Läsplatta bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-14

En 800-sidors bok eller bara en novell – med en läsplatta är alla texter tillgängliga. Läsplattan är alternativet för dig som inte längre orkar dras med fysiska böcker eller som bara vill ha en smidigare, mer minimalistisk läsupplevelse. Anpassa ljus, storlek eller bara uppskatta det faktum att sidan alltid är slät utan ansträngning, och utan att du behöver bryta bokryggen. Eftersom läsplattan är en relativt dyr produkt kan det vara en god idé att verkligen vara säker på att du väljer rätt. Använd vår guide för att finna just din favorit!

Är du mer intresserad av att lyssna på böcker kanske du skall spana in vår guide om tjänster för ljudböcker.

De bästa läsplattorna just nu

Här kommer en kort sammanställning av våra toppval när det kommer till läsplattor. I följande tabell kan du jämföra de olika produkterna sida vid sida och skapa dig en första uppfattning. Läs vidare för en mer detaljerad genomgång av alla våra läsplattor bäst i test eller klicka på länkarna för att komma dit direkt.

Kindle Paperwhite Letto Frontlight 2 Kobo Aura One Kindle Oasis 2 Pocket-Book Touch Lux 3
Minne 8GB (32GB) 8GB 8GB 8GB (32GB) 4GB (32GB)
Display-teknik E-ink E-ink E-ink E-ink E-ink
Färg Gråskala Gråskala Gråskala Gråskala Gråskala
Storlek 167 x 116 x 8.2 mm 156.1 x 133.5 x 14.5 mm 195.1 x 138.5 x 6.9 mm 159 x 141 x 8.3 mm 114.6 x 174.4 x 8.3 mm
Vikt 182 g 315.5 g 230 g 194 g 208 g
Operativ-systemEgen-utvecklat OS Linux Egen-utvecklat OS Egen-utvecklat OS Linux
Bild-storlek 6 tum 6 tum 7.8 tum 7 tum 6 tum
Upp-lösning Ingen uppgift 758 x 1024 1920 x 1200 1680 x 1264 1024 x 768 (XGA)
DPI 300 213 300 300 212
Touch-screen Ja Ja Ja Ja Ja
Lan-serings-år 2018 2017 2016 2017 2015
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test Kindle paperwhite 4 Letto frontlight 2 Kobo aura one Kindle oasis 2 Pocketbook touch lux 3

Varför inte bara köpa en surfplatta?

Förväxlingarna mellan surfplatta och läsplatta är många. Det är egentligen inte så konstigt. De har ungefär samma form, visar text och är, till synes, smarta plattor. Men en surfplatta och en läsplatta är inte samma sak. Den här manicken är inte till för att surfa runt på nätet eller spela spel.

En läsplatta är istället speciellt utvecklad för att du ska kunna läsa böcker med funktioner specifikt anpassade för just det. Exempelvis använder sig alla läsplattor av, så kallat, elektroniskt bläck vilket både gör det lättare att läsa i solljus men som dessutom är skonsamt för dina ögon.

Batteritiden på en läsplatta är därför inte att jämföras med en surfplattas. Med den primära funktionen att göra text läsbar för dig finns det i princip ingenting annat som drar ström.

Eftersom en läsplatta inte är menad att surfas på, eller lekas med, är batteritiden oerhört lång. Och vad menar vi med oerhört lång? Jo, en enda laddning kan räcka i över en månad, vilket förstås är avsevärt längre än de flesta elektroniska apparater.

E-bläck förklarat

E-bläck, eller e-ink och elektroniskt bläck som det också kallas, är en teknik för bildvisning som är specifikt framtagen för att spara batteri och samtidigt vara skonsamt mot dina ögon. Därför är denna teknik den vanligast förekommande bland e-boksläsare.

E-boksläsare med e-bläck innebär att bildvisningen endast sker i gråskalor och att rörliga bilder antingen fungerar dåligt eller inte alls. Tänk på e-bläck som en vuxen variant av leksaken ritplatta. Det är också anledningen till att e-boksläsare ibland ser ut som att de själva skriver sidan. Och även anledningen till att det ibland finns ”spökspår” av den förra sidan på den nya.

