Surfplatta bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-04-23

Numera finns en stor mängd märken och modeller att välja mellan när det kommer till surfplattor. Till det yttre är de alla slående lika, men på insidan skiljer de sig åt. För att underlätta ditt val får du i denna guide ingående information om de fem marknadsledande surfplattorna just nu. Vinnaren av surfplatta bäst i test blev Apples iPad Pro 11″ som imponerade med sin kraft, fantastiska skärm och mångsidighet.

 

 

De bästa surfplattorna just nu

Dessa är just nu våra toppval av surfplattor. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Apple iPad Pro 11″ – Surfplatta bäst i test
Samsung Galaxy Tab S5e – Högkvalitativ androidplatta till bra pris
Lenovo Tab 4 8 plus – Bästa budgetval
Apple iPad Air 3 – Högpresterande platta till bättre pris
Microsoft Surface Pro – Om du vill ersätta din laptop

 

Toppvalet

 

Uppdaterade Priser

Det råder ingen tvekan om att Apple är marknadsledande när det kommer till surfplattor. iPad Pro är lika vacker utanpå som inuti. Denna surfplatta bäst i test  kan skryta med liquid retina skärm med 2388×1668 pixlars upplösning med ProMotion och hela 120 Hz uppdateringsfrekvens, A12X Bionic-chip, flerkanalshögtalare, ansiktsavläsare och 10 timmars batteritid.

Vad du bör ha i åtanke inför köpet

En surfplatta kan användas för mer än att sträcktitta på favoritserien, kolla mailen eller spela Wordfeud. På marknaden finns flera modeller som är så kraftfulla att de kan ersätta din laptop. I detta test finns både klassiska surfplattor och mer kraftfulla, datorliknande plattor. Men skillnaderna i pris kan vara stora, det gäller därför att tänka ett varv till innan du väljer surfplatta.

Utöver de mer självklara frågorna som budget, design, handhållen komfort, batteritid etc. så finns det en övergripande fråga du bör ställa dig: Vad ska du använda surfplattan till? När du fastställt dess användningsområde handlar det framförallt om två frågor: Vilken storlek behöver du och vilket operativsystem föredrar du?

Vad ska du använda din surfplatta till?

Den första frågan du bör ställa dig är alltså vad du ska använda din surfplatta till. Vill du titta på tv, spela spel, läsa e-böcker, jobba under pendlingen eller bara hålla koll på sociala medier? Vad du vill göra med din surfplatta bör spela in i vilken du väljer. Om barnen ska få använda surfplattan så är även det en viktig faktor. Vi kan sammanfatta det som följer:

Vill du titta på videos och spela spel så bör du se till ljudet, storleken, processorn och skärmupplösningen. Sök efter en surfplatta med bra högtalare, snabb processor och bra skärmupplösning (PPI), gärna med adderade funktioner som gör skärmen ännu bättre.

Vill du läsa e-böcker, kolla mail, sociala medier och kanske en video så räcker en 7-tums skärm och du behöver inte söka efter varken bästa skärmupplösning, ljud eller kamera. Du kan då välja en billigare surfplatta utan problem.

Vill du arbeta från din surfplatta så kan det vara klokt att kika i det övre skiktet. För att kunna hantera din arbetsbörda behöver du en stark processor, bra skärm och mycket utrymme. Är du grafisk designer, konstnär eller dylikt så är bland annat uppdateringsfrekvens och möjlighet till att använda styluspenna och ansluta tangentbord viktigt.

Vilken storlek behöver du?

Återigen, vad ska du göra med din surfplatta? Om du är grafisk designer kanske du ska överväga en större modell för att kunna få den stora skärmen, likaså om du planerar att utföra skrivarbeten. Med en större och dyrare surfplatta kan du få möjligheten att ha dina dokument direkt i maskinen, multitaska med split-screen och få system som skyddar känslig information.

Runt 10-tum är idag standard för en surfplatta. Planerar du att arbeta från den så är det en sådan storlek som du bör rikta in dig på. Den storleken gör att du utan problem kan läsa texter, se hela websidor och få en bättre upplevelse när du ser på video.

En mindre surfplatta kan passa om du vill använda den hemma och se film eller kolla sociala medier. Då räcker det med 7-tum eller mindre.

