Bästa läsplattan 2018

En 800-sidors bok eller bara en novell – med en läsplatta är alla texter tillgängliga. Läsplattan är alternativet för dig som inte längre orkar dras med fysiska böcker eller som bara vill ha en smidigare läsupplevelse. Anpassa ljus, storlek eller bara uppskatta det faktum att sidan alltid är slät utan ansträngning, och utan att du behöver bryta bokryggen. Eftersom läsplattan är en relativt dyr produkt kan det vara en god idé att verkligen vara säker på att du väljer rätt. Använd vår guide för att finna just din favorit!

Är du mer intresserad av att lyssna på böcker kanske du skall spana in vår guide om tjänster för ljudböcker.

 

De bästa läsplattorna 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa läsplattorna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Letto Frontlight 2 – Toppvalet
Kindle Oasis 2 – Vattentålig lyxlirare
PocketBook Touch Lux 3 – För dyslektikern
Kobo Aura One – Närmast en pappersbok

 

Toppvalet

Uppdaterade Priser

Den bästa läsplattan måste vara Adlibris Letto Frontlight 2. Den har ett stort minne, är ergonomiskt utformad för din hand och säljs till ett skäligt pris. Med jämn belysning och ett bredare ljusspann, som går från riktigt svagt till riktigt starkt ljus, är den här läsplattan anpassad till de flesta miljöer och ljus.

Läs mer om den och om våra andra testvinnare nedan.

 

Varför inte bara köpa en surfplatta?

Förväxlingarna mellan surfplatta och läsplatta är många. Det är egentligen inte så konstigt. De har ungefär samma form, visar text och är, till synes, smarta plattor. Men en surfplatta och en läsplatta är inte samma sak. Den här manicken är inte till för att surfa runt på nätet eller spela spel.

En läsplatta är istället speciellt utvecklad för att du ska kunna läsa böcker med funktioner specifikt anpassade för just det. Exempelvis använder sig alla läsplattor av, så kallat, elektroniskt bläck vilket både gör det lättare att läsa i solljus men som dessutom är skonsamt för dina ögon.

Batteritiden på en läsplatta är därför inte att jämföras med en surfplattas. Med den primära funktionen att göra text läsbar för dig finns det i princip ingenting annat som drar ström.

Eftersom en läsplatta inte är menad att surfas på, eller lekas med, är batteritiden oerhört lång. Och vad menar vi med oerhört lång? Jo, en enda laddning kan räcka i över en månad, vilket förstås är avsevärt längre än de flesta elektroniska apparater.

 

4 Saker att tänka på

 1. Alla läsplattor stöder inte samma format på filer. Innan du laddar ner en bok kan det därför vara en god idé att se efter vilket format just din modell på läsplatta använder sig av. Se specifikationerna av våra listade favoriter för att ta reda på detta.
 2. Du kan låna böcker från biblioteket och ladda ned dem till din läsplatta. Tänk dock på att den lånade boken (oftast) automatiskt slutar vara läsbar efter 30 dagar – eftersom den är lånad precis som vilken bok som helst från biblioteket.
 3. Alla har förstås olika preferenser gällande hur läsplattan bör kännas i handen – precis som att vissa föredrar att läsa böcker i pocketformat och andra föredrar inbundna böcker. Men tänk på att inte alla läsplattor kommer med ett medföljande skal, som gör den skönare att hålla i, utan att vissa kräver att du köper detta separat.
 4. Bakgrundsbelysningen är viktigare än man kan tro. Om du ofta växlar mellan olika miljöer, med olika starkt ljus, är det optimala att din läsplatta har ett brett ljusspann så att den kan anpassa sig efter din position. På tal om det kan en så enkel funktion som autokorrigering av ljuset vara skön att ha, särskilt om du sitter ute och det är växlande molnighet.

 

Hur vi har valt ut läsplattorna

När vi har valt läsplattor har det varit på grunden att kunna erbjuda dig den bästa läsupplevelsen möjlig. Alla läsplattor stöder som minst 6 textformat och flera bildformat. Kvaliteten på alla produkter är i toppklass och oavsett vilken du väljer vet du att det är en läsplatta bäst i test.

