core; 2.38 GHz
Skärm 2224 x 1668 pixlar; 264 PPI; LCD; ProMotion; True Tone
Skärmstorlek 10.5 tum
Internt lagringsutrymme 64 GB
RAM-minne 4096 MB
Kameror Bakre kamera 12 MP; Främre kamera 7 MP
Högtalare Flerkanal
Operativsystem Apple iOS 11
Batteritid 10 h
Övrigt Fingertrycksavläsare; Reptålig display; Stöd för styluspenna

Snabb och kraftfull

Att iPad Pro blir surfplatta bäst i test är inte på något sätt förvånande. Den är överlägsen när det bland annat kommer till hastighet. Den har Apples A10X Fusion CPU som har hela 6 processorkärnor plus en grafikdel med 12 kärnor, med 46GB RAM. Det ger enligt utsago 30% snabbare beräkningshastighet och 40% snabbare grafik.

Dess kraft och kvickhet är dubbla den som du finner i bland annat Samsungs platta Galaxy Tab S8. Den är nästan lika snabb och kraftfull som en Macbook Pro. Det gör bland annat att appar och program fungerar bättre, och att du kan redigera bilder och videor som tar upp mycket minne, utan någon form av fördröjning.

Skärmen är även den kraftfull. Det är bland annat tack vare det Apple kallar ”ProMotion”, alltså 120HZ uppdateringshastighet. Det gör att rörelser på skärmen flyter bättre. När du växlar mellan sidor, scrollar i en text eller redigerar bilder så går det fort och problemfritt, utan fördröjning. Goda nyheter för dig som ägnar dig åt en konstform eller ett arbete som kräver att du målar i digitala program. Styluspenna följer med alla dina rörelser på ett sätt som vi inte tidigare sett med en surfplatta.

För att göra skärmen ännu lite bättre, det vill säga utöver dess 2224 x 1668 pixlars upplösning (264 ppi), har iPad Pro så kallad True Tone-skärm. Det innebär att skärmen anpassas efter färgerna i rummet, det kan liknas vid den vitbalans som ofta finns i kameror. True Tone gör att mängden vitt ljus justeras på skärmen, allt för att skapa bästa upplevelse. Därtill är iPad Pro ljusare än tidigare plattor med hela 600 nits. Parat med att skärmen inte är reflexiv gör det att du utan problem kan använda plattan även i direkt solljus.

Högkvalitativa högtalare och kamera

Kameran som kommer med iPad Pro kan liknas med den för iPhone 7, alltså en riktigt bra kamera med 12 megapixlar och f/1.7 lins och blixt och 4k video. Bilderna som tas med denna platta blir detaljrika med skarpa och djupa färger. Kameran som är framåtvänd har 7 megapixlar och gör att du kan få skarpa samtal via FaceTime, Skype, Discord och tjänster som den kameran behövs för. En bra kamera kanske känns onödigt för en surfplatta men det är riktigt praktiskt när det kommer till dokumentskanning.

Än viktigare är kanske högtalarna. Apples tidigare modeller av iPads har alla haft bra högtalare, men denna är ännu bättre. Den har två högtalare på toppen och två på botten. Dessa fyra högtalare ger högt och klart, rent ljud, men utan att göra avkall på basen. Den kan utan problem ersätta en bluetooth-högtalare och ger fantastiskt ljud när du ser på video. Dessutom finns en funktion som riktar ljudet beroende på hur du håller surfplattan.

Nästan som en dator

iPad Pro har många av de kvaliteter som en laptop har, särskilt med IOS 11 som mjukvara. IOS 11 möjliggör för ett helt nytt filsystem. Det tillåter dig att ha dina filer tillgängliga direkt på iPaden, oavsett om de ligger i Google Drive, OneDrive, iCloud eller dylikt. Om du använder din dator till att främst skriva texter, redigera bilder och video samt till underhållning och sociala medier så kan iPad Pro 10.5 fungera som dator. Dessutom har den 10 timmars batteritid, så att du inte behöver oroa dig för att finna eluttag stup i kvarten. Glöm bara inte att köpa till ett tangentbord. Apple har ett eget som kan anslutas via deras ”smart connector” och fungera som skal när det inte används.