Vilket operativsystem föredrar du?

Det finns idag tre operativsystem som förtjänar din uppmärksamhet när det kommer till surfplattor: Apples iOS, Googles Android och Microsofts Windows.

Apple iOS passar väl för surfplattor då systemet är användarvänlig, intuitiv och erbjuder ett väldigt stort utbud av appar. Med iOS 12 får du dessutom egenskaper som liknar de hos en laptops.

Google Android funkar riktigt bra när det kommer till nöjen såsom e-böcker, media och spel. Den är enkel att använda men kan ta längre tid att lära sig än iOS. Flera företag använder sig av Android, bland annat Samsung, Amazon och Huawei, vilket ger dig ett större utbud att välja mellan. Värt att ha i åtanke är att det inte finns särskilt många Andorid-appar som anpassats efter surfplatta.

Microsoft Windows hamnar ofta lite i skymundan när det kommer till surfplattor, och det med all rätt, i alla fall när det kommer till medier. Det är inte ett operativsystem som ännu optimerats för surfplattor. Välj en surfplatta med detta operativsystem om du siktar på att använda surfplattans som din främsta enhet, alltså istället för en laptop. Ska du inte arbeta från din surfplatta så kan du gott välja ett annat operativsystem.

Vilka kvaliteter har en surfplatta bäst i test?

Endast den senaste tekniken accepteras för att en surfplatta ska få inkluderas i denna guide. Vi har sökt efter surfplattor som uppfyller följande krav:

  • Användarvänlighet. Surfplattan ska vara enkel att förstå och använda.
  • Stark och snabb. För att få den hedervärda titeln surfplatta bäst i test måste enheten i fråga ha bland annat en kraftfull processor och system utöver pixelantal som ökar på upplevelsen av att allt på skärmen är kristallklart och flytande, helst utan märkbar fördröjning.
  • Passande för målgruppen. Inte alla surfplattor i guiden är extremt kraftfulla och snabba, men de passar för den som ska använda den. Vi har haft i åtanke vad den ska användas till och inkluderat även billigare alternativ.
  • Bra batteritid. Det säger sig själv att en surfplatta utan bra batteritid är rätt meningslös.
  • Hållbarhet. Den ska inte gå sönder efter en kort tids användning.

 

Surfplattor i test

Du har redan fått bekanta dig med vårt toppval. Här nedan presenteras ytterligare fyra surfplattor och  mer ingående information om alla fem plattor.

Apple iPad Pro 11″ (2018) – Surfplatta bäst i test

Uppdaterade Priser

Apples senaste flaggskepp vad gäller surfplattor är en riktigt kraftfull och vacker historia. Den tunna ramen med smala, avrundade kanter och högkvalitativa material ger en svårslagen kvalitetskänsla. Insidan är inte sämre den. Endast dess kraft gör den förtjänt av titeln surfplatta bäst i test. Att den dessutom har högupplöst och snabb skärm, flera högteknologiska funktioner och många andra goda egenskaper gör det lockande att ersätta laptoppen med den.

Specifikationer Apple iPad Pro 11” (2018)

Mått 17.8 x 5.9 x 24.7 cm
Vikt 468 g
Processor Apple A12X Bionic; Octa Core; 2.5 GHz
Skärm 2388×1668 pixlar; LCD; 264 PPI
Skärmstorlek 11 tum
Internt lagringsutrymme 64 GB
RAM-minne 4096 MB DDR4
Kameror Främre kamera 7 MP; Bakre kamera 12 MP
Högtalare Flerkanal; Fyra högtalare
Operativsystem Apple iOS 12
Batteritid 10 h
Övrigt Ansiktsavläsare; Reptålig display; Stöd för styluspenna (aktiv digitizer); Stöd för NFC

Löjligt mycket kraft

Att iPad Pro blir surfplatta bäst i test är inte på något sätt förvånande. Den är överlägsen när det bland annat kommer till hastighet. Dess kraft och kvickhet är över dubbla den som du finner i bland annat Samsungs platta Galaxy Tab S8.

Den är snabbare och mer kraftfull än flera laptops på markanden. Man kan utan problem skapa, redigera och leka på sin platta. Att spela spel är inte heller det något problem då den har hastigheten, grafiken och processorn som krävs för de flesta spel som finns till surfplattor.