4 Saker att tänka på

Här kommer fyra korta tips som du kan behöva tänka på innan du väljer läsplatta.

Filformat

Alla läsplattor stöder inte samma format på filer. Innan du laddar ner en bok kan det därför vara en god idé att se efter vilket format just din modell på läsplatta använder sig av. Se specifikationerna av våra listade favoriter för att ta reda på detta.

Låna från bibblan

Du kan låna böcker från biblioteket och ladda ned dem till din läsplatta. Tänk dock på att den lånade boken (oftast) automatiskt slutar vara läsbar efter 30 dagar – eftersom den är lånad precis som vilken bok som helst från biblioteket.

Hur känns den?

Alla har förstås olika preferenser gällande hur läsplattan bör kännas i handen – precis som att vissa föredrar att läsa böcker i pocketformat och andra föredrar inbundna böcker. Men tänk på att inte alla läsplattor kommer med ett medföljande skal, som gör den skönare att hålla i, utan att vissa kräver att du köper detta separat.

Bakgrundsbelysning

Bakgrundsbelysningen är viktigare än man kan tro. Om du ofta växlar mellan olika miljöer, med olika starkt ljus, är det optimala att din läsplatta har ett brett ljusspann så att den kan anpassa sig efter din position. På tal om det kan en så enkel funktion som autokorrigering av ljuset vara skön att ha, särskilt om du sitter ute och det är växlande molnighet.

Hur vi har valt ut läsplattorna

När vi har valt läsplattor har det varit på grunden att kunna erbjuda dig den bästa läsupplevelsen möjlig. Alla läsplattor stöder som minst 6 textformat och flera bildformat. Kvaliteten på alla produkter är i toppklass och oavsett vilken du väljer vet du att det är en läsplatta bäst i test.

Läsplattor i test

Vi kommer nu att presentera våra fyra toppval. Alla är läsplattor bäst i test och rankade högt i såväl tester som av konsumenter. Egentligen tror vi att du kommer att bli nöjd med vilken som men vi har ändå försökt rangordna dem någorlunda. Låt oss börja med vårt första toppval.

Kindle Paperwhite 4 – toppvalet

 

Uppdaterade Priser

Den nya generationens Kindle Paperwhite har gjort entré på e-boksläsarmarknaden sedan 2018. Den uppgraderade varianten bjuder på skarpare skärm, nättare design och ett vattentåligt yttre. Det råder ingen tvekan om att detta är en läsplatta bäst i test.

Specifikationer av Kindle Paperwhite 4

Minne 8GB eller 32GB
Displayteknik E-ink
Storlek 167 x 116 x 8.2 mm
Vikt 182 g
Bildstorlek 6 tum
Upplösning Ingen uppgift men 300 DPI
Stöd för filer AZW3 & AZW & TXT & PDF & unprotected MOBI & PRC & HTML DOC & DOCX & JPEG & GIF & PNG & PMP
Touchscreen Ja
Lanseringsår 2018

Design

Till skillnad från äldre versioner av Kindle Paperwhite kommer nu för första gången en vattentålig variant. Vi tycker att det är riktigt positivt av flera anledningar men vi uppskattar särskilt att detta inte dragit upp priset i onödan.

Nya Kindle Paperwhite är IPX8-klassad vilket innebär att den kan vara i två meter djupt vatten i upp till 60 minuter.

Överlag upplevs Kindle Paperwhite som liten, nätt och smidig. Den ger ett diskret intryck med sin smala plastdesign och har nu även rundade kanter för ökad komfort.

Redan versionen från 2015 var möjlig att hålla i flera timmar utan att riskera att bli trött i armen. Nu, med en lättare design, dubblas den tiden för många.

Skärmen

Till den nya generationens Kindle Paperwhite har Amazon verkligen satsat på att uppdatera skärmen, vad gäller design. Den ligger nu platt gentemot framsidan, utan att ramen runtomkring sticker upp och skapar en kant, som på den äldre versionen. Den känns mer som en surfplatta än som en läsplatta i det här avseendet.