Det kan dock vara värt att ha i åtanke att priset, med tillbehören och mängden minne du vill ha på enheten, kan närma sig priset för en faktisk laptop. Men vill du ha en smidigare maskin som utan problem kan tas med i princip överallt och fungera som en dator så är iPad Pro ett riktigt bra alternativ. Dessutom är den enkel att använda och Apple hyllas ofta för hur intuitivt iOS är, samt att det stora utbudet av appar (även för produktivitet) gör att den kan användas i arbete utan problem.

Sammanfattning

Surfplatta bäst i test, det är en titel som iPad Pro 10.5 onekligen har gjort sig förtjänt av. Den är nästan onödigt snabb, har fantastisk skärmupplösning, ett smidigt operativsystem, mäktigt ljud, lång batteritid och miljontals appar. Men smakar det så kostar det, iPad Pro är i det övre prissiktet. Om du bara nöjer dig med det bästa eller planerar att ersätta din laptop med en surfplatta så råder vi dig att köpa denna. Om det endast är en funktionell och bra surfplatta som du söker så kan du fortsätta läsa för att finna ett par billigare alternativ.

Otroligt snabb och kraftfull
Skärm med bra skärpa, djupa färger, ProMotion och True Tone
Lång batteritid
Kraftfulla högtalare

Nästan lika dyr som en laptop med de tillbehör som behövs

Samsung Galaxy Tab S3 – Riktigt bra androidplatta

Uppdaterade Priser

Samsungs senaste surfplatta briljerar med HDR AMOLED-skärm, snygg design och en bra Styluspenna. iPad Pro är riktigt, riktigt bra, men det är inte den enda imponerande surfplattan på marknaden. Samsung Galaxy Tab S3 är en bra konkurrent och ett bra val för dig som vill ha en surfplatta med Android som operativsystem.

Specifikationer Samsung Galaxy Tab S3

Mått 169 x 237 x 6 mm
Vikt 429 g
Processor Qualcomm Snapdragon 820 APQ8096; Quad Core; 1.6 GHz
Skärm 2048 x 1536 pixlar; 264 PPI; OLED (AMOLED)
Skärmstorlek 9.7 tum
Internt lagringsutrymme 32 GB
RAM-minne 4096 MB
Kameror Främre kamera 13 MP; Bakre kamera 5 MP
Högtalare Fyra AKG-högtalare
Operativsystem Android 7.0 Nougat (64-bit)
Batteritid 12 h
Övrigt Fingertrycksavläsare; stöd för styluspenna; möjlighet till microSD

Imponerande skärm och bra ljud

Det mest imponerande med Galaxy Tab S3 är dess skärm. Den har 2048 x 1536 pixlars upplösning SUPER AMOLED skärm med stöd för HDR. Det ger en upplevelse som känns nästan som på bio, med ett stort färgspektra och pixeltät ljus skärm. Det är inte alla videotjänster som stödjer HDR än, men när du väl finner en HDR-video så ser det fantastiskt ut, nästan bättre än på iPad Pro.

Om man jämför Apples IPS LCD-paneler med Samsungs AMOLED så ser man att med AMOLED blir färgerna djupare, skarpare och mer levande. Skärmen kan även bli väldigt ljus, runt 500 nits, vilket gör HDR-videos ännu bättre.

Galaxy tab S3 har även den fyra högtalare som utvecklats av ljudgiganten AKG. Ljudet är betydligt bättre än tidigare modeller och påminner om stereoljud. Det är 1.64 Watt per högtalare. Det fungerar bra när du ser på film eller serier, och är praktiskt när du använder tjänster såsom Skype eller Discord. Ljudet blir ännu bättre när du sätter in AMOLED-cinema.

Mjukvaran och funktioner

Galaxy tab S3 har Snapdragon 820 processor, vilket känns något daterat med tanke på att det har några år på nacken. Men det fungerar väl och surfplattan tickar på utan problem, fördröjningar eller lagg.

Galaxy Tab S3 har Android 7.0 med Samsungs UI som liknar de operativsystem som återfinns i Samsungs telefoner och tidigare surfplattor. Det är ett väletablerat operativsystem som är enkelt att använda som är mer ”öppet” än Apples iOS. Det gör att du kan anpassa fler delar av surfplattan efter dina egna behov. Med Andorin kan du exempelvis ändra designen, lägga till widgets och installera olika grejer från tredjepart.