Skärmen

Skärmen är även den kraftfull. Det är bland annat tack vare det Apple kallar ”ProMotion”, alltså 120HZ uppdateringshastighet. Det gör att rörelser på skärmen flyter bättre. När du växlar mellan sidor, scrollar i en text eller redigerar bilder så går det fort och problemfritt, utan fördröjning. Goda nyheter för dig som ägnar dig åt en konstform eller ett arbete som kräver att du målar i digitala program. Styluspenna följer med alla dina rörelser på ett sätt som vi inte tidigare sett med en surfplatta.

För att göra skärmen ännu lite bättre, det vill säga utöver dess 2388x1668pixlars upplösning (264 ppi), har iPad Pro så kallad True Tone-skärm. Det innebär att skärmen anpassas efter färgerna i rummet, det kan liknas vid den vitbalans som ofta finns i kameror. True Tone gör att mängden vitt ljus justeras på skärmen, allt för att skapa bästa upplevelse. Därtill är iPad Pro ljusare än tidigare plattor. Dessutom är skärmen inte reflexiv och har ”Liquid Retina Display”.

Nästan som en dator

Denna surfplatta bäst i test har många av de kvaliteter som en laptop har, särskilt med en mjukvara som gör det möjligt att organisera filer. Det tillåter dig att ha dina filer tillgängliga direkt på iPaden, oavsett om de ligger i Google Drive, OneDrive, iCloud eller dylikt. Om du använder din dator till att främst skriva texter, redigera bilder och video samt till underhållning och sociala medier så kan iPad Pro 11” tveklöst fungera som den huvudsakliga enheten, om man köper till ett tangentbord.

Det kan dock vara värt att ha i åtanke att priset, med tillbehören och mängden minne du vill ha på enheten, kan närma sig priset för en faktisk laptop. Men vill du ha en smidigare maskin som utan problem kan tas med i princip överallt och fungera som en dator så är iPad Pro ett riktigt bra alternativ. Dessutom är den enkel att använda och Apple hyllas ofta för hur intuitivt iOS är. Det stora utbudet av appar gör det ännu lättare att använda den för arbete. Den är mer kraftfull än många billiga laptops på marknaden idag.

Sammanfattning

Surfplatta bäst i test, det är en titel som iPad Pro 11” onekligen har gjort sig förtjänt av. Den är nästan onödigt snabb, har fantastisk skärmupplösning, ett smidigt operativsystem, mäktigt ljud, lång batteritid och miljontals appar att välja mellan.

Men smakar det så kostar det, iPad Pro är i det övre prissiktet. Om du bara nöjer dig med det bästa eller planerar att ersätta din laptop med en surfplatta så råder vi dig att köpa denna. Om det endast är en funktionell och bra surfplatta som du söker så kan du fortsätta läsa för att finna ett par billigare alternativ.

Plus och minus

Otroligt snabb och kraftfull
Skärm med bra skärpa, djupa färger, ProMotion och True Tone
Lång batteritid
Kraftfulla högtalare

Högt pris
Ingen 3,5-milimeters hörlurskontakt
USB-C är framtiden men än så länge krävs adapter i flera fall


Samsung Galaxy Tab S5e – Högkvalitativ androidplatta till bra pris

Uppdaterade Priser

Samsungs senaste surfplatta imponerar med HDR AMOLED-skärm, snygg design, lång batteritid (14,5h)  och dessutom relativt lågt pris. Det gör Galaxy Tab S5e till en stark konkurrent till Apples Ipads och ett bra val för dig som vill ha en surfplatta med Android som operativsystem. Att den har ett bra pris och många högteknologiska funktioner gör att vi väljer Tab S5e över dyrare Tab S4 till surfplatta bäst i test med Android som operativsystem.

Specifikationer Samsung Galaxy Tab S5e

Mått 245 x 5.5 x 160 mm
Vikt 400 g
Processor Qualcomm Snapdragon 670 SDM670; Octa Core; 2 GHz
Skärm 2560×1600 pixlar; 287 PPI; OLED (AMOLED)
Skärmstorlek 10.5 tum
Internt lagringsutrymme 64/256 GB
RAM-minne 4096 MB DDR
Kameror 13 MP bakre kamera; 8 MP främre kamera
Högtalare Fyra högtalare
Operativsystem Android 9.0 (Pie)
Batteritid 14.5 h
Övrigt Kompatibel med minneskort (microSD/microSDHC/microSDXC); Finns i flera färger; Fingeravtrycksläsning; Ansiksigenkänning; USB-C och Pogo-anslutning

Bra skärm

En av anledningarna till att Tab S5e förtjänar att kallas för en surfplatta bäst i test är dess skärm. Den har 2560×1600 pixlars upplösning med 287 PPI och SUPER AMOLED med stöd för HDR. Det ger en fantastisk upplevelse när man kollar på film, videos och dylikt. Skärmen har stort färgspektra med korrekt färgåtergivning och högt ljus.

Om man jämför Apples Ipad Pros skärm med Samsungs AMOLED så ser man att med AMOLED blir färgerna något djupare, skarpare och mer levande. Skärmen kan även bli väldigt ljus, vilket gör HDR-videos ännu bättre.

Imponerande batteritid och bekant design

Galaxy Tab S5e imponerar med sin batteritid på 14.5 timmar, det är bland de längsta batteritiderna på marknaden.

Galaxy Tab S5s design är värd att talas en del om. Den är 5.5mm tunn och har en ram och baksida i metall. Det är onekligen en stilren och elegant design som dessutom känns hållbar och robust.

Designen påminner om Samsungs mobiltelefoner, med skärm som går ut långt i de rundade kanterna. Den är riktigt skön att hålla i tack vare dess tunna design, lätta vikt och sköna, rundade kanter. Den är både mindre och lättare än Ipaden.

Kraftfullt ljud

Galaxy tab S5e har fyra högtalare som utvecklats av ljudgiganten AKG. Ljudet är betydligt bättre än tidigare modeller med Dolby Atmos tredimensionellt surroundljud. Det fungerar bra när man ser på film eller serier, och är praktiskt när man använder tjänster såsom Skype eller Discord.

Mjukvaran

Galaxy tab S5e har Snapdragon Qualcomm Snapdragon 670 processor med Octa Core, vilket inte ger den mest kraftfulla av plattor. Men den fungerar väl och surfplattan tickar på utan problem, fördröjningar eller lagg. Experter menar att tab S5e fungerar väl när det kommer till vardagliga uppgifter och multitasking, men att den hamnar efter vad gäller mer krävande spel och foto/videoredigering. Då rekommenderas istället den dyrare Galaxy Tab S4.

Galaxy Tab S5e har Android 9 Pie. Den kommer även med Bixvby 2.0 och DeX, vilket gör att den kan fungera som en laptop med filer och program då den kopplas till en extern monitor, tangentbord och mus. Det gör det även möjligt att använda den som hubb för ett smarrt hem.

Samsungs UI liknar de operativsystem som återfinns i Samsungs telefoner och tidigare surfplattor. Det är ett operativsystem med gott rykte som är enkelt att använda som är mer ”öppet” än Apples iOS. Det gör att man kan anpassa fler delar av surfplattan efter egna preferenser. Med Andorin kan man exempelvis ändra designen, lägga till widgets och installera olika grejer från tredje part.

Kamera och låsfunktioner

Kameran är inget att varken jubla eller gråta över. Kameran fram är fullt tillräcklig för videosamtal och selfies. Bakre kameran tar klara och tydliga bilder, men det blir inga mästerverk.

Extra pluspoäng får Samsung Tab S5e för att ha både ansiktsigenkänning och fingeravtrycksläsare.

Sammanfattning

Samsung Galaxy Tab S5 e är en prisvärd och väldesignad surfplatta som imponerar med skärm och batteritid. Vill man ha en avancerad surfplatta som kan anpassas efter egna preferenser, har snygg design och känns högkvalitativ så är denna ett riktigt bra alternativ. Det är bästa surfplatta för den som föredrar Android. Söker man en mer kraftfull Androidplatta rekommenderar vi den dyrare Samsung Galaxy Tab S4.

Plus och minus

Riktigt bra AMOLED-skärm
Pisvärd
Snygg design och hög kvalitetskänsla
Öppet operativsystem som tillåter anpassning efter egna preferenser

Inte fullt lika kraftfull som iPad Pro
Operativsystemet är inte helt anpassat till surfplatta


 

 

Lenovo Tab 4 8 plus – Bästa budgetval

Uppdaterade Priser

Om du vill ha en surfplatta till lågt pris är Lenovo Tab 4 8 Plus ett riktigt bra val. Den har ett stort antal nöjda användare och fungerar riktigt bra utan några onödiga funktioner eller finesser. Det är en robust, lagom stor och funktionell surfplatta till ett riktigt bra pris. Det är surfplatta bäst i test i budgetklassen.

Specifikationer Amazon Fire HD 8

Mått 210 x 123 x 7 mm
Vikt 300 g
Processor Qualcomm Snapdragon 625 MSM8953; 2 GHz; Octa Core
Skärm 1200 x 1920 pixlar
Skärmstorlek 8 tum
Internt lagringsutrymme 64 GB
RAM-minne 4096 MB
Kameror Bakre kamera 8MP; Främre kamera 5MP
Högtalare 2
Operativsystem Android 7.0 (Nougat)
Batteritid 8 h
Övrigt Fingeractrycksläsare; Kompatibel med minneskort (microSD/microSDHC/microSDXC)

Enkel men funktionell design

Den är inte bäst  varken vad gäller kamera, skärm eller kraft. Men det är en funktionell och väldigt billig surfplatta. Den har en 8-tums skärm som omringas av en svart ram. Även baksidan är svart och det finns inget in själva designen som avslöjar det låga priset. Den känns både dyr och robust tack vare att den är tillverkad av metall och glas.

Den ligger skönt i handen och tack vare dess storlek och hållbarhet går den att ta med överallt utan problem.

Låt inte dess mindre storlek avskräcka dig. Många användare och vi menar att skärmen är alldeles lagom stor. Storleken är mellan en mindre surfplatta och den större iPaden. För mediekonsumtion och spel räcker det långt.

De tydliga och smart placerade högtalarna gör ett imponerade bra jobb och bidrar till spel- och filmupplevelser. Ljudet är tydligt och klart både för musik och filmer/serier/dylikt.

Hur är den att använda?

Lenovos surfplatta är enkel och smidig att använda. Den kan inte ersätta en laptop men den passar perfekt för olika nöjen såsom att läsa böcker, kolla serier och spela spel. Tack vare det kraftfulla chipet Qualcomm Snapdragon 625 och cirka 4GB ram kan man räkna med att den klarar av de flesta uppgifter utan problem. Har man en kompatibel routers så kan man dessutom få hela 5GHz Wi-Fi. För att vara en surfplatta i denna prisklass är den riktigt snabb och kraftfull.

Lenovo Tab 4 8 Plus har Androids Nougat 7.0 som operativsystem, alltså det som finns i androidtelefoner från samma år. Är man ett fan av Android kommer man alltså gilla och känna igen systemet som är användarvänligt och lättöverskådligt. Att den har ett USB-C uttag ger extra pluspoäng.

Batteritiden på cirka 8 timmar är något som får minuspoäng. Många surfplattor har bättre batteritid. Men det räcker långt och denna platta har många andra egenskaper som gör den till en surfplatta bäst i test i budgetklassen.

Hur bra är skärmen?

När det gäller surfplattor så får du för det mesta vad du betalar för. Det innebär i detta fall att skärmen på Lenovo 4 8 Plus inte kan mäta sig med de dyrare modellerna från Apple och Samsung, med det vore inte heller rättvist att jämföra med dem eftersom att denna är flera tusen kronor billigare. För att vara en budgetplatta har den bra och klar skärm med LCD.

För priset är skärmupplösningen alltså imponerande. Den spelar upp videos med riktigt bra skärpa och ljus. Är man petig och tittar noga så kommer man snabbt att lägga märke till att skärmen inte är absolut bäst vid uppspelning av video. Ibland kan färgerna kännas lite för svala och inte helt korrekta. Men för den som inte är superkräsen eller väldigt insatt i skärmupplösning och färgåtervining kommer inte att märka att skärmen inte är bäst på marknaden.

Sammanfattning

Lenovos surfplatta är smidig, billig och hållbar. Den fungerar väl för såväl barnfamiljen som den som vill ha en riktigt prisvärd surfplatta att använda främst för underhållning. Den har bra högtalare, ser lyxig ut och är stark och snabb. Dessutom är den kompatibel med flera olika minneskort.