Vad gäller läsbarheten är Kindle Paperwhite (2018) utrsutad med samma upplösning som den tidigare Kindle Paperwhite. Vi hade kanske hoppats på en uppdatering men å andra sidan var det inte direkt nödvändigt. Skärmen är skarp och utnyttjar den klassiska e-boksläsartekniken e-bläck för att skona både ögon och batteritid.

Ljudböcker tillgängliga

En ny uppskattad egenskap hos Kindle Paperwhite är att ljudböcker blivit tillgängliga, precis som i storebror Kindle Oasis 2. Eftersom Amazon inte bara äger Kindle utan även Audible är det givet vilken tjänst som kan användas på läsplattorna. (Du kan läsa mer om Audible i vår ljudboksguide här.)

Genom att utrusta Kindle Paperwhite med Bluetooth kan du ansluta ett par trådlösa hörlurar eller en trådlös högtalare. Därefter är det bara att avnjuta en ljudbok.

Batteritid

Precis som med alla Amazon Kindles är det nästan ett skämt att försöka utröna en exakt batteritid, eftersom det håller så länge. Batteriet klarar sig med lätthet i flera veckor – och det gäller även om du använder den frekvent.

Vad säger andra om Kindle Paperwhite 4?

Techradar 4/5 ”It’s a conservative upgrade but the new screen makes this the best Kindle Paperwhite yet with a brilliant balance of price and features.”
Trusted Reviews 5/5 ”An excellent e-reader the Kindle Paperwhite offers great features and a nice design for an affordable price.”
Tech Advisor 5/5 ”Amazon has expertly combined design features and specs to create a sweet spot where the device is an excellent all-round performer. Unless you're looking for something cheaper or more luxurious this is the eReader you should buy.”
Expertreviews 5/5 ”The 2018 Kindle Paperwhite is a fantastic e-reader. While the interface feels sluggish and dated in between books this simplicity becomes a virtue once you start reading.”

Kindle Paperwhite 4 – plus och minus

Skärmen
Vattentålig
Stöd för ljud
Smidig design

Inga fysiska knappar
Audible drar mycket batteri


Letto Frontlight 2 – för svensk litteratur

Uppdaterade Priser

Adlibris egna läsplatta är hyllad av många – och så även av oss. Med sitt mindre, smidiga format och möjlighet till svagare bakgrundsbelysning är det här definitivt en läsplatta bäst i test. Letto Frontlight 2 är en gedigen, smidig och minimalistisk läsplatta som utan knussel levererar en exklusiv läsupplevelse.

Specifikationer av Letto Frontlight 2

Minne 8GB
Displayteknik E-ink
Storlek 156.1 x 133.5 x 14.5 mm
Vikt 315.5 g
Bildstorlek 6 tum
Upplösning 758 x 1024
Stöd för filer DjVu & FB2 & PDF & EPUB & HTML & TXT
Touchscreen Ja
Lanseringsår 2017

Design

Letto Frontlight 2 är mindre till storleken än de flesta läsplattor. Det är naturligtvis en smaksak vad du som läsare föredrar att använda dig av, men vi uppskattar det mindre formatet då det gör läsplattan lättare att ta med.

Att Letto Frontlight 2 väger relativt mycket (315,5 gram) vägs upp av att den är ergonomiskt utformad. I jämförelse med andra läsplattor, som inte sällan skär in i handen när du läst ett tag, har Letto Frontlight 2 ett unikt skal som motverkar precis det. Skalet är för övrigt stöttåligt och utrustat med magneter som håller locket på plats.

Bildkvalitet och display

Med en upplösning på 213 dpi och 758 x 1024 pixlar är bilden skarp men inte kristallklar. Jämför med den senaste smartphonen som kommer med en skärmupplösning på 458 dpi. Den här läsplattan kommer alltså med samma upplösning som föregångaren. Det är ingen fråga om huruvida texten syns eller inte, men vi hade ändå önskat lite mer av den nya Letto Frontlight.

