Bästa pulsklockan 2017–2018

Ingen blir mer vältränad bara för att en pulsklocka sitter runt handleden. Men rätt modell som används på rätt sätt kan faktiskt göra stor skillnad på hur effektiv träningen blir. Här är guiden som leder dig rätt, och fyra pulsklockor med bäst-i-test-status.

Innehåll – Bästa pulsklockan 2017–2018

1. Garmin Forerunner 235 – lättanvänd för löparen
2. Polar M400 HRM – lågbudget för den seriöse
3. Garmin Forerunner 920 XT – bästa multisporpklockan
Summering av testet

Vinnaren av testet

Uppdaterade priser från Prisjakt

Garmin Forerunner 235 vinner testet. Det här är en enkel pulsklocka med klanderfria funktioner. Den är främst tänkt för löpträning och innehåller de flesta funktioner en löpare kan önska sig. Läs mer om den nedan.

Pulsen är nyckeln till effektiv träning

Skälet till att pulsklockor blivit populära träningshjälpmedel är att kroppens puls är ett mått på hur intensivt kroppen arbetar och hur mycket syre du förbrukar vid ett givet tillfälle. Informationen kan inte bara användas för att anpassa träningsgraden utan visar också hur mycket konditionen har förändrats.

Vi går inte in i detalj på hur pulsträning sker, men konstaterar att de två viktigaste faktorerna i sammanhanget är vilopulsen och maxpulsen. Dessa används för att avgöra hur hög din puls är vid en viss arbetsbelastning, och styr hur du ska träna för att nå önskat resultat.

Vad ska du använda pulsklockan till?

Olika klockor passar olika bra för olika typer av aktiviteter. Vilken som är den bästa pulsklockan för just dig beror på dels vilka idrotter du tränar, dels vilken hjälp du förväntar dig av klockan. Idag finns en uppsjö av olika modeller av pulsklockor, från de enklaste som i princip bara mäter puls och signalerar vilken pulszon du befinner dig i, till avancerade som har GPS och också analyserar löpteknik och låter dig styra musikuppspelning från din telefon.

Visserligen skulle den mest avancerade klockan fungera bra till allt. Men om du inte behöver alla funktioner riskerar du att betala för mycket. Dessutom är de mest avancerade, kompletta klockarna ofta klumpigare och drar mer ström.

Med eller utan pulsband?

En pulsklocka mäter pulsen på ett av två sätt. Antingen genom att den läser av hjärtats rytm via ett bälte som du fäster runt bröstet, eller direkt från handleden via en optisk sensor i klockan. Vilken teknik som är bäst är inte självklart. Metoden med pulsbandet är generellt sett mer tillförlitlig men kan uppfattas som obekväm. I de allra flesta fall fungerar pulsmätning direkt från klockan utmärkt och det är den tekniken som dominerar hos nya modeller idag.

Mer än bara puls

Pulsklockor används till mer än att bara mäta din puls. Utifrån en rad faktorer beräknar den också hur lång tid du behöver för återhämtning efter ett pass, den kan vara ett stöda i din intervallträning och somliga modeller anger också ditt VO2-max – det vill säga din syreupptagningsförmåga – och den så kallade mjölksyratröskeln. Många klockor har också inbyggd GPS och kan bland annat användas för att se om du håller rätt tempo under en tävling kan en del klockor också beräkna din sluttid utifrån hur snabbt du sprungit hittills.

De mest avancerade modellerna kan till och med analysera löp- och simteknik i realtid och med pip och vibrationer göra dig uppmärksam på felaktigheter i dina rörelser.

Styr musik och läs sms med telefonen

Allt fler pulsklockor går att koppla samman med telefonen, så att du kan styra musikuppspelning, läsa inkomna sms och till och med svara på telefonsamtal.

GPS eller inte GPS?

Frågan om huruvida du ska välja en klocka med eller utan GPS är förstås omöjlig att ge ett universellt svar på. Det vet bara du. En GPS-klocka ger större möjligheter att mäta hastighet, beräkna sluttiden på en given bana (som vid tävling) och förstås att i efterhand se vilken väg du har rört dig. Det senare är för övrigt något som bland annat orienterare gärna använder under tävling, för att i efterhand kunna jämföra sina vägval med medtävlarnas

Däremot drar en GPS-klocka betydligt mer ström än en modell utan GPS. De är också överlag något större och lite tyngre.

Om du väljer en pulsklocka utan GPS kan du i allmänhet ansluta ett tillbehör som ger motsvarande funktion, vilket förvisso inte ger en lika ”kompakt” lösning, men som likväl fungerar. Det kan vara ett alternativ om du bara ibland behöver möjligheten att utnyttja GPS-baserade funktioner.

Jobbar även när du inte tränar

Många pulsklockor fungerar också som så kallade aktivitetsmätare när du inte tränar. De mäter exempelvis antalet steg du tar under en dag och också din sömnkvalitet.