 

Bästa läsplattan 2018 – Våra toppval

Vi kommer nu att presentera våra fyra toppval. Alla är läsplattor bäst i test och rankade högt i såväl tester som av konsumenter. Egentligen tror vi att du kommer att bli nöjd med vilken som men vi har ändå försökt rangordna dem någorlunda. Låt oss börja med vårt första toppval.

 

Letto Frontlight 2 – Toppvalet

Uppdaterade Priser

Adlibris egna läsplatta är hyllad av många – och så även av oss. Med sitt mindre, smidiga format och möjlighet till svagare bakgrundsbelysning är det här definitivt en läsplatta bäst i test. Letto Frontlight 2 är en gedigen, smidig och minimalistisk läsplatta som utan knussel levererar en exklusiv läsupplevelse.

 

Specifikationer av Letto Frontlight 2

Minne 8GB
Displayteknik E-ink
Storlek 156.1 x 133.5 x 14.5 mm
Vikt 315.5 g
Bildstorlek 6 tum
Upplösning 758 x 1024
Stöd för filer DjVu & FB2 & PDF & EPUB & HTML & TXT
Touchscreen Ja
Lanseringsår 2017
 • Design. Letto Frontlight 2 är mindre till storleken än de flesta läsplattor. Det är naturligtvis en smaksak vad du som läsare föredrar att använda dig av, men vi uppskattar det mindre formatet då det gör läsplattan lättare att ta med.
 • Tung men ergonomisk. Att Letto Frontlight 2 väger relativt mycket (315,5 gram) vägs upp av att den är ergonomiskt utformad. I jämförelse med andra läsplattor, som inte sällan skär in i handen när du läst ett tag, har Letto Frontlight 2 ett unikt skal som motverkar precis det. Skalet är för övrigt stöttåligt och utrustat med magneter som håller locket på plats.
 • Bildkvalitet. Med en upplösning på 213 dpi och 758 x 1024 pixlar är bilden skarp men inte kristallklar. Jämför med den senaste smartphonen som kommer med en skärmupplösning på 458 dpi. Den här läsplattan kommer alltså med samma upplösning som föregångaren. Det är ingen fråga om huruvida texten syns eller inte, men vi hade ändå önskat lite mer av den nya Letto Frontlight.
 • Bakgrundsbelysning. Det är kanske främst här som Letto Frontlight 2 sticker ut och imponerar. Letto Frontlight 2 har nämligen en bakgrundsbelysning som kan sänkas till riktigt svagt ljus, vilket ger apparaten ett bra mycket bredare ljusspann än vad många andra läsplattor kan erbjuda. Det svaga ljuset möjliggör för dig att läsa i flera olika miljöer.
 • 8 000 filer. Letto Frontlight 2 har en ingång för micro-USB via vilken du kan överföra filer till det 8GB stora minnet. Det går att jämföra med att rymma cirka 8 000 e-böcker vilket är något vi måste applådera åt.
 • Formatstöd. Den här läsplattan bäst i test stöder textfiler i de flesta format, men inte lika många som exempelvis PocketBook Touch Lux 3 som vi presenterar nedan.

 

Sammanfattning av Letto Fronlight 2

Ergonomiskt utformad

Bakgrundsbelysningen

Snygg design

Inte den bästa upplösningen

Uppdaterade Priser

 

Kindle Oasis 2 – Vattentålig lyxlirare

Uppdaterade Priser

Denna luxuösa läsplatta bäst i test visar prov på att vara en av de bästa på marknaden. Vattentålig, med en unik design och därtill med ett expanderbart minne, som börjar på 8GB och kan sluta på 32GB, är det här en fantastisk läsplatta.