En stor fördel som denna surfplatta har är att Styluspennan följer med vid köpet. Och den ger dig många fler möjligheter. Bland annat kan du använda den för att navigera i den lilla menyn i form av en halvcirkel på sidan, den dyker upp när du har pennspetsen nära skärmen och trycker på knappen på pennans sida. Det finns även fler sådana funktioner, bland annat Samsung Notes, Smart select, Screen Write, Magnify, Translate, Glance. Dessa funktioner finns där för att underlätta användandet av surfplattan. Dessutom känns den som nästan som en vanlig penna när man målar eller skriver med den.

En funktion som vi gillar är barnläget, som förändrar designen på plattan och gör att du kan tidsbegränsa användandet av surfplattan. En stor fördel med denna är att du kan sätta i ett sd-kort på upp till 256 GB, vilket blir bra mycket billigare än att köpa till förvaring till en iPad Pro.

Design, kamera och batteritid

Galaxy Tab S3s design är värd att talas en del om. Den är 6mm tunn och har en ram i metall som håller fast det glas som täcker både framsida och baksida. Det är onekligen en stilren och elegant design, när den är ren. Att den är gjord nästan helt i glas gör den visserligen hållbar, men det gör även att den snabbt blir nerkladdad av fingeravtryck.

Designen påminner om Samsungs mobiltelefoner, med skärm som går ut långt i de rundade kanterna. Den är dock varken damm eller vattentålig. Men den är riktigt skön att hålla i tack vare dess tunna design och lätta vikt.

Kameran är bra men inget att jubla över. Den har 13MP-kamera på baksidan men ger inte särskilt skarpa bilder. De är inte bättre än de tagna med en modern mobilkamera. Det är svårt att ta bilder på rörelse då kameran är rätt långsam. Men å andra sidan så är det få som köper en surfplatta med syfte att fotografera sin omgivning så det är inget som borde avskräcka dig om du är lockad av denna surfplatta.

Batteritiden är riktigt bra med 12 timmar. Det räcker utan problem för användning under dagen. Om du ser HDR-videor så kräver det dock lite mer batteri. Men den tar bara ungefär 2 timmar av laddning.

Sammanfattning

Samsung Galaxy Tab S3 är en premiumplatta med Android som operativsystem. Skärmen är det mest imponerande med denna surfplatta, men det är även Styluspennan och förmågan att ladda ner till exempel word-programmen. Vill du ha en avancerad surfplatta som funkar bra både för nöjen och arbete och med riktigt bra prestanda men utan att betala den stora summa som iPad Pro krävs så är Samsung Galaxy Tab S3 ett bra alternativ.

Riktigt bra AMOLED-skärm
Smidigt med medföljande S-pennan
Snygg design och riktig kvalitetskänsla
Öppet operativsystem som låter dig anpassa mer efter tycke och smak

Inte lika kraftfull som iPad Pro
Operativsystemet är inte helt anpassat till surfplatta
Fortfarande dyr

Amazon Fire HD 8– Bästa budgetval

Uppdaterade Priser

Om du vill ha en surfplatta till lågt pris är Amazon Fire HD 8 svårslagen. Den har ett stort antal nöjda användare och fungerar riktigt bra utan några extra funktioner och finesser. Det är ett bra val för barnfamiljen eller den som tycker att lågt pris är viktigast.

Specifikationer Amazon Fire HD 8

Mått 214 x 128 x 9.7 mm
Vikt 369 g
Processor MediaTek MT8163V/B; Quad Core; 1.3 GHz
Skärm 1280×800 pixlar; 189 PPI; LCD
Skärmstorlek 8 tum
Internt lagringsutrymme 32 GB
RAM-minne 1536 MB
Kameror Bakre kamera 2 MP; Främre kamera 0.3 MP
Högtalare 2-kanal stereo
Operativsystem FireOS 5
Batteritid 12 h
Övrigt Möjlighet till microSD; Alexa

Enkel men funktionell design

Den är inte bäst och imponerar varken med kamera, skräm eller kraft. Men det är en funktionell och extremt billig surfplatta. Den har en 8-tums skärm som omringas av en svart fyrkant. Baksidan är i matt plast och du kan välja mellan att få den i svart, blå, gul, marinblå och röd. Färgerna är roliga men avslöjar att plattan är något billigare. Väljer du en svart skulle den kunna passera som en av de dyrare surfplattorna. Men som sagt, det är en smaksak, gillar du starka färger eller ska ge den till ett barn så är det idealisk design.