Lenovo Tab 4 8 plus  – Plus och minus

Riktigt prisvärd
Genomtänkt design
Känns gedigen
Kompatibel med minneskort

Repas lätt
Passar inte för den med höga krav


Apple iPad Air 3 – Högpresterande platta till bättre pris

Uppdaterade Priser

Tidigare i denna guide fastslogs att Apple gör riktigt bra surfplattor, och deras nyaste surfplatta är inget undantag. Den är billigare än iPad Pro men har samma höga kvalitet och passar bra om man främst tänkt använda paddan för lätt arbete, nöjen och sociala medier. En högteknologisk surfplatta bäst i test till bättre pris än toppvalet helt enkelt.

Specifikationer Apple iPad Air 3 (2019)

Mått 174 x 251 x 6.1 mm
Vikt 464 g
Processor Apple A12 Bionic; 1.49 GHz
Skärm 2224×1668 pixlar (264 pixlar per tum); 264 PPI; Led-lcd; Stöd för P3-färgspektrat; Ljusstyrka 500 cd/m2; True Tone
Skärmstorlek 10.5 tum
Internt lagringsutrymme 64 GB (finns även 256 GB)
RAM-minne 1024 MB
Kameror Bakre kamera 8 MP; Främre kamera 7 MP
Högtalare Fyra stereohögtalare
Operativsystem Apple iOS 12 (64-bit)
Batteritid 10 h
Övrigt Finns i flera färger; Lightninganslutning; Stöd för styluspenna (aktiv digitizer); Stöd för NFC; Fingeravtrycksläsare; Reptålig display

Fortfarande kraftfull

Apples nya iPad Air är bra mycket billigare än iPad Pro, utan att kompromissa om den höga kvaliteten. Det man istället får kompromissa med är kraften. Air är nämligen inte fullt lika snabb och kraftfull som Pro (som har fyra prestandakärnor och sju GPU-kärnor), men det är något som de flesta faktiskt inte kommer att märka särskilt mycket. Air har fortfarande mycket kraft med sina två prestandakärnor och fyra gpu-kärnor.

Processorn i iPad Air 3 är Apples A12 bionic, 1.49GHz, vilket är snabbare och kraftfullare än tidigare modellen iPad Air 2 men långsammare än iPad Pro. Men Air är ändå väldigt snabb, intuitiv och tål de flesta grafiktunga spel. Den har samma operativsystem som Ipad Pro och är således lika användarvänlig och intuitiv.

Kamerorna

Bakre kameran har 8 MP och  främre 7 MP. Den har samma funktioner som du finner i en iPhone-kamera vilket ger skarpa och bra bilder. Det blir inga mästerverk men att köpa en surfplatta för att fotografera är, som tidigare fastslaget, rätt onödigt. Kameran är fullt tillräcklig för foton, videos och videosamtal av det enklare slaget.

Skarp skärm och bra ljud

Denna iPad har 2048×1536 MP och 264ppi. Skärmen med 500 cd/m2 är ljusare än tidigare modeller. Det gör att videos och bilder blir skarpare, färgerna får mer komplexitet och den är inte lika reflexiv. Det är en fantastiskt bra skärm med skarpt ljus och färger som är välbalanserade och korrekta.

Storleken på skärmen, 10.5 tum är lika stort som föregångaren till iPad Pro. Den har Apples kända Retina-skärm, vilket gör att du inte kan se skärmpunkterna. Det ger en upplevelse av att allt på skärmen flyter på utan fördröjning eller annat krångel.

Dessutom har den fyra stereohögtalare som alla levererar riktigt bra och rent ljud, med det är du nästan garanterad en bra videoupplevelse. Ljudet är faktiskt nästan lika bra som hos iPad Pro, menar experter.

Smidig vardagsplatta

Med sina rundade hörn och stilrena design är det enkelt att känna igen Air:en från tidigare modellen, men denna gång finns flera färger att välja mellan. Den är fortfarande oerhört skön att hålla i handen och ligger bra med sina 464 gram. Den är fullt lika tunn eller har lika nytänkande design som Pro.