Bluetooth eller ANT+ – vad spelar den trådlösa tekniken för roll?

För att kommunicera med pulsband och tillbehör som wattmätare (cykling), fotsensorer (löpning) en del gymmaskiner används antingen Bluetooth Smart eller en teknik som kallas ANT+. Vilken av de två teknikerna som används spelare ingen roll för funktionen, men påverkar förstås dina möjligheter att bygga ut eller uppgradera ditt pulsklockebaserade ”träningskit”.

Så har vi hittat pulsklockorna som är bäst-i-test

För att hitta marknadens bästa pulsklockor har vi tagit del av åtskilliga tester, studerat information från källor som GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan) och även vägt in användares omdömen av olika pulsklockor.

Pulsklocka – Bäst i test 2017–2018

Garmin Forerunner 235

Garmin Forerunner 235

GPS ja
Skärmupplösning 215×180 pixlar
Mått (BxHxD) 45x45x11.7 mm
Vikt 42 g
Batteritid 11h
Trådlös teknik ANT+
Höjdmätare Ja
Kompass Nej
Vibrationslarm Ja
Pulsmätning Sker med optisk sensor på handleden alternativt med pulsband

Enkelheten och den klanderfria funktionen är två faktorer som ger den här klockan ett högt betyg i tester. Det var den första GPS-klockan med pulsmätning direkt från klockan mot handleden – i stället för med ett pulsbälte runt bröstet.

Klockan är främst tänkt för löpträning och innehåller de flesta funktioner en löpare kan önska sig. Displayen är tydlig och klockan är enkel att hantera i farten.

Utöver GPS har den också en accelerometer som gör att den inte tappar spåret även om GPS-signalen skulle försvinna korta delar av sträckan. När du inte tränar fungerar klockan som en aktivitetsmätare, och håller koll på hur du rör dig i vardagen.

Priset på cirka 2500 kronor placerar klockan prismässigt i mellanskiktet.

Uppdaterade priser från Prisjakt

Polar M400 HRM

Polar M400 HRM

GPS ja
Skärmupplösning 128×128 pixlar
Mått 11.7 mm (tjocklek)
Vikt 57 g
Batteritid 8h
Trådlös teknik Bluetooth
Höjdmätare Ja
Kompass Nej
Vibrationslarm Ja
Pulsmätning Sker med pulsband

Polar M400 HRM är ett bra val för dig med låg budget. Klockan går att köpa såväl med som utan pulsband. Utan pulsband fungerar klockan snarare som ett aktivitetsarmband med GPS. Utöver det låga priset uppskattas enkelheten och stabiliteten i flera tester.

Medan somliga användare klagar på att det tar lång tid för klockan att hitta GPS-signalen menar andra att funktionen är mycket snabb och exakt.

Polar M400 HRM är främst inriktad på löpning, men fungerar utmärkt även för annan typ av träning, som cykling och simning.

Klockan går att koppla samman med din telefon och kan då visa sms.

Uppdaterade priser från Prisjakt

Garmin Forerunner 920 XT

Polar M400 HRM

GPS ja
Skärmupplösning 205×148 pixlar
Mått (BxHxD) 48x55x12.7 mm
Vikt 61 g
Batteritid 24h
Trådlös teknik ANT+ (för tillbehör) – Bluetooth smart (för telefonkoppling)
Höjdmätare Ja
Kompass Ja
Pulsmätning Sker med pulsband

GPS: Ja Skärmupplösning: 205 x 148 bildpunkter Mått (BxHxD): 48x55x12,7 mm Vikt: 61 g  Batteritid: 24 h Trådlös teknik: ANT+ (för tillbehör), Bluetooth smart (för telefonkoppling) Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Pulsmätning:  Pulsband

Du som söker den ultimata multisportklockan borde titta på den här som får goda omdömen i många tester av pulsklockor. Garmin Forerunner 920 XT framställs som den mest avancerade pulsklockan för dig som håller på med flera idrotter som löpning, cykling och simning. Av det skälet kallas den också Triathlon-klocka.

Utöver de förväntade funktionerna hos en avancerad pulsklocka har Forerunner 920 XT fler riktigt avancerade möjligheter. Den kan exempelvis mäta stegfrekvens och steglängd.

Enkel hantering och en tydlig skärm är andra egenskaper som får användare att hylla klockan.

Uppdaterade priser från Prisjakt

Summering

Det finns en uppsjö av pulsklockor. De tre testvinnare vi har lyft fram här hör till de bästa i sina respektive kategorier. De är enkla att använda, ger en stabil funktion och passar olika plånböcker och användningsområden.

Uppdaterade priser från Prisjakt
Uppdaterade priser från Prisjakt
Uppdaterade priser från Prisjakt