Läsplatta bäst i test

En 800-sidors bok eller bara en novell – med en läsplatta är alla texter tillgängliga. Läsplattan är alternativet för dig som inte längre orkar dras med fysiska böcker eller som bara vill ha en smidigare, mer minimalistisk läsupplevelse. Anpassa ljus, storlek eller bara uppskatta det faktum att sidan alltid är slät utan ansträngning, och utan att du behöver bryta bokryggen. Eftersom läsplattan är en relativt dyr produkt kan det vara en god idé att verkligen vara säker på att du väljer rätt. Använd vår guide för att finna just din favorit!

Är du mer intresserad av att lyssna på böcker kanske du skall spana in vår guide om tjänster för ljudböcker.

De bästa läsplattorna 2022

Varför inte bara köpa en surfplatta?

Förväxlingarna mellan surfplatta och läsplatta är många. Det är egentligen inte så konstigt. De har ungefär samma form, visar text och är, till synes, smarta plattor. Men en surfplatta och en läsplatta är inte samma sak. Den här manicken är inte till för att surfa runt på nätet eller spela spel.

En läsplatta är istället speciellt utvecklad för att du ska kunna läsa böcker med funktioner specifikt anpassade för just det. Exempelvis använder sig alla läsplattor av, så kallat, elektroniskt bläck vilket både gör det lättare att läsa i solljus men som dessutom är skonsamt för dina ögon.

Batteritiden på en läsplatta är därför inte att jämföras med en surfplattas. Med den primära funktionen att göra text läsbar för dig finns det i princip ingenting annat som drar ström.

Eftersom en läsplatta inte är menad att surfas på, eller lekas med, är batteritiden oerhört lång. Och vad menar vi med oerhört lång? Jo, en enda laddning kan räcka i över en månad, vilket förstås är avsevärt längre än de flesta elektroniska apparater.

E-bläck förklarat

E-bläck, eller e-ink och elektroniskt bläck som det också kallas, är en teknik för bildvisning som är specifikt framtagen för att spara batteri och samtidigt vara skonsamt mot dina ögon. Därför är denna teknik den vanligast förekommande bland e-boksläsare.

E-boksläsare med e-bläck innebär att bildvisningen endast sker i gråskalor och att rörliga bilder antingen fungerar dåligt eller inte alls. Tänk på e-bläck som en vuxen variant av leksaken ritplatta. Det är också anledningen till att e-boksläsare ibland ser ut som att de själva skriver sidan. Och även anledningen till att det ibland finns ”spökspår” av den förra sidan på den nya.

4 Saker att tänka på

Här kommer fyra korta tips som du kan behöva tänka på innan du väljer läsplatta.

Filformat

Alla läsplattor stöder inte samma format på filer. Innan du laddar ner en bok kan det därför vara en god idé att se efter vilket format just din modell på läsplatta använder sig av. Se specifikationerna av våra listade favoriter för att ta reda på detta.

Låna från bibblan

Du kan låna böcker från biblioteket och ladda ned dem till din läsplatta. Tänk dock på att den lånade boken (oftast) automatiskt slutar vara läsbar efter 30 dagar – eftersom den är lånad precis som vilken bok som helst från biblioteket.

Hur känns den?

Alla har förstås olika preferenser gällande hur läsplattan bör kännas i handen – precis som att vissa föredrar att läsa böcker i pocketformat och andra föredrar inbundna böcker. Men tänk på att inte alla läsplattor kommer med ett medföljande skal, som gör den skönare att hålla i, utan att vissa kräver att du köper detta separat.

Bakgrundsbelysning

Bakgrundsbelysningen är viktigare än man kan tro. Om du ofta växlar mellan olika miljöer, med olika starkt ljus, är det optimala att din läsplatta har ett brett ljusspann så att den kan anpassa sig efter din position. På tal om det kan en så enkel funktion som autokorrigering av ljuset vara skön att ha, särskilt om du sitter ute och det är växlande molnighet.