Det är kanske främst här som Letto Frontlight 2 sticker ut och imponerar. Letto Frontlight 2 har nämligen en bakgrundsbelysning som kan sänkas till riktigt svagt ljus, vilket ger apparaten ett bra mycket bredare ljusspann än vad många andra läsplattor kan erbjuda. Det svaga ljuset möjliggör för dig att läsa i flera olika miljöer.

Minne och formatstöd

Letto Frontlight 2 har en ingång för micro-USB via vilken du kan överföra filer till det 8GB stora minnet. Det går att jämföra med att rymma cirka 8 000 e-böcker vilket är något vi måste applådera åt.

Den här läsplattan bäst i test stöder textfiler i de flesta format, men inte lika många som exempelvis PocketBook Touch Lux 3 som vi presenterar nedan.

Letto Fronlight 2 – plus och minus

Om du är intresserad av en läsplatta som är bekväm att hålla i under längre perioder och som har ett brett ljusspann rekommenderar vi denna läsplatta bäst i test. Trots den ringa storleken ger denna läsplatta bäst i test en grandios läsupplevelse.

Ergonomiskt utformad
Bakgrundsbelysningen
Snygg design

Inte den bästa upplösningen


Kobo Aura One – Närmast en pappersbok

Uppdaterade Priser

Med en skarp och stor display erbjuder Kobo Aura One en unik läsupplevelse som mer än någon annan läsplatta efterliknar en fysisk boks storlek. Dessutom är den vattentålig och har ett stort minne på 8GB.

Specifikationer av Kobo Aura One

Minne 8GB
Displayteknik E-ink
Storlek 195.1 x 138.5 x 6.9 mm
Vikt 230 g
Bildstorlek 7.8 tum
Upplösning 1920 x 1200
Stöd för textfiler EPUB & MOBI & RTF & HTML & PDF & TXT
Touchscreen Ja
Lanseringsår 2016

Vattentålig design

Större än de andra läsplattorna erbjuder Kobo Aura One en unik läsupplevelse. För dig som är ute efter en större bild är det här helt enkelt rätt val. Tyvärr har Kobo bestämt sig för att ha sin logga tydligt fastklistrad på baksidan av enheten vilket är något störande för ögat.

Kobo Aura One är vattentålig i upp till 60 minuter på 2 meters djup, utan att lida av några som helst skador. Det här är en fantastisk funktion på en läsplatta eftersom det innebär att du kan läsa i badkaret, i poolen eller varsomhelst nära vatten egentligen. Istället för att vara rädd för att förstöra en värdefull manick kan du njuta av att läsa din favoritbok på semestern.

Bildkvalitet och skärm

Denna läsplatta bäst i test erbjuder en otroligt god bildkvalitet. Texten är skarp och tydlig och har en display som motverkar reflektioner i direkt solljus. Du kan med andra ord sitta ute mitt i sommarvärmen utan att behöva söka skydd under ett parasoll för att kunna se någonting på skärmen.

Tyvärr är bakgrundsbelysningen inte i toppklass. Ljuset är nämligen inte jämnt fördelad över skärmen utan upplevs starkare längre ner mot skärmens botten. Någonting som däremot fungerar är auto-korrigeringen av bakgrundsbelysningen som sakta anpassar sig beroende på var du befinner dig. Dessutom har Kobo Aura One utrustats med ett nattljus som innebär att bakgrundsbelysningen är i en lättare ton av orange. Att undvika det starka vita ljuset under kvällen är tänkt att inte störa din sömn i onödan.

Minne och formatstöd

Ett stort minus för Kobo Aura One är att den inte har samma utbud av böcker som exempelvis Amazons Kindle har. Böckerna i Kobos system är ofta dyrare och det finns inte heller några reor eller specialerbjudanden – någonsin. Med det sagt har Kobo Aura One ett minne på 8GB, precis som Letto Frontlight 2, och stöder .epub-filer utan krångel, vilket exempelvis Kindle kan ha problem med.

Batteri

Kobo Aura One har inte en fantastisk batteritid men däremot en fantastiskt snabb laddningstid på 45 minuter. Om du har möjlighet att ladda din läsplatta relativt ofta borde inte batteritiden vara några problem för dig. Men om du har tänkt dig att gå på en fjällvandring eller campa i skogen tillsammans med din Kobo Aura One kan det vara en god idé att ha ett externt batteri med i packningen. (Se vår guide för portabla batterier här.)

Vad säger andra om Kobo Aura One?

Trusted Reviews 4/5 ”A big-screened water-resistant Kindle alternative – but it’s let down by a poor ebook ecosystem.”
Tech Advisor 3.5/5 ”The price might seem off-putting at first but there’s plenty here to justify the expense.”
Techspot 82/100 ”The Kobo Aura ONE is an e-reader built by hand for readers. It ticks all the boxes when it come sto features comfort and convenience.”
Digital Trends 9/10 ”Snuff out your Kindle. Kobo’s Aura One is a bookworm’s new best friend.”

Kobo Aura One – plus och minus

Om det nu är så att du ändå vill ha en vattentålig läsplatta som har skarp display är tunn och som nästan inte väger någonting, då är det denna läsplatta bäst i test du bör kika lite extra på.

Tyvärr lämnar den en del att önska gällande batteritiden men den är kompatibel med .epub som är ett filformat som kan krångla med andra läsplattor.

Stor display
Vattentålig
Skarp bildkvalitet

Dålig batteritid
Ojämnt fördelat bakgrundsljus


Kindle Oasis 2 – Vattentålig lyxlirare

Uppdaterade Priser

Denna luxuösa läsplatta bäst i test visar prov på att vara en av de bästa på marknaden. Vattentålig, med en unik design och därtill med ett expanderbart minne, som börjar på 8GB och kan sluta på 32GB, är det här en fantastisk läsplatta.

Specifikationer av Kindle Oasis 2

Minne 8GB (med möjlighet till 32GB)
Displayteknik E-ink
Storlek 159 x 141 x 3.4–8.3 mm mm
Vikt 194 g
Bildstorlek 7 tum
Upplösning 300 dpi (ingen uppgift om pixelupplösning)
Stöd för textfiler Kindle Format 8 (AZW3) & Kindle (AZW) & TXT & PDF & unprotected MOBI & PRC & HTML & DOC & DOCX &
Touchscreen Ja
Lanseringsår 2017

Design

Kindle Oasis design är en av dess största fördelar. En tveklöst stilren design levereras med denna läsplatta bäst i test. Dessutom har Kindle Oasis, 2017s modell, den unika fördelen att själva displayen är dragen åt ena sidan. Det här gör att du utan problem får plats med handen utan att störa skärmen. Eftersom det är en touchscreen är detta naturligtvis ett stort plus.

Den unika designen på den andra generationen Kindle Oasis gör dock att den är obekväm att hålla med två händer eftersom den är tjockare under displayen och smalnar av till att bli riktigt tunn – och vass. Om du inte investerar i ett skal som är specifikt anpassat till att hållas med två händer finns alltid risken att den skär in i handen efter ett tag. Särskilt eftersom den är gjord i aluminium och är hårdare att ta i än tidigare varianter av Kindle.

Bildkvalitet och skärm

Bildkvaliteten är utomordentlig. Det finns ärligt talat inte så mycket mer att säga om den saken förutom att vad gäller tydlighet, skärpa och läsbarhet ligger Kindle Oasis 2 i topp. Skärmen är stor på 7 tum och med 300 dpi ger den utomordentlig bildkvalitet. Dessutom har den skydd som gör att ingen kan se vad du läser från sidan.

Någonting som vi verkligen uppskattar med Kindle Oasis 2 är dess automatiska ljuskorrigering. Det innebär alltså att läsplattan anpassar bakgrundsbelysningen på displayen utifrån den miljö du befinner dig i. Funktionen är dock något hackig och inte lika smidig som på, till exempel, telefonen men den duger gott och väl.

Vattentålig

Ja, Amazon Kindle Oasis 2 är vattentålig. I hela två timmar kan läsplattan vara dränkt i vatten utan att ta skada. Att lämna din Kindle Oasis 2 vid poolen på semestern, eller att ta med den till stranden, är med andra ord inte längre ett problem.

Stöd för ljudböcker

Kindle Oasis 2 stöder Audible, vilket vi tycker mycket om. Notera dock att till följd av att den är vattentålig har Kindle Oasis 2 inget jack för hörlurar och inte heller någon inbyggd högtalare. För att kunna lyssna på ljudbokstjänsten måste du därför använda dig av ett par hörlurar som kan kopplas via Bluetooth. Att koppla apple-hörlurar till Kindle Oasis 2 visade sig medföra vissa problem. Anslutningen har en tendens att misslyckas men när den väl är etablerad fungerar det att lyssna på ljudböcker även när din läsplatta ligger i väskan.

Vad säger andra om Kindle Oasis 2?

Trusted Reviews 4/5 ”It’s expensive and a few of the design changes won’t siot all. But the bigger screen and waterproofing make it the perfect choice for die-hard e-reader fans.”
Wired 7/10 ”This is certainly the most useful Kindle ever just not the most usable one.”
Techradar 4.5/5 ”The latest version of the Amazon Kindle Oasis is expensive but it offers the best ereader experience money can buy with an easy-to-use system beautiful design and phenomenal reading experience.”

Kindle Oasis 2 – plus och minus

Kanske kräver du lite mer av din läsplatta, är intresserad av att ha den i poolen eller i annat vatten och suktar efter en större skärm? Om så är fallet rekommenderar vi denna läsplatta bäst i test som visserligen är dyr men som erbjuder en 7tumsskärm och vattenresistens i upp till så mycket som två timmar.

Stöd för Audible
Smart design
Utomordentlig bildkvalitet
Vattentålig

Vassa kanter (levereras utan skal)
Dyr
Ännu inget stöd för svenska ljudbokstjänster


PocketBook Touch Lux 3 – För den med lässvårigheter

Uppdaterade Priser

Med stöd för 19 språk, ett imponerande antal fungerande filformat och ett specialanpassat typsnitt för de med lässvårigheter är det här definitivt en av våra bästa e-boksläsare.

Specifikationer av PocketBook Touch Lux 3

Minne 4GB (med möjlighet till 32GB)
Displayteknik E-ink
Storlek 114.6 x 174.4 x 8.3 mm
Vikt 208 g
Bildstorlek 6 tum
Upplösning 1024 x 768 (XGA)
Stöd för textfiler DjVu & FB2 & PDF & DOC & HTML & RTF & EPUB & MOBI & TXT
Touchscreen Ja
Lanseringsår 2015

Design

Det övergripande intrycket är att PocketBook Touch Lux 3 är något plastig. Den känns helt enkelt inte lika robust som de andra läsplattorna. Dessutom har den en nedsjunken skärm vilket gör att smuts och damm gärna fastnar längsmed listerna om du inte regelbundet gör rent runt dem. I övrigt är den lätt och smidig att ta med sig, bära och hålla i vid läsning.

Bildkvalitet och skärm

Displayen är vit och klar utan att tippa över åt det blå hållet. Någonting som annars är ett känt problem i e-boksläsarvärlden. Bilden är därtill relativt skarp och lättläst. Särskilt eftersom du kan zooma i texten eller välja att ändra typsnittet.

Tyvärr har PocketBook Touch Lux 3 samma problem som Kobo Aura One i det att ljuset inte är jämnt fördelat över skärmen. Detta blir tydligare ju svagare du väljer att ha bakgrundsbelysningen. I botten av skärmen är ljuset överexponerat och det ser nästan ut som att två lampor är tända och lyser upp skärmen. Men i övrigt är bakgrundsbelysningens spann brett och går från riktigt ljus till riktigt mörkt.

Smarta funktioner som passar den med lässvårigheter

Någonting som är unikt för PocketBook Touch Lux 3 är den välutvecklade sökfunktionen med ordboksstöd. Det enda du behöver göra är att markera ett ord i texten och sedan be läsplattan att söka upp vad ordet betyder. Särskilt bra om du läser en bok på ett annat språk än ditt modersmål. 19 olika språk är inbyggda i denna funktion.