Trots sitt plastskal är den robust och hållbar. Användare vittnar om att den inte glider särskilt lätt och är mycket skön att hålla i handen. Den håller bra även när man tappar den, ytterligare en fördel för barnfamiljen. Framsidan av plattan har inga knappar, de sitter på ovansidan vilket är bra då den inte är särskilt stor med måtten 21,4 x 12,8 x 9,2 cm. Knapparna blir då lättillgängliga och du kommer inte åt dem av misstag. Det kanske låter litet men skärmen är lagom stor, den är mellan en mindre surfplatta och den större iPaden. För mediekonsumtion räcker det gott och väl.

Du kan även skapa en egen profil till barnen, vilket ännu mer talar för att Amazon har skapat en nöjesplatta som kan användas av hela familjen.

Hur bra är skärmen?

När det gäller surfplattor så får du för det mesta vad du betalar för. Det innebär i detta fall att skärmen på en Amazon Fire HD 8 inte kan mäta sig med de dyrare modellerna, med det vore inte heller rättvist att jämföra dem eftersom att denna är flera tusen kronor billigare. I vilket fall har Amazons surfplatta en HD-skärm med en upplösning på 1280 x 800 och 189ppi. Den har HD-stöd för videos, vilket är fantastiskt bra.

För priset är skärmupplösningen alltså imponerande. Den spelar upp videos med riktigt bra skärpa och ljus. Är man petig och tittar noga så kommer man snabbt att lägga märke till att det finns en viss grynighet vid videospelning. Ibland kan skärmen kännas något dunkel. Vi råder dig därför att ha högsta ljus på skärmen för att undvika den störande känslan. Bedömningen blir ändå att du får bra skärpa för text, bild och video för priset. Du kan egentligen inte kräva mer utan att betala mer.

För att kunna avnjuta videor utan problem så är det nästan ett måste med ett Amazon Prime konto. Amazons ekosystem är näst intill ett måste för att få ut det mesta av denna surfplatta. Då kan du synka med ditt Prime-konto och få ut riktigt bra grejer som synkar snyggt mellan de olika kontona. Då kan du dessutom ladda ner filmer och serier från Amazon direkt i plattan och har enkelt tillgång till deras utbud.

Hur är den att använda?

Amazons surfplatta kan inte ersätta en laptop, den är till för nöjen såsom mediekonsumtion, att kolla mailen, läsa böcker och hålla koll på sociala medier. Den är inte särskilt kraftfull och kan upplevas som långsam vid exempelvis scrollande. Den har MediaTek processor som har fyra 1.3GHz Cortex-A53 kärnor och en dual-core variant av Mali T720 GPU. Det parat med att den har 2GB RAM gör att du behöver ha en del tålamod och inte kan förvänta dig samma hastighet som iPad Pro eller Samsung Galaxy Tab S3 (som har 4 GB RAM och starka processorer). Men för priset är det faktiskt rimligt.

Amazon Fire HD 8 har Fire OS, ett operativsystem som i grunden är Android men som ser helt annorlunda ut. Är du ett fan av Amazon och tjänster kopplade till dem så kommer du att gilla detta system då det finns flera hemskärmar såsom Kindle, Audible, Instant Video och givetvis Amazon självt, för att bara nämna några. Det är inte lika användarvänligt och organiserat som hos de dyrare surfplattorna, men kan du ha överseende med det så är detta en bra surfplatta.

Batteritiden, däremot, är förvånansvärt bra med hela 12 timmar vid normal användning. Perfekt om du ska resa långt och själv vill ha underhållningen eller hålla barnen upptagna. Gällande högtalarna nöjer vi oss med att konstatera att det är helt okej, nästan lite stereoljud om man vill vara snäll men ingenting att jubla över.

Sammanfattning

Billig, smidig och bra mediaspelare. Amazon Fire HD 8 fungerar väl om du vill ha en surfplatta att kolla sociala medier och underhålla dig eller familjen själv med. Har du ett Amazon Prime konto så får du tillgång till hela det digitala ekosystemet, vilket inte är illa om du gillar serier, böcker, musik och annat som Amazon eller tjänster kopplade dit erbjuder. Dessutom är den kompatibel med Alexa, vilket är en spännande utveckling och något som gör denna surfplatta unik.

Billig
Robust och skön att hålla
Fungerar väl som mediespelare
Kompatibel med barn

Saknar flera av de funktioner och kvaliteter som dyrare surfplattor har
Plastig

Apple iPad 9.7 (2017) – Marknadsledande platta till rimligt pris

Uppdaterade Priser

Tidigare i denna guide fastslogs att Apple gör riktigt bra surfplattor, och deras nyaste surfplatta är inget undantag. Den är bra mycket billigare än iPad Pro men har samma höga kvalitet och passar bra om man främst tänkt använda paddan för lätt arbete, nöjen och sociala medier.

Specifikationer Apple iPad 9.7 (2017)

Mått 169 x 240 x 7.5 mm
Vikt 469 g
Processor Apple A9; Dual Core; 1.85 GHz
Skärm 2048×1536 pixlar; 264 PPI; LCD
Skärmstorlek 9.7 tum
Internt lagringsutrymme 32 GB
RAM-minne 2048 MB
Kameror 8 MP bakre kamera; 1.2 MP främre kamera
Högtalare 2-kanal stereo
Operativsystem iOS 11 (64-bit)
Batteritid 10 h
Övrigt Fingeravtrycksläsare; Reptålig display; stöd för NFC.

Färre funktioner men fantastisk prestanda

Apples nya iPad är bra mycket billigare än iPad Pro, utan att kompromissa om den höga kvaliteten. Den är varken lika snabb eller kraftfull som iPad Pro, men det är inte alla som behöver sådan prestanda.

Processorn i iPad (2017) är Apples A9 1,84GHz vilket är snabbare och kraftfullare än tidigare modellen iPad Air 2 men långsammare än iPad Pro. Men den är fortfarande väldigt snabb och att exempelvis spela grafiktunga spel på den är inga problem, likaså att ladda sidor och använda appar.

Likt iPad Pro kan den enkelt uppdateras till iOS 11, vilket ger en användarvänlig upplevelse och tillgång till miljontals appar som har anpassats efter iPad. Dessutom kommer möjligheten att ha filerna direkt på surfplattan, vilket underlättar mycket för den som vill ta anteckningar eller redigera dokument direkt i plattan.

Kameran har 8 MP och FaceTime-kameran 1,2 MP. Den har samma funktioner som du finner i en iPhone-kamera för något år sedan vilket ger skarpa och bra bilder. Det blir inga mästerverk men att köpa en surfplatta för att fotografera är som tidigare etablerat rätt onödigt. För att tala med vänner och familj med den framåtvända kameran fungerar det bra och du får en skarp bild trots få megapixlar.

Skarp skärm och bra ljud

Denna iPad har 2048×1536 MP och 264ppi. Skärmen är även ljusare med 25% jämfört med tidigare modeller. Det gör att videos och bilder blir skarpare, färgerna får mer komplexitet och den är inte lika reflexiv. Det är en fantastiskt bra skärm med skarpt ljus och färger som är välbalanserade och korrekta. iPad Pro såväl som Samsung Galaxy tab S3 har bättre skärm men för det får du betala flera tusen mer.

Storleken på skärmen, 9.7-tum, är alldeles lagom och har fyra gånger högre upplösning än tidigare modeller. Den har även Apples kända Retina-skärm, vilket gör att du inte kan se skärmpunkterna. Det ger en upplevelse av att allt på skärmen flyter på utan problem eller fördröjning.

Dessutom har den två högtalare på botten av surfplattan som levererar riktigt bra och rent ljud, med det är du nästan garanterad en bra videoupplevelse. Ljudet är faktiskt nästan lika bra som på iPad Pro, om än utan de extra två högtalarna.

Smidig vardagsplatta

Med metallkropp och rundade hörn är det enkelt att känna igen iPaden från tidigare modellen, men denna gång finns flera färger att välja mellan. Den är fortfarande oerhört skön att hålla i handen, trots att den är något tyngre än föregångaren Ipad Air 2. Men att den är tyngre betyder inte att den är tung, den väger 469 gram, så du behöver inte oroa dig för att den ska vara besvärlig att ta med sig.

Batteritiden är 10-timmar med normal användning, det vill säga när du använder Wi-Fi. Det är lika mycket som iPad Pro och mer än många andra surfplattor på marknaden. Det är väldigt bra under resor eller arbetsdagen.