 

Specifikationer av Kindle Oasis 2

Minne 8GB (med möjlighet till 32GB)
Displayteknik E-ink
Storlek 159 x 141 x 3.4–8.3 mm mm
Vikt 194 g
Bildstorlek 7 tum
Upplösning 300 dpi (ingen uppgift om pixelupplösning)
Stöd för textfiler Kindle Format 8 (AZW3) & Kindle (AZW) & TXT & PDF & unprotected MOBI & PRC & HTML & DOC & DOCX &
Touchscreen Ja
Lanseringsår 2017
 • Design. Kindle Oasis design är en av dess största fördelar. En tveklöst stilren design levereras med denna läsplatta bäst i test. Dessutom har Kindle Oasis, 2017s modell, den unika fördelen att själva displayen är dragen åt ena sidan. Det här gör att du utan problem får plats med handen utan att störa skärmen. Eftersom det är en touchscreen är detta naturligtvis ett stort plus.
 • Vassa kanter. Den unika designen på den andra generationen Kindle Oasis gör dock att den är obekväm att hålla med två händer eftersom den är tjockare under displayen och smalnar av till att bli riktigt tunn – och vass. Om du inte investerar i ett skal som är specifikt anpassat till att hållas med två händer finns alltid risken att den skär in i handen efter ett tag. Särskilt eftersom den är gjord i aluminium och är hårdare att ta i än tidigare varianter av Kindle.
 • Bildkvalitet. Bildkvaliteten är utomordentlig. Det finns ärligt talat inte så mycket mer att säga om den saken förutom att vad gäller tydlighet, skärpa och läsbarhet ligger Kindle Oasis 2 i topp. Skärmen är stor på 7 tum och med 300 dpi ger den utomordentlig bildkvalitet. Dessutom har den skydd som gör att ingen kan se vad du läser från sidan.
 • Bakgrundsbelysning. Någonting som vi verkligen uppskattar med Kindle Oasis 2 är dess automatiska ljuskorrigering. Det innebär alltså att läsplattan anpassar bakgrundsbelysningen på displayen utifrån den miljö du befinner dig i. Funktionen är dock något hackig och inte lika smidig som på, till exempel, telefonen men den duger gott och väl.
 • Vattentålig. Ja, Amazon Kindle Oasis 2 är vattentålig. I hela två timmar kan läsplattan vara dränkt i vatten utan att ta skada. Att lämna din Kindle Oasis 2 vid poolen på semestern, eller att ta med den till stranden, är med andra ord inte längre ett problem.
 • Stöd för ljudböcker. Kindle Oasis 2 stöder Audible, vilket vi tycker mycket om. Notera dock att till följd av att den är vattentålig har Kindle Oasis 2 inget jack för hörlurar och inte heller någon inbyggd högtalare. För att kunna lyssna på ljudbokstjänsten måste du därför använda dig av ett par hörlurar som kan kopplas via Bluetooth. Att koppla apple-hörlurar till Kindle Oasis 2 visade sig medföra vissa problem. Anslutningen har en tendens att misslyckas men när den väl är etablerad fungerar det att lyssna på ljudböcker även när din läsplatta ligger i väskan.

 

Sammanfattning av Kindle Oasis 2

Stöd för Audible

Smart design

Utomordentlig bildkvalitet

Vattentålig

Vassa kanter (levereras utan skal)

Dyr

Ännu inget stöd för svenska ljudbokstjänster

Uppdaterade Priser

 

PocketBook Touch Lux 3 – För dyslektikern

Uppdaterade Priser

Med stöd för 19 språk, ett imponerande antal fungerande filformat och ett specialanpassat typsnitt för dyslektiker är det här definitivt en av våra bästa e-boksläsare.