Batteritiden är 10-timmar med normal användning, det vill säga när du använder Wi-Fi. Det är lika mycket som iPad Pro och mer än många andra surfplattor på marknaden.

Sammanfattning

Ipad Air 3 är perfekt för vardagsbruk. Om du vill kolla sociala medier, titta på videos, utföra enklare arbeten eller spela spel så är den ett bra val. Det är en genomgående bra surfplatta av hög kvalitet som är enkel att använda och inte kostar skjortan.

Om du inte planerat att ersättare laptoppen med en surfplatta så är Apples nya iPad Air 3 alltså ett säkert kort. Det är tveklöst en av de snabbaste, snyggaste och starkaste surfplattorna på marknaden just nu och vi tror att den passar de flesta.

Plus och minus

Kraftfull prestanda
Högkvalitativ på alla sätt
Bra ljud
Rimligt pris

Inte fullt lika kraftfull och snabb som Ipad Pro
Stödjer endast första generationens Apple Pencil


Microsoft Surface Pro – Om du vill ersätta din laptop

Uppdaterade Priser

Den är dyr, den är snygg och den är ofantligt praktisk. Vi vågar oss nästan på att kalla Microsofts approach på surfplattan för mer av en laptop än en surfplatta. Men det är en smidig sak som ändå förtjänar att inkluderas i surfplatta bäst i test. Om du är van vid Windows och söker ett smidigare alternativ till laptop så är detta bästa surfplatta för dig.

Specifikationer Microsoft Surface Pro

Mått 292 x 201 x 8.5 mm
Vikt 766 g
Processor Intel Core i5; Dual Core; 2.6 GHz
Skärm 2736×1824 touch display; 267 PPI; LCD.
Skärmstorlek 12.3 tum
Internt lagringsutrymme 128 GB
RAM-minne 4096 MB
Kameror 8MP bakre kamera; 5 MP främre kamera
Högtalare 2-kanal stereo.
Operativsystem Windows 10 Pro (64-bit)
Batteritid 12 h
Övrigt möjlighet till microSD; Ansiktsigenkänning; reptålig display; stöd för styluspenna.

Smidig och stabil design

Något som talar i Surface Pros fördel är hur stabil den känns i knät. Med stödet bakom själva surfplattan och det medföljande tangentbordet så skulle vi inte rädas att ha den i famnen även på den guppigaste av bussresor.

Det märks att Microsoft har gått i en annan riktning när det gäller surfplattor än exempelvis Samsung och Apple, Microsoft har riktat in sig på att skapa en surfplatta som kan fungera som en laptop, och med det har de onekligen lyckats.

Designen är stilren och elegant. Med sina 292x201x8,5 mm och 766 gram är den lätt och liten trots sin kraft och du kan med enkelhet bära med den i princip överallt. Därtill är tangentbordet lagom stort och väldigt skönt att använda.

Skärm, processor och batteritid

Skärmen på Surface Pro har 2,736 x 1,824 pixlars upplösning och så kallad PixelSense touchscreen som gör att rörelser på skärmen blir flytande och utan fördröjning. Upplösningen är mycket klar och skärmen vacker. Det passar både för att se filmer och att jobba eller redigera bilder.

Med 2.4GHz Intel Core i7-7660U processor är den snabbare än tidigare modeller. När det kommer till kraft kan det vara värt att ha i åtanke att iPad Pro är lika kraftfull. Men tack vare operativsystemet i denna surfplatta får du, likt de med Android, fler möjligheter att anpassa efter dina personliga preferenser. Den är inte lika ”låst” till en design så att säga.

Den kan ha flera sidor uppe samtidigt och surfar på webben utan problem, dessutom är det enkelt att ladda ner och upp olika mediefiler. Med 4GB RAM-minne gör du allt detta utan problem i form av lagg eller fördröjning.

Den kan även fungera bra att spela på med Iris Plus grafik 640. Den klarar alltså av även ”tyngre” spel, dock kan den bli ganska varm. Att den blir varm gör dock inte att spelet laggar eller fryser.

Surface Pro har bäst batteritid i testet, med hela 13 timmar och 30 minuter räcker det långt, och det räknat när du tittar på videos. Den tål alltså även den längre av arbetsdagar.

Vem ska köpa den? Varför inte laptop istället?