Negativt med denna, vilket också spär på intrycket av att det är en bra vardagssurfplatta, är att den inte är kompatibel med varken touch-pennan eller Apples smarta-tangentbord. Lite av en besvikelse då den annars hade kunnat användas utan problem för enklare arbetsuppgifter och dylikt. Det är dock fullt möjligt att köpa ett tangentbord från en tredje part, men det hade varit en snygg detalj om även denna iPad haft ”smart connector”.

Sammanfattning

Denna surfplatta är perfekt för vardagsbruk. Om du vill kolla sociala medier, titta på videos eller spela spel så är den ett bra val. Det är en genomgående bra surfplatta av hög kvalitet som är enkel att använda och inte kostar skjortan. Om du inte planterat att använda surfplattan i ditt arbete eller som ersättare för en laptop så är Apples nya iPad verkligen ett bra val. Det är en av de snabbaste, snyggaste och starkaste surfplattorna på marknaden just nu.

Bra skärmupplösning
Högkvalitativ
Bra ljud
Rimligt pris

Inte fullt lika kraftfull som de dyrare modellerna
Har ingen Smart Connector och stödjer således inte Apples tangentbord eller styluspenna

Microsoft Surface Pro – Om du vill ersätta din laptop

Uppdaterade Priser

Den är dyr, den är snygg och den är ofantligt praktisk. Vi vågar oss nästan på att kalla Microsofts approach på surfplattan för mer av en laptop än en surfplatta. Men det är en smidig sak som ändå förtjänar att inkluderas i surfplatta bäst i test. Om du är van vid Windows och söker ett smidigare alternativ till laptop så är detta bästa surfplatta för dig.

Specifikationer Microsoft Surface Pro

Mått 292 x 201 x 8.5 mm
Vikt 766 g
Processor Intel Core i5; Dual Core; 2.6 GHz
Skärm 2736×1824 touch display; 267 PPI; LCD.
Skärmstorlek 12.3 tum
Internt lagringsutrymme 128 GB
RAM-minne 4096 MB
Kameror 8MP bakre kamera; 5 MP främre kamera
Högtalare 2-kanal stereo.
Operativsystem Windows 10 Pro (64-bit)
Batteritid 12 h
Övrigt möjlighet till microSD; Ansiktsigenkänning; reptålig display; stöd för styluspenna.

Smidig och stabil design

Något som talar i Surface Pros fördel är hur stabil den känns i knät. Med stödet bakom själva surfplattan och det medföljande tangentbordet så skulle vi inte rädas att ha den i famnen även på den guppigaste av bussresor.

Det märks att Microsoft har gått i en annan riktning när det gäller surfplattor än exempelvis Samsung och Apple, Microsoft har riktat in sig på att skapa en surfplatta som kan fungera som en laptop, och med det har de onekligen lyckats.

Designen är stilren och elegant. Med sina 292x201x8,5 mm och 766 gram är den lätt och liten trots sin kraft och du kan med enkelhet bära med den i princip överallt. Därtill är tangentbordet lagom stort och väldigt skönt att använda.

Skärm, processor och batteritid

Skärmen på Surface Pro har 2,736 x 1,824 pixlars upplösning och så kallad PixelSense touchscreen som gör att rörelser på skärmen blir flytande och utan fördröjning. Upplösningen är mycket klar och skärmen vacker. Det passar både för att se filmer och att jobba eller redigera bilder.

Med 2.4GHz Intel Core i7-7660U processor är den snabbare än tidigare modeller. När det kommer till kraft kan det vara värt att ha i åtanke att iPad Pro är lika kraftfull. Men tack vare operativsystemet i denna surfplatta får du, likt de med Android, fler möjligheter att anpassa efter dina personliga preferenser. Den är inte lika ”låst” till en design så att säga.

Den kan ha flera sidor uppe samtidigt och surfar på webben utan problem, dessutom är det enkelt att ladda ner och upp olika mediefiler. Med 4GB RAM-minne gör du allt detta utan problem i form av lagg eller fördröjning.

Den kan även fungera bra att spela på med Iris Plus grafik 640. Den klarar alltså av även ”tyngre” spel, dock kan den bli ganska varm. Att den blir varm gör dock inte att spelet laggar eller fryser.