 

Specifikationer av PocketBook Touch Lux 3

Minne 4GB (med möjlighet till 32GB)
Displayteknik E-ink
Storlek 114.6 x 174.4 x 8.3 mm
Vikt 208 g
Bildstorlek 6 tum
Upplösning 1024 x 768 (XGA)
Stöd för textfiler DjVu & FB2 & PDF & DOC & HTML & RTF & EPUB & MOBI & TXT
Touchscreen Ja
Lanseringsår 2015
 • Design. Det övergripande intrycket är att PocketBook Touch Lux 3 är något plastig. Den känns helt enkelt inte lika robust som de andra läsplattorna. Dessutom har den en nedsjunken skärm vilket gör att smuts och damm gärna fastnar längsmed listerna om du inte regelbundet gör rent runt dem. I övrigt är den lätt och smidig att ta med sig, bära och hålla i vid läsning.
 • Bildkvalitet. Displayen är vit och klar utan att tippa över åt det blå hållet. Någonting som annars är ett känt problem i e-boksläsarvärlden. Bilden är därtill relativt skarp och lättläst. Särskilt eftersom du kan zooma i texten eller välja att ändra typsnittet.
 • Bakgrundsbelysning. Tyvärr har PocketBook Touch Lux 3 samma problem som Kobo Aura One i det att ljuset inte är jämnt fördelat över skärmen. Detta blir tydligare ju svagare du väljer att ha bakgrundsbelysningen. I botten av skärmen är ljuset överexponerat och det ser nästan ut som att två lampor är tända och lyser upp skärmen. Men i övrigt är bakgrundsbelysningens spann brett och går från riktigt ljus till riktigt mörkt.
 • Stryk under och anteckna. Vi uppskattar också att det går att stryka under ord och meningar i böckerna – även om det, tyvärr, inte är en särskilt snabb funktion. Räkna med att hålla ner fingret i några sekunder innan läsplattan reagerar. Samma sak om du vill anteckna direkt i PDF:en. Det går alldeles utmärkt men inte särskilt snabbt.
 • Minne. Med minst inbyggt minne (4GB) får inte PocketBook Touch Lux 3 plats med lika många böcker som de andra läsplattorna. Möjligheten att utöka minnet finns dock och som max kan det expanderas till 32GB.
 • Formatstöd. Om det är någonting som sticker ut med PocketBook Touch Lux 3, och som därtill verkligen får denna produkt att räknas som en läsplatta bäst i test, är det hur många format på filer den stöder. PocketBook Touch Lux 3 stöder absolut flest format i den här guiden vilket också gör den till den mest flexibla e-boksläsaren.
 • Ordbokssök. Någonting som är unikt för PocketBook Touch Lux 3 är den välutvecklade sökfunktionen med ordboksstöd. Det enda du behöver göra är att markera ett ord i texten och sedan be läsplattan att söka upp vad ordet betyder. Särskilt bra om du läser en bok på ett annat språk än ditt modersmål. 19 olika språk är inbyggda i denna funktion.
 • Specialanpassad för dyslektiker. Vi uppskattar även att Pocketbook Touch Lux 3 möjliggör för att kunna ändra storlek och typsnitt på texten. Det gör din läsupplevelse direkt anpassad till ditt eget tycke och smak och innebär en mer personlig läsning. Det förinställda typsnittet fungerar bra för de flesta men om du exempelvis är dyslektiker finns ett specifikt anpassat typsnitt för dig som underlättar läsningen.

 

Sammanfattning av PocketBook Touch Lux 3

Stöd för 19 språk

Typsnitt anpassat för dyslektiker

Stöder en mängd filformat

Halvtaskig bakgrundsbelysning

Uppdaterade Priser

 

Kobo Aura One – Närmast en pappersbok

Uppdaterade Priser

Med en skarp och stor display erbjuder Kobo Aura One en unik läsupplevelse som mer än någon annan läsplatta efterliknar en fysisk boks storlek. Dessutom är den vattentålig och har ett stort minne på 8GB.

 

Specifikationer av Kobo Aura One

Minne 8GB
Displayteknik E-ink
Storlek 195.1 x 138.5 x 6.9 mm
Vikt 230 g
Bildstorlek 7.8 tum
Upplösning 1920 x 1200
Stöd för textfiler EPUB & MOBI & RTF & HTML & PDF & TXT
Touchscreen Ja
Lanseringsår 2016
 • Design. Större än de andra läsplattorna erbjuder Kobo Aura One en unik läsupplevelse. För dig som är ute efter en större bild är det här helt enkelt rätt val. Tyvärr har Kobo bestämt sig för att ha sin logga tydligt fastklistrad på baksidan av enheten vilket är något störande för ögat.
 • Bildkvalitet. Denna läsplatta bäst i test erbjuder en otroligt god bildkvalitet. Texten är skarp och tydlig och har en display som motverkar reflektioner i direkt solljus. Du kan med andra ord sitta ute mitt i sommarvärmen utan att behöva söka skydd under ett parasoll för att kunna se någonting på skärmen.
 • Bakgrundsbelysning. Tyvärr är bakgrundsbelysningen inte i toppklass. Ljuset är nämligen inte jämnt fördelad över skärmen utan upplevs starkare längre ner mot skärmens botten. Någonting som däremot fungerar är auto-korrigeringen av bakgrundsbelysningen som sakta anpassar sig beroende på var du befinner dig. Dessutom har Kobo Aura One utrustats med ett nattljus som innebär att bakgrundsbelysningen är i en lättare ton av orange. Att undvika det starka vita ljuset under kvällen är tänkt att inte störa din sömn i onödan.
 • Vattentålig. Kobo Aura One är vattentålig i upp till 60 minuter på 2 meters djup, utan att lida av några som helst skador. Det här är en fantastisk funktion på en läsplatta eftersom det innebär att du kan läsa i badkaret, i poolen eller varsomhelst nära vatten egentligen. Istället för att vara rädd för att förstöra en värdefull manick kan du njuta av att läsa din favoritbok på semestern.
 • Minne och formatstöd. Ett stort minus för Kobo Aura One är att den inte har samma utbud av böcker som exempelvis Amazons Kindle har. Böckerna i Kobos system är ofta dyrare och det finns inte heller några reor eller specialerbjudanden – någonsin. Med det sagt har Kobo Aura One ett minne på 8GB, precis som Letto Frontlight 2, och stöder .epub-filer utan krångel, vilket exempelvis Kindle kan ha problem med.
 • Kräver uppladdning ofta. Kobo Aura One har inte en fantastisk batteritid men däremot en fantastiskt snabb uppladdning på 45 minuter. Om du har möjlighet att ladda din läsplatta relativt ofta borde inte batteritiden vara några problem för dig. Men om du har tänkt dig att gå på en fjällvandring eller campa i skogen tillsammans med din Kobo Aura One kan det vara en god idé att ha ett externt batteri med i packningen. (Se vår guide för portabla batterier här.)

 

Sammanfattning av Kobo Aura One

Stor display

Vattentålig

Skarp bildkvalitet

Dålig batteritid

Ojämnt fördelat bakgrundsljus

Uppdaterade Priser

 

Sammanfattning av guiden

Vi har nu presenterat och gått igenom de fyra bästa läsplattorna på marknaden idag.

Om du är intresserad av en läsplatta som är bekväm att hålla i under längre perioder och som har ett brett ljusspann rekommenderar vi toppvalet Letto Frontlight 2. Trots den ringa storleken ger denna läsplatta bäst i test en grandios läsupplevelse.

Kanske kräver du lite mer av din läsplatta, är intresserad av att ha den i poolen eller i annat vatten och suktar efter en större skärm? Om så är fallet rekommenderar vi Kindle Oasis 2 som erbjuder en 7tumsskärm och vattenresistens i upp till så mycket som två timmar.

Om du är sugen på en läsplatta som du också kan anteckna i, stryka under och som du även kan slå upp ord i, då är Pocketbook Touch Lux 3 rätt läsplatta för dig. Denna multifunktionella e-boksläsare passar även dig som är dyslektiker eftersom det finns ett speciellt anpassat typsnitt som förstorar och förenklar textens läsbarhet.

Men om det nu är så att du ändå vill ha en vattentålig läsplatta som har skarp display är tunn och som nästan inte väger någonting, då är det Kobo Aura One du bör kika lite extra på. Den är dessutom kompatibel med .epub som är ett filformat som kan krångla med andra läsplattor.

Vi hoppas att du har funnit din favorit! Här kommer vinnarna igen:

Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser