Så väljer du rätt robotgräsklippare 2016

Så väljer du rätt robotgräsklippare 2016

Att välja rätt robotgräsklippare handlar inte bara om hur stor gräsmatta du har. Det handlar också om hur tomten ser ut och inte minst hur mycket pengar du är villig att lägga på den sköna hjälpen.

 

 

Ge upp! Ställ undan den handjagade gräsklipparen. Du kan ägna tiden det tar att hålla gräsmattan i schack åt betydligt trevligare sysslor i sommar. Låt en robotgräsklippare ta över.

Så resonerar allt fler och på villagräsmattor över hela landet blir till synes planlöst irrande robotgräsklippare en allt vanligare syn. Den ökande populariteten går hand i hand med tillverkarnas stadigt växande utbud. Idag behöver en hygglig robotgräsklippare inte kosta en förmögenhet, även om priset avgjort är högre än för en traditionell gräsklippare.

Just priset är också den faktor som i högst grad avgör var du ska börja titta när du letar efter bra robotgräsklippare, parat med storleken på din gräsmatta. Variationen i pris är nämligen stor. Längst ned på skalan hittar du modeller för så lite som 6 000 kronor. För dig med större gräsmattor och kanske högre krav landar du snart i modeller på över det tredubbla.

Enligt tester som gjorts placerar sig tillverkare som Husqvarna högst upp när det gäller kvalitet och resultat. Men de ligger också tämligen högt när det gäller pris. Andra vanliga tillverkare är Bosch, Gardena, Honda, Robomow, Stiga och Worx.

Vad är en robotgräsklippare?

Namnet säger förstås vad det handlar om. En robotgräsklippare är helt enkelt en gräsklippare som klipper gräset utan att du behöver lyfta ett finger. Åtminstone är det tanken. I synnerhet lite enklare modeller kan ha svagheter som gör att de då och då behöver lite hjälp på traven, exempelvis när de fastnat i ett krångligt hörn, inte klarar att ta sig igenom högt gräs eller inte hittar tillbaka till sin laddstation.

Nå, en robotgräsklippare är batteridriven och rör sig inom ett utrymme avgränsat av en särskild, permanent monterad kabel, som ett elektroniskt staket. Den utnyttjar AI-teknik (artificiell intelligens) för att avgöra hur den ska röra sig över gräsmattan, hur den ska hantera hinder som rötter och hur den ska agera när den exempelvis kommer till ett hörn.

Användaren anger under vilka tider den ska klippa och kan ofta också styra om klipparen ska ta en paus vid regn. En del modeller går även att fjärrstyra via en app.

När batteriet i robotgräsklipparen börjar ta slut återvänder den själv till laddstationen. Hur den hittar dit varierar, vilket kan få konsekvenser för hur din gräsmatta ser ut. Det återkommer vi till.
Vad skiljer olika robotgräsklippare?

Stora prisvariationer

Det går att få en robotgräsklippare för 6 000 kronor. Men frågan är om det är någon särskilt god idé att välja en sådan. Tester som har gjorts av robotgräsklippare avslöjar att de billigare modellerna har brister som i bästa fall blir till irritationsmoment men sannolikt innebär att gräsmattan inte blir klippt på det sätt du har tänkt.

Rådet är att helt sonika redan från början välja bort de billigaste modellerna. Däremot behöver du naturligtvis inte titta längst upp på skalan där priserna kan ligga på så mycket som över 100 000 kronor. På den nivån handlar det förvisso om maskiner avsedda för yrkesanvändning och klippning av mycket stora ytor.

Bästa robotgräsklipparna 2016

Normalspannet för en hygglig hemmamaskin verkar ligga på 10 000-25 000 kronor. Av de billigare modellerna utmärker sig Worx Landroid M och Gardena R50Li. Båda är avsedda för mindre gräsmattor.  För att vara en så liten och förhållandevis billiga robotgräsklippare har Gardera R50Li en ovanligt bra förmåga att hantera svåra situationer, vilket minskar risken för att den fastnar i hörn, smala passager eller andra ställen som kan vara utmanande för en robotklippare. Däremot är den inget vidare på svår terräng då hjulen är relativt smål

Worx Landroid uppskattas för sin enkelhet när det gäller installation och inställningar. Samtidigt ska man vara medveten om att det är en lågprismodell med uppenbara begränsningar. Den har visserligen en för klassen kraftig motor vilket gör att den klarar sluttningar hyggligt, men kräver en slät, tämligen hård gräsmatta för att fungera bra.

Bosch Indego 1000 Connect kostar något mer men får också bra omdömen i tester av robotgräsklippare. Den klipper bra, klarar att tag sig över hinder och ojämn terräng hyggligt. Att Bosch Indego 1000 Connect går att kontrollera via en app är en annan faktor som ger den högt betyg.

Ett snäpp upp på prisstegen finns den uppskattade Husqvarna Automower 315. Den sägs i tester ge ett resultat som annars bara dyrare maskiner klarar. Automower 315 tar sig också fram över ojämna ytor på ett föredömligt sätt och konstruktionen ger överlag ett gediget intryck.

För större gräsmattor och för den krävande användaren verkar storebror Husqvarna Automower 430 vara rätt val. Den klarar ännu tuffare terrräng än lillasyskonet Automower 315 och någon testare hävdar att ”ingen konkurrent kommer i närheten av 430X:s tillförlitlighet och problemlösningsförmåga”.

Navigering

Alla robotgräsklippare använder samma grundteknik för navigering. En kabel läggs ut runt det område som ska klippas och när gräsklipparen kommer fram till kabeln – som sänder ut en svag radiosignal – känner den av det och vänder. Klipparens navigatör är en inbyggd dator som ser till att hela gräsmattan täcks utan att redan klippta områden passeras i allt för hög grad.

En utmaning för många klippare är oregelbundna former och spetsiga hörn. Här brukar dyrare robotgräsklippare klara sig bättre än billiga.

Tomter som består av två eller flera separata gräsytor, som framför och bakom huset, kräver en maskin som klarar så kallade biytor. Annars kommer du att behöva lyfta klipparen mellan de två områdena.

När robotgräsklipparen ska leta sig tillbaka till laddstationen behöver den antingen följa begränsningskabeln – vilket gör att du snart får tydliga märken i gräsmattan – eller så utnyttjar den en så kallad guidekabel för att hitta rätt. Det senare är tveklöst att föredra och också det upplägg som allt fler tillverkare väljer.

En del leverantörer av robotgräsklippare erbjuder installation av begränsningskabeln, vilket avgjort är en fördel eftersom det är viktigt att nedgrävningen av kabeln blir korrekt utförd. Det förekommer att robotgräsklippare ”rymmer” exempelvis på grund av en dåligt utförd skarvning av begränsningskabeln eller på annat sätt en undermålig installation. De flesta maskiner ska stanna av sig själva om de kommer utanför området, men våra efterforskningar ger vid handen att det inte alltid förhåller sig så.

Kapacitet

Föga förvånande är robotgräsklipparnas kapacitet tätt kopplad till priset. Det rör sig förstås främst om hur stora gräsytor de klarar. Teoretiskt skulle naturligtvis även en liten maskin klara en större yta, då det i slutänden bara handlar om tid. Men eftersom gräsmattan helst inte ska beträdas när gräsklipparen arbetar skulle en för liten klippare innebära en alltför begränsad tillgång till gräsmattan. Dessutom behöver en gräsmatta vila mellan klippningarna för att må bra.

En bra grundregel är att välja en klippare som är avsedd för en något större yta än den du tänker använda den för.

Kapacitet handlar också om hur högt gräs maskinen klarar av. Det här anges ofta i specifikationerna för klipparen, men de siffrorna bör tas med en nypa salt. För att få en korrekt bedömning är du hänvisad till de tester av robotgräsklippare som har gjorts.

En del robotgräsklippare klarar också att klippa i regn medan andra drar sig tillbaka till sin laddstation när dropparna börjar falla.

Terrängegenskaper och hinderhantering

Om du har en tomt med kraftig lutning är det inte säkert att billigare klippare klarar jobbet. Det handlar främst om att motorstyrkan och vikten är för låga hos dem för att maskinen ska kunna ta sig upp.

Ojämnt underlag är också en utmaning för många modeller. Här spelar förstås hjulens utformning och maskinens styrka en avgörande roll.

Hantering

En del robotgräsklippare går att styra via en app, som Husqvarnas My Automower. Med den kan du inte bara ställa in mellan vilka tider gräsklipparen ska arbeta, utan också se var gräsklipparen befinner sig med hjälp av GPS, och även fjärrstyra den.

De flesta modeller har förvisso inte så avancerade möjligheter, utan erbjuder programmering via knappsats och skärm på själva gräsklipparen. Här varierar naturligtvis sådant som menysystemets tydlighet och enkelhet i hur inställningarna görs.

Ljudnivå

Alla gräsklippare låter. Men en robotgräsklippare behöver faktiskt inte låta särskilt mycket. En del är så tysta att de kan köras under natten utan att störa vare sig dig eller dina grannar. Ljudet kommer inte bara – eller inte ens främst – från själva motorn. Istället är det framdrivningen som brukar orsaka mest ljud. Här är förstås rådet att lyssna, eller i vart fall återigen utgå från tester som har gjorts.

Sammanfattning

Om du har gott om pengar är rådet givet: välj en dyrare modell. Även om högre pris generellt inte alltid motsvarar högre kvalitet är det en tämligen pålitlig grundregel när det gäller robotgräsklippare. Visst kan du bli nöjd med en billig maskin, i synnerhet om du har en mindre, plan och i övrigt ”enkel” gräsmatta. Men rådet för dig med normal budget blir att studera tester och hela tiden ha i åtanke att en robotgräsklippare inte bara ska hålla din gräsmatta i trim, den ska också stå emot naturens krafter under flera månader varje år.

Jämför priser med Prisjakt

Om författaren

Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Han byter regelbundet mellan Android och Ios, mellan Windows och OS X och är närmast besatt av att hitta det optimala ljudet i stereon, få den bästa bilden ur kameran.