Surface Pro har bäst batteritid i testet, med hela 13 timmar och 30 minuter räcker det långt, och det räknat när du tittar på videos. Den tål alltså även den längre av arbetsdagar.

Vem ska köpa den? Varför inte laptop istället?

Vi är inte blinda för att det finns en hel del smidiga laptops där ute. Men att få smidigheten som en surfplatta kan erbjuda är nästan omöjligt med dagens teknik. Surface Pro kan böjas bak till ”studio mode” som gör att du får en 165-gradig vinkel, dessutom fäller du in tangentbordet som är lika tunt som ett fodral. Hade man inte redan vetat det så hade det varit svårt att gissa att det inte bara är ett skal som täcker surfplattan.

En andra anledning är att den är lika kraftfull men till ett billigare pris. Den är nättare, lättare men fortfarande snabb och kraftfull. Dessutom är den tack vara sitt operativsystem anpassat efter arbete. Den har bland annat så kallat Trusted Platform Module (TPM) kruptoprocessor i CPU:n som gör att den lagrar dina inloggningsdetaljer och andra krypterade nycklar säkert.

Ännu en fördel är att du slipper högljudda fläktar. Surface Pro är väldigt tystgående, skönt när du tvingas arbeta på offentlig plats.

Sammanfattning

Om man gillar PC men reser mycket i jobbet eller arbetar från flera olika platser så är Microsoft Surface Pro ett mycket bra val. Likt en PC är den mer öppen för konfiguration än Apple då operativsystemet är mer ”tillåtande”, om man uttrycker sig så. Du kan även använda och peta i dina filer utan problem. Många användare som valt en Surface Pro istället för laptop vittnar att det är en fantastisk maskin och de är mycket nöjda med sitt köp tack vare dess smidiga design och välfungerande mjukvara.

Smart och stabil design
Kan ersätta en laptop
Bra skärm och processor

Ingen styluspenna medföljer
Dyr

 

 

Sammanfattning av guiden

Ovan är fem surfplattor som alla förtjänar att kallas för surfplatta bäst i test, på sitt eget sätt. Från budgetmodeller för barnfamiljer till premiumplattor för den som kräver det bästa. Här nedan kommer en kort sammanfattning av guiden.

Apple iPad Pro 10.5

Uppdaterade Priser

Kraftfull i alla aspekter, Apples iPad Pro är ett skrytbygge som dragit ifrån på marknaden. Det är denna surfplatta som andra jagar efter. Den är toppmodern inifrån och ut, med stark processor och fantastik skärmkvalitet.

Samsung Galaxy Tab S3

Uppdaterade Priser

Den är inte billigast i klassen, men det är bästa surfplatta med Android som operativsystem. Den har en skärm som enligt vissa kan slå iPad Pro och ett kraftfullt system som gör sig väl för mediekonsumtion. Designen med glas och metall skapar en robust och snygg enhet. En stor fördel med denna surfplatta är möjligheten att sätta i ett mikro-sd-kort och på så sätt få mer minne utan att betala en väldigt stor summa pengar.

Amazon Fire HD 8

Uppdaterade Priser

Om du ännu inte låtit dig uppslukas av de tekniska framsteg som Apple och Samsung gjort med sina surfplattor och istället låtit dig förfäras över priset så har vi alternativet för dig: Amazon Fire HD 8. Den är alldeles lagom för dig som vill se på videos, spela spel eller kolla sociala medier. Dessutom kommer den i roliga färger och passar perfekt för dig som vill låta även barnen använda surfplattan.

Apple iPad 9.7 2017

Uppdaterade Priser

Likt storebror iPad Pro är denna surfplatta från 2017 en kvalitativ enhet med kristallklar skärm och kraftfull processor. Den är bra mycket billigare än iPad Pro och är ett bra val om du vill ha en premiumplatta men inte behöver en del av de funktionerna och prestandan som kommer med Pro. För att fatta det kort: Om du söker efter en platta att använda i vardagen så är iPad 2017 ett riktigt bra alternativ.

Microsoft Surface Pro

Uppdaterade Priser

Om du vill ersätta din laptop med en surfplatta så är Microsoft Surface Pro bästa surfplatta för dig. iPad Pro är hack i häl, särskilt med nya iOS 11, men om du är van vid Windows som operativsystem och trivs med PC så är detta det givna valet. Den är stabil, snygg, kraftfull och kan utan problem användas när du är på språng.