Pocketbook Touch Lux 3 möjliggör för att kunna ändra storlek och typsnitt på texten. Det gör din läsupplevelse direkt anpassad till ditt eget tycke och smak och innebär en mer personlig läsning. Det förinställda typsnittet fungerar bra för de flesta men om du exempelvis är dyslektiker finns ett specifikt anpassat typsnitt för dig som underlättar läsningen.

Vi uppskattar också att det går att stryka under ord och meningar i böckerna – även om det, tyvärr, inte är en särskilt snabb funktion. Räkna med att hålla ner fingret i några sekunder innan läsplattan reagerar. Samma sak om du vill anteckna direkt i PDF:en. Det går alldeles utmärkt men inte särskilt snabbt.

Minne och formatstöd

Med minst inbyggt minne (4GB) får inte PocketBook Touch Lux 3 plats med lika många böcker som de andra läsplattorna. Möjligheten att utöka minnet finns dock och som max kan det expanderas till 32GB.

Om det är någonting som sticker ut med PocketBook Touch Lux 3, och som därtill verkligen får denna produkt att räknas som en läsplatta bäst i test, är det hur många format på filer den stöder. PocketBook Touch Lux 3 stöder absolut flest format i den här guiden vilket också gör den till den mest flexibla e-boksläsaren.

Vad säger andra om PocketBook Touch Lux 3?

Goodereader 7/10 ”The Touch Lux 3 is a mid level e-reader and its closest competitors are the Energy sistem Screenlight HD Kindle Paperwhite or the Kobo Glo.”
PC För Alla 3/5 ”Touch Lux 3 är en mer än godkänd e-boksläsare som gör vissa saker bättre än konkurrenterna.”
Cool Blue 8.6/10 ”Bra e-boksläsare med tanke på priset.”

PocketBook Touch Lux 3 – plus och minus

Om du är sugen på en läsplatta som du också kan anteckna i, stryka under och som du även kan slå upp ord i, då är Pocketbook Touch Lux 3 rätt läsplatta för dig.

Denna multifunktionella e-boksläsare passar även särskilt väl den som har lässvårigheter eftersom det finns ett speciellt anpassat typsnitt som förstorar och förenklar textens läsbarhet.

Stöd för 19 språk
Typsnitt anpassat för de med lässvårigheter
Stöder en mängd filformat

Halvtaskig bakgrundsbelysning


Sammanfattning av guiden

Vi har nu presenterat och gått igenom de fyra bästa läsplattorna på marknaden idag. Alla är högkvalitativa läsplattor med vissa skillnader i format och funktioner. Här kommer en kort sammanställning av dem igen.

Kindle Paperwhite Letto Frontlight 2 Kobo Aura One Kindle Oasis 2 Pocket-Book Touch Lux 3
Minne 8GB (32GB) 8GB 8GB 8GB (32GB) 4GB (32GB)
Display-teknik E-ink E-ink E-ink E-ink E-ink
Färg Gråskala Gråskala Gråskala Gråskala Gråskala
Storlek 167 x 116 x 8.2 mm 156.1 x 133.5 x 14.5 mm 195.1 x 138.5 x 6.9 mm 159 x 141 x 8.3 mm 114.6 x 174.4 x 8.3 mm
Vikt 182 g 315.5 g 230 g 194 g 208 g
Operativ-systemEgen-utvecklat OS Linux Egen-utvecklat OS Egen-utvecklat OS Linux
Bild-storlek 6 tum 6 tum 7.8 tum 7 tum 6 tum
Upp-lösning Ingen uppgift 758 x 1024 1920 x 1200 1680 x 1264 1024 x 768 (XGA)
DPI 300 213 300 300 212
Touch-screen Ja Ja Ja Ja Ja
Lan-serings-år 2018 2017 2016 2017 2015
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Vi hoppas att du har funnit din favorit. God läsning!