Vi är inte blinda för att det finns en hel del smidiga laptops där ute. Men att få smidigheten som en surfplatta kan erbjuda är nästan omöjligt med dagens teknik. Surface Pro kan böjas bak till ”studio mode” som gör att du får en 165-gradig vinkel, dessutom fäller du in tangentbordet som är lika tunt som ett fodral. Hade man inte redan vetat det så hade det varit svårt att gissa att det inte bara är ett skal som täcker surfplattan.

En andra anledning är att den är lika kraftfull men till ett billigare pris. Den är nättare, lättare men fortfarande snabb och kraftfull. Dessutom är den tack vara sitt operativsystem anpassat efter arbete. Den har bland annat så kallat Trusted Platform Module (TPM) kruptoprocessor i CPU:n som gör att den lagrar dina inloggningsdetaljer och andra krypterade nycklar säkert.

Ännu en fördel är att du slipper högljudda fläktar. Surface Pro är väldigt tystgående, skönt när du tvingas arbeta på offentlig plats.

Sammanfattning

Om man gillar PC men reser mycket i jobbet eller arbetar från flera olika platser så är Microsoft Surface Pro ett mycket bra val. Likt en PC är den mer öppen för konfiguration än Apple då operativsystemet är mer ”tillåtande”, om man uttrycker sig så. Du kan även använda och peta i dina filer utan problem. Många användare som valt en Surface Pro istället för laptop vittnar att det är en fantastisk maskin och de är mycket nöjda med sitt köp tack vare dess smidiga design och välfungerande mjukvara.

Plus och minus

Smart och stabil design
Kan ersätta en laptop
Bra skärm och processor

Ingen styluspenna medföljer
Dyr


Sammanfattning av guiden

Ovan är fem surfplattor som alla förtjänar att kallas för surfplatta bäst i test, på sitt eget sätt. Från budgetmodeller för barnfamiljer till premiumplattor för den som kräver det bästa. Här nedan kommer en kort sammanfattning av guiden.

Apple iPad Pro 11 (2018)

Uppdaterade Priser

Kraftfull i alla aspekter, Apples iPad Pro är ett skrytbygge som dragit ifrån på marknaden. Det är denna surfplatta som andra jagar efter. Den är toppmodern inifrån och ut, med stark processor och fantastik skärmkvalitet. En surfplatta bäst i test i ordets rätta bemärkelse.

Samsung Galaxy Tab S5e

Uppdaterade Priser

Samsung Galaxy tab S5e är enligt oss och många andra den Androidplatta som kombinerar pris och prestanda bäst just nu. Den har en skärm som enligt vissa kan slå iPad Pro och flera funktioner som gör att den passar perfekt för såväl nytta som nöje. Designen med glas och metall skapar en robust och snygg enhet. En stor fördel med denna surfplatta är möjligheten att sätta i ett mikro-sd-kort och på så sätt få mer minne utan att betala en väldigt stor summa pengar.

Lenovo Tab 4 8 plus

Uppdaterade Priser

Om du ännu inte låtit dig uppslukas av de tekniska framsteg som Apple och Samsung gjort med sina surfplattor och istället låtit dig förfäras över priset så har vi alternativet för dig: Lenovo Tab 4 8plus. Den är alldeles lagom för dig som vill se på videos, spela spel eller kolla sociala medier. Dessutom är den tillverkad av hållbara material och känns lyxig trots det låga priset.

Apple iPad Air 3 (2019)

Uppdaterade Priser

Likt storebror iPad Pro är denna surfplatta från 2019 en kvalitativ enhet med kristallklar skärm och kraftfull processor. Den är bra billigare än iPad Pro och är ett bra val om du vill ha en premiumplatta men inte behöver en del av prestandan som kommer med Pro. För att fatta det kort: Om du söker efter en platta att använda i vardagen så är iPad Air 3 ett riktigt bra val.

Microsoft Surface Pro

Uppdaterade Priser

Om du vill ersätta din laptop med en surfplatta så är Microsoft Surface Pro bästa surfplatta för dig. iPad Pro är hack i häl, särskilt med nya iOS 11, men om du är van vid Windows som operativsystem och trivs med PC så är detta det givna valet. Den är stabil, snygg, kraftfull och kan utan problem användas när du är